>

Ürogenital ve Endokrin Sistemleri

Tıp

Tıp Fakültesi
Lisans
Dersin Adı Dersin Kodu Dersin Türü Dersin Düzeyi Dersin Yılı AKTS Kredisi
Ürogenital ve Endokrin Sistemleri TIP203 Zorunlu Lisans 2 11

Öğretim Elemanı Adı

Prof. Dr. TUNCAY MÜGE ALVUR
Prof. Dr. Belgin BAMAÇ
Prof. Dr. Zeynep CANTÜRK
Prof. Dr. Fatma Süreyya CEYLAN
Prof. Dr. Tuncay ÇOLAK
Prof. Dr. Meltem Özlen DİLLİOĞLUGİL
Prof. Dr. Serdar FİLİZ
Prof. Dr. Bülent KARA
Prof. Dr. Ayşe KARSON
Prof. Dr. Hale MARAL KIR
Prof. Dr. Deniz ŞAHİN
Prof. Dr. MELDA YARDIMOĞLU YILMAZ
Doç. Dr. Sibel GÖKÇAY BEK
Doç. Dr. Aylin KANLI
Dr. Öğr. Üyesi Berrin ÖZTAŞ
Dr. Öğr. Üyesi Ayla TEKİN ORHA

Dersin Öğrenme Kazanımları

1) Boşaltım sisteminin gelişimini, yapı-fonksiyon ilişkisini bilir.
2) Vücuttaki tampon sistemler ve böbrekle olan ilişkisini kavrar.
3) İdrar oluşumunun fiziksel ve kimyasal süreçlerinin açıklar.
4) Böbreklerin işlevlerini, vücut sıvı ve elektrolit dengesini bilir. Osmolarite, kan basıncı/kan hacmi, elektrolit, mineral ve asit baz dengesinin korunmasında Renal mekanizmaların değerlendirilmesinde kavramları bilir.
5) Öğrenciler, endokrin sistemin işleyişinde temel mekanizmalarını kavrar. Hormon üretimi ve hormonların etkileriyle ilgili mekanizmalar, düzenlenmesi ve bu olayları etkileyen faktörleri bilir.
6) Erkek üreme sisteminin anatomisini, spermatogenezisi ve bu süreçte Sertoli hücrelerini, Leydig hücrelerini ve bazal membranın yapısını ve fizyolojisini tanımlar. Testiküler fonksiyonun endokrin regülasyonunu açıklar.
7) Kadın üreme sisteminin anatomisini bilir. Oogenezisin ve yumurtalık folikülündeki değişikliklerle olan ilişkisini açıklar. FSH, LH, estradiol ve inhibitörün oogenezis ve foliküler olgunlaşma rollerini açıklar. Yumurtlamayı, korpus luteumun oluşumunu ve gerilemesini ve bu süreçlerin her birinde hormonların rollerini açıklar.
8) Hipotalamo-pituiter-goandal eksende yaşlanmayla ilişkili ergenlik, üreme olgunluğu ve üreme yaşlanmasında oluşan değişiklikleri bilir.
9) Cinsel farklılaşma ve gelişim süreçlerini bilir, erkekte cinsel organlar ve işlevlerinin açıklar, kadında cinsel döngünün hormonal, yapısal ve fonksiyonel bileşenlerinin açıklar.
10) Endokrin bezlere özgü hormonların fizyolojik etkileri, sentez ve salgı süreçlerinin düzenlenişi, yetersiz ya da kontrol dışı salgılanmaları durumunda ortaya çıkan patolojik yanıtları ilişkilendirir.
11) Anterior hipofiz lobu / posterior hipofiz loblarını hücre tipi, vasküler beslenme, gelişme ve Hipotalamusla ilişkili anatomik fonksiyona göre tanımlar.
12) Ürogenital ve endokrin sistemin anomalileri ve temel işlevsel bozukluklarını bilir.
13) Hormonların yapı ve fonksiyonunu, hormonların biyokimya açısından klinik önemini kavrar.
14) Böbrek, üreter, mesane, üretra, testisler, boşaltma kanalları, bezleri ve ovaryumlar, uterin tüpler, uterus, vajina, plasenta, hipofiz, tiroid, paratiroid, pineal ve böbrek üstü bezlerinin normal gelişimi, anatomisi, mikroskopik yapısı ve işlevleri ile ilgili temel kavramlar ve bilgileri bilir.
15) KBL çalışmaları ile kadın ve erkekte üriner kateterizasyon yapar.
16) Klinik korelasyon dersleri ile temel tıp dersleri ile üriner sistem ve endokrin sistemin homeostazise etkilerini bilir.
17) Güncel literatürü takip eder ve yabancı meslektaşları ile iletişim için gerekli dil yeterliliği kazanır.

Program Yeterliliği İlişkisi

  Program Yeterlilikleri
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16
Öğrenme Kazanımları
1 Yüksek Yüksek Yüksek Yüksek Yüksek Orta Düşük Orta Düşük              
2 Yüksek Yüksek Yüksek Yüksek Yüksek Orta Düşük Orta Düşük              
3 Yüksek Yüksek Yüksek Yüksek Yüksek Orta Düşük Orta Düşük              
4 Yüksek Yüksek Yüksek Yüksek Yüksek Orta Düşük Orta Düşük              
5 Yüksek Yüksek Yüksek Yüksek Yüksek Orta Düşük Orta Düşük              
6 Yüksek Yüksek Yüksek Yüksek Yüksek Orta Düşük Orta Düşük              
7 Yüksek Yüksek Yüksek Yüksek Yüksek Orta Düşük Orta Düşük              
8 Yüksek Yüksek Yüksek Yüksek Yüksek Orta Düşük Orta Düşük              
9 Yüksek Yüksek Yüksek Yüksek Yüksek Orta Düşük Orta Düşük              
10 Yüksek Yüksek Yüksek Yüksek Yüksek Orta Düşük Orta Düşük              
11 Yüksek Yüksek Yüksek Yüksek Yüksek Orta Düşük Orta Düşük              
12 Yüksek Yüksek Yüksek Yüksek Yüksek Orta Düşük Orta Düşük              
13 Yüksek Yüksek Yüksek Yüksek Yüksek Orta Düşük Orta Düşük              
14 Yüksek Yüksek Yüksek Yüksek Yüksek Orta Düşük Orta Düşük              
15 Yüksek Yüksek Yüksek Yüksek Yüksek Orta Düşük Orta Düşük Yüksek Orta Orta Orta Düşük    
16 Yüksek Yüksek Yüksek Yüksek Yüksek Orta Düşük Orta Yüksek Yüksek Yüksek Yüksek Yüksek Yüksek    
17                             Yüksek  

Eğitim Şekli

Yüz Yüze

Ön Koşullar, Diğer Koşullar

Yok

Önerilen Destekleyici Dersler

üroloji ve endokrin sistemi dersleri.

Dersin İçeriği

Endokrinolojinin genel kavramları, hormonların yapısal ve işlevsel analizi, hipotalamo-hipofizer hormonal sistemin analizi, çalışması, gonadların üreme hücrelerini oluşturması ve hormonları salgılaması, menstrüel siklus, gebelik, laktasyon ve vücudun iç çevresinin su ve inorganik kompozisyon açısından homeostazisini içerir. İlgili klinik branşlardan klinik korelasyon bilgileri verilir. Öğrencilere intramüsküler enjeksiyon yapmak için uygun yer, materyal ve beceri kazanmak üzere bilgi aktarılır. Boşaltım, endokrin ve üreme sistemlerinin anatomisinin sınıflandırılması ve lokalizasyonu, bu sistemlerin özelliklerinin morfolojik olarak doku ve hücresel düzeyde detaylı olarak açıklanır, her bir organ ve sistemin fizyolojik özellikleri, fonksiyonları ve birbirleri ile olan ilişkilerini, farklı yapı ve özellikteki hormonların biyokimyasal yapılarını, özellik ve fonksiyonlarını, hormonların bu sistemler üzerinde olan etkilerini ve kontrol mekanizmalarını içerir.

Haftalık Ders İzlencesi

1) Kurul Tanıtımı Böbreğin Fizyolojik Anatomisi ve Vücut Sıvılarının Fizyolojisi Üriner Sistem Gelişimi-I Böbrek ve Üreterler Üriner Sistem Gelişimi-II Vesica ürinera ve üretra KBL-10 Üriner Sistem Histolojisi-I Diaphragma Pelvis Glomerular Filtrat (Süzüntü) Oluşumu, Böbrek Kan Akımı ve Klirens Üriner Sistem Histolojisi –II Dönüşümlü Histoloji Lab-1 (Üriner Sistem Histolojisi) / Anatomi Lab-1 (Böbrek ve Üreterler) Perine Erkek Üreme Organlarının Gelişimi Erkek Genital Sistemi Anatomisi-I Yabancı Dil-11
2) Erkek Üreme Organlarının Histolojisi-I Tübüler İşlevler-I Erkek Genital Sistemi Anatomisi-II Tübüler İşlevler-II Erkek Üreme Organlarının Histolojisi-II Dönüşümlü KBL-11 / Anatomi Lab-2 (Vesica Ürineria ve Üretra) Tampon sistemler Biyokimya Lab (Tam İdrar Analizi ve İdrarda Kreatinin Tayini) Kadın Üreme Organlarının Gelişimi Dönüşümlü Histoloji Lab-2 (Erkek üreme organlarının histolojisi) / Anatomi Lab-3 (Pelvis ve Perine) Kadın Üreme Organlarının Histolojisi-I Osmolarite, Hücre dışı sıvı hacmi ve NaCl Dengesinin Düzenlenişi-I Osmolarite, Hücre dışı sıvı hacmi ve NaCl Dengesinin Düzenlenişi-II Yabancı Dil-12
3) Endokrin Hormonların Genel Prensipleri Kadın Genital Sistemi Anatomisi-I Kadın Genital Sistemi Anatomisi-II Potasyum ve Kalsiyum Fosfat Dengesinin Düzenlenişi Kadın Üreme Organlarının Histolojisi-II Dönüşümlü KBL-12 / Anatomi Lab-4 (Erkek Genital Sistemi) Asit-Baz Dengesinin Düzenlenmesi Gebelik Biyokimyası Cinsel Farklılaşma Kadın Üreme Sistemi Fizyolojisi Histoloji Lab-3 (Kadın Üreme Organlarının Histolojisi) Hipofiz ve Epifiz Bezleri Embriyolojisi, Malformasyonları ve Histolojisi Cinsiyet Bezi Hormonları Yabancı Dil-13
4) Gebelik, Plasentanın Görevleri ve Doğum Klinik Korelasyon (Nefroloji) Erkek Üreme Sistemi Fizyolojisi Hipofiz, Paratiroid, Tiroid ve Adrenal Bez Anatomisi Dönüşümlü KBL-13 / Fizyoloji Lab-1 (Gebelik Testi ve Semen Analizi) Tiroit ve Paratiroit Bezleri Embriyolojisi, Malformasyonları ve Histolojisi Endokrin Sistem Fizyolojisine Giriş Hipotalamus-Hipofiz Hormonları Danışmanlık Saati Adrenal Bez Embriyolojisi, Malformasyonları ve Histolojisi Tiroid Hormonları Hipofiz Bezi Fizyolojisi Yabancı Dil-14
5) Tiroid Hormonları Fizyolojisi Kalsiyum Metabolizmasını Düzenleyen Hormonlar Pankreas ve Gastrointestinal Traktus Hormonları Dönüşümlü KBL-14 / Anatomi Lab-5 (Kadın Genital Sistem) Fizyoloji Lab-1 (Gebelik Testi ve Semen Analizi) Kemiğin Yapım-Yıkım Döngüsü ve Mineralizasyon Süreçleri Adrenal Korteks Hormonları Maraton Kalsiyum ve Fosfat Dengesinin Endokrin Kontrolü Endokrin Pankreas ve Diffüz Nöroendokrin Sistem Embriyolojisi, Malformasyonları ve Histolojisi Adrenal Medulla Hormonları Pankreas Hormonları Yabancı Dil Dönem Sonu Sınavı
6) Anatomi Pratik Sınavı KBL Beceri Sınavı (Güz Yarıyılı) Teorik Kurul Sonu Sınavı Kurul Değerlendirme Saati

Önerilen/İstenen Ders Kaynakları

1- Gray's Anatomi Öğrenciler için, Ankara Nobel Tıp Kitabevi, 2017 Anatomi Ders Notları
2- Marks' Essentials of Medical Biochemistry: A Clinical Approach Second Edition Biyokimya Ders Notları
3- Histoloji ve Embriyoloji Ders Notları Histoloji ve Hücre Biyolojisi-Patolojiye Giriş. Abraham L. Kierszenbaum. Çeviri editörü: Demir Ramazan. Palme Yayıncılık, Ankara, Dördüncü baskı, 2020. Histoloji Konu Anlatımı ve Atlas (Ross). Michael H. ROSS Wojciech Pawlina. Çeviri editörü: Barış BAYKAL. Palme Yayınevi, 2014.
4- Guyton ve Hall Tıbbi Fizyoloji, Ganong Tıbbi Fizyoloji Fizyoloji Ders Notları
5- Rakel Aile Hekimliği: Güneş yayınevi. Yazar: Robert Rakel, David Rakel. Çeviri Editörü: Esra Saatçi, 2019. ISBN: 9789752777408

Planlanan Öğrenim Faaliyetleri Ve Eğitim Yöntemi

1) Anlatım
2) Soru-Cevap
3) Tartışma
4) Laboratuvar/Çalıştay


Değerlendirme Yöntemi ve Ölçütleri

Ara Sınav Notunun Başarıya Oranı

60%

Yarıyıl Sonu Sınavının Başarıya Oranı

40%

Toplam

100%

Dersin Eğitim Dili

Türkçe

Mesleki Uygulama

İstenmemekte