Öğrenciler İçin Genel Bilgiler | Kocaeli Üniversitesi

Yaşam Koşulları Öğrenciler İçin Genel Bilgiler

Barınma, ulaşım ve diğer genel harcamalarla birlikte bir öğrencinin aylık gideri yaklaşık 300-350 Avro'dur. Merkez Bankası'nın güncel Avro ve Türk Lirası döviz kurlarına http://www.tcmb.gov.tr bağlantısından ulaşılabilir.

Bazı temel ürün ve hizmetlerin ortalama fiyatları aşağıdaki gibidir.

Şehiriçi ulaşım için bir öğrenci bileti 25 ¢
Ekmek 30 ¢
Ortalama bir kafede bir fincan kahve 1-2 Avro
Bir şişe su 50 ¢
Bir litre süt 1 Avro
Bira(50 cl) 3 Avro
Hamburger Mönü 4 Avro
Bir Litre Kola (market fiyatı) 1 Avro
Bir kilo şeker 1,5 Avro
Bir kilo tavuk eti 2 Avro
Bir düzine yumurta 2 Avro
Bir kilo kırmızı et 7 Avro
Bir litre benzin 1 Avro
Öğrenci sinema bileti 4 Avro
Okul yemekhanesinde öğle yemeği 50 cent
Ortalama bir restoranda bir öğün yemek 5 Avro

Barınma Öğrenciler İçin Genel Bilgiler

Uluslararası öğrencilerinin Umuttepe Yerleşkesi yakınındaki öğrenci yurtlarında barınma olanakları bulunmaktadır. Bir ailenin yanında kalma olanakları ise sınırlıdır. Ayrıca yerleşke yakınında uygun fiyatlarla ev kiralayabilirler. Aylık kiralar dairenin konumuna ve büyüklüğüne göre 150-250 Avro arasında değişmektedir. Genellikle elektrik, su, ısınma gibi harcamalar kiranın yanında ek olarak ödenir. Uluslararası öğrenciler ve akademik personel için misafirhane düzenlemeleri Umuttepe ve Anıtpark Yerleşkelerinde devam etmektedir.

Beslenme Öğrenciler İçin Genel Bilgiler

Yerleşkelerimizde öğrenciler için yemekhane bulunmaktadır ve her gün öğlen ve akşam yemeği olmak üzere iki defa dört çeşit yemek sunulmaktadır (Bir öğün ortalama 50 cent'tir). Yemekler, sağlığa uygun koşullarda diyetisyen kontrolünde hazırlanmaktadır. Bunun yanında, sosyal merkezlerde her çeşit tüketiciye hitap edecek yiyecek ve içeceklerin sunulduğu kafeteryalar bulunmaktadır.

Sağlık Hizmetleri Öğrenciler İçin Genel Bilgiler

Kocaeli Üniversitesi sağlık hizmetleri Sağlık, Kültür ve Spor Daire Başkanlığı tarafından Umuttepe Yerleşkesinde sosyal tesislerin yanında bulunan merkezde yürütülmektedir. Başkanlık burada akademik ve idari kadroya, öğrencilere çok çeşitli tıp ve diş hekimliği hizmeti sunmaktadır. Tıbbi kontroller ve günlük hizmetler de bu servise dâhildir. Hastaneye yatması gereken hastalar üniversite hastanesine sevk edilmektedir.

Engelli Öğrenci Birimi Öğrenciler İçin Genel Bilgiler

Kocaeli Üniversitesi, engelli öğrencilerin yerleşke yaşamına tam katılımını sağlamak ve eğitim yaşantılarını eşit kılabilmek adına sürekli bir çalışma içindedir. Fen-Edebiyat Fakültesinde bulunan engelliler için merdiven asansörü, merkez kütüphanede bulunan görme engelliler birimi, özel tasarlanmış alternatif yollar ve asansörler Kocaeli Üniversitesinin engelli dostu bir kurum olduğunun göstergesidir.

Sigorta Öğrenciler İçin Genel Bilgiler

Uluslararası öğrencilerin sağlık masraflarını kapsayan uluslararası geçerliliği olan bir sağlık sigortasıyla Kocaeli Üniversitesi'ne gelmeleri tavsiye olunur. Sigorta tarafından ödenmek üzere Kocaeli Üniversitesi'nin tüm sağlık hizmetlerinden yararlanabilirler. Uluslararası öğrenciler sigortalarını kendi ülkelerinde veya Türkiye'de yaptırabilirler..

Burs Olanakları Öğrenciler İçin Genel Bilgiler

Kocaeli Üniversitesi Rektörlüğü, Sağlık, Kültür ve Spor Daire Başkanlığı, Kocaeli Üniversitesi Vakfı ve çeşitli kamu ve özel kuruluşlar, öğrencilere gerek başarıları, gerekse maddi ihtiyaçları oranında burs sağlamaktadırlar. Ayrıca öğrenciler için ücretsiz öğle yemeği ve kitap desteği sağlanabilmektedir.

Öğrenci İşleri Öğrenciler İçin Genel Bilgiler

Öğrenci işleri, kayıt ve diğer işlemleri yürütür.

Uluslararası İlişkiler Birimi, Erasmus programı ve uluslararası ikili anlaşmalar çerçevesinde öğrenci hareketliliğinin koordinasyonundan sorumludur. Uluslararası İlişkiler Birimi, bölümlerle ve öğrenci işleri birimleriyle işbirliği yaparak gelen ve giden öğrencilerin, öğretim elamanlarının idari ve kayıt işlemlerini takip ve destekten sorumludur.

Öğrenci İşleri Daire Başkanlığı
Kocaeli Üniversitesi Umuttepe Yerleşkesi 41001, Kocaeli
Tel: (+90262) 303 12 01-02
Belgegeçer:+90(262) 303 12 03
e-posta:ogrenci@kocaeli.edu.tr

Uluslararası İlişkiler Birimi
Kocaeli Üniversitesi Umuttepe Yerleşkesi 41001, Kocaeli
Tel: (+90262) 303 38 43-44
e-posta:intoffice@kocaeli.edu.tr

Öğrenme Olanakları Öğrenciler İçin Genel Bilgiler

Kocaeli Üniversitesi'nin temel öğrenme olanakları, eğitim ve araştırma laboratuarları, bilgisayar merkezleri ve merkez kütüphaneden oluşmaktadır. Üniversitemiz bugün 18 fakültesi, 2 yüksekokulu, 1 devlet konservatuarı, 3 enstitüsü, 9 araştırma merkezi, 28 araştırma birimi ve 21 meslek yüksek okulu ile eğitim, öğretim ve araştırma faaliyetlerini devam ettirmektedir. Kocaeli Üniversitesi gelişmekte olan 86 araştırma ve eğitim laboratuarına sahiptir. Her bölümün kendi öğrencileri için bilgisayar ağı ve laboratuarı bulunmaktadır. Ayrıca öğrenciye açık bilgisayar laboratuarları hafta içi ve hafta sonlarında kullanılabilir.

Kocaeli Üniversitesi Kütüphane ve Dokümantasyon Merkezi, Umuttepe ve Anıtpark Yerleşkelerinde, Tıp ve Hukuk Fakültelerinde profesyonel kütüphanecilik hizmeti vermektedir.

Kocaeli Üniversitesi merkez kütüphanesi artan koleksiyonuyla öğrenci ve akademisyenlerin eğitim-öğretim ve araştırma ihtiyaçlarını karşılamaktadır.

  • 72 adet veritabanında 101.452 özetçeye, 41.166 tam metin e-dergiye, 115.103 e-kitaba erişim sağlanmaktadır.
  • 85.000'in üzerinde basılı kitap kullanıma sunulmaktadır.
  • Kesintisiz internet erişimi ve kablosuz internet hizmeti sağlanmaktadır.
  • 88 adet internet erişimli bilgisayar, kullanıcıların hizmetine sunulmaktadır.
  • Görme Engelliler Bölümü engelli öğrencilerimize hizmet vermektedir.
  • Kütüphaneler arası işbirliği çerçevesinde Türkiye'deki diğer üniversitelerden kitap ve fotokopi istekleri sağlanmaktadır.
Kütüphane yararlanma koşulları ve ayrıntılı bilgi için http://kutuphane.kocaeli.edu.tr adresine bakabilirsiniz.

Okuma Salonu Marmara Salonu Süreli Yayınlar ve Tezler Salonu
Eğitim Dönemi
Hafta İçi
08:45-20:00 07:00-24:00 08:45-17:00
Eğitim Dönemi
Hafta Sonu (Cumartesi)
10:00-15:45 10:00-24:00 ---
Tatil Dönemleri 08:45-17:15 08:45-17:15 08:45-12:00 & 13:00-17:00

Uluslararası Programlar Öğrenciler İçin Genel Bilgiler

Öğrenci ve öğretim elemanı değişim programları, Erasmus+ Programı adı altında gerçekleştirilmektedir. Kocaeli Üniversitesi, 2021 yılına kadar geçerliliği olan Erasmus Üniversiteleri Beyannamesine sahiptir.

Kocaeli Üniversitesi'nin hali hazırda 24 farklı ülkeden 160 üniversite ile 233 ikili anlaşması mevcuttur. Ayrıca bazı bölümlerin yabancı üniversiteler ile çift ana dal programları ve karşılıklı 38 anlaşması bulunmaktadır. İkili anlaşmaların listesini görmek için tıklayınız.

Değişim Öğrencileri için Pratik Bilgiler Öğrenciler İçin Genel Bilgiler

Kocaeli Üniversitesine nasıl başvurulur?

Kocaeli Üniversitesi'nde değişim öğrencisi olabilmek için öncelikle üniversitenizin size ait bölüm ve programıyla Kocaeli Üniversitesi'nin ilgili fakülte veya bölümü arasında ikili anlaşma olup olmadığını kontrol etmeniz gerekmektedir.

Kocaeli Üniversitesi'nde ilgili bölümde derslerin seçilmesi, öğrenim anlaşmasının hazırlanması gibi eğitimle ilgili konular için fakülte/ bölüm koordinatörünüz ile iletişime geçiniz. Fakülte/bölüm koordinatörünüz size uygun derslerin listesini İngilizce olarak sağlayacaktır.

Kocaeli Üniversitesi'nde birçok fakülte ve bölümde değişim öğrencilerimiz için eğitim dili İngilizce olan dersler bulunmaktadır. 2019-2020 eğitim yılı itibari ile 42 bölüm/programda eğitim %30 İngilizce olarak verilmektedir.

Gerekli Belgeler:

  • Erasmus Başvuru Formu -- İndir
  • Transkript / Not Döküm Belgesi
  • Geldiğiniz üniversiteden onaylı Öğrenim Belgesi
  • AKTS Öğrenim Anlaşması -- İndir
  • Yabancı Dil Sertifikası

Konum

Kocaeli, doğu ve güneydoğusunda Sakarya, güneyinde Bursa, batısında İstanbul, Yalova ve Marmara Denizi, kuzeyinde Karadeniz ile çevrilmiş 29°22'-30°21' doğu enlemleri ile 40°31'- 41°13' kuzey boylamları arasında Marmara Bölgesinin Çatalca-Kocaeli bölümünde yer almaktadır. İl merkezi, Türkiye saat diliminin merkezi olarak kabul edilen 30° doğu boylamında yer almaktadır. Kocaeli yüzölçümü 3.505 km2 bir körfez kentidir. Körfez oldukça yoğun liman faaliyetleri için kullanılmaktadır. Asya ve Avrupa arasında önemli demiryolu ve karayolu bağlantılarına sahip olması nedeniyle de stratejik bir konuma sahiptir. Şehrin kuzeybatısında kalan İstanbul sınırı Kemiklidere'nin doğusuna kadar uzanır. İstanbul-Kocaeli sınırı, Yalova topraklarını da içine alarak İzmit körfezinin karşı kıyılarına kadar devam eder. Samanlı Dağlarına uzanan bir hat boyu şehrin Bursa sınırını oluşturmaktadır. Maşukiye yakınlarında bulunan Sapanca Gölüne kıyısı bulunan Sakarya'ya uzanan hat, ilin Güneydoğu sınırını oluşturur.

Ulaşım

Toplu taşıma oldukça uygun ve kullanışlıdır. Umuttepe Yerleşkesine Kocaeli'nin her yerinden ulaşım mümkündür. Yerleşkeye ve yerleşkeden şehre ulaşım, özel ve belediye otobüsleri ile sağlanır. Otobüs hat ve saatlerine, körfezin çeşitli noktalarına deniz ulaşım seferlerine http://www.kocaeli.bel.tr bağlantısından ulaşılabilir. Ulaşımda öğrenciler için özel indirim uygulanmaktadır.

İklim

Körfez sahili ve Karadeniz sahili ılıman iklime sahiptir; ancak yüksek bölgelerde daha sert bir iklim görülür. İzmit iklimi için Akdeniz iklimi ile Karadeniz ikliminin karışımı olduğu söylenebilir. Yazlar az yağışlı ve sıcak, kışlar ise genellikle yağışlı, bazen soğuk ve karlıdır. Kocaeli'de Marmara ve Karadeniz kıyısındaki iklim farklılığı gözle görülür şekildedir. Bazen, körfez sahili çok sıcakken Karadeniz sahili daha serin olabilmektedir. Şehirde kaydedilmiş en yüksek sıcaklık 11 Ağustos 1970 tarihinde 41,6 derecedir. En düşük sıcaklık ise 4 Şubat 1960 tarihinde -8,7 derece olarak kaydedilmiştir. Yıllık ortalama hava sıcaklığı 14,8 derecedir. Karadeniz kıyısında yıllık ortalama yağış 1.000mm üzerindedir. Bu miktar, güneye doğru indikçe İzmit'te 800mm düzeyine kadar düşmektedir. Samanlı Dağları yamaçlarında körfez iklimi yerini Karadeniz iklimine bırakır. Bu bölgede yağış miktarı da farklılık göstermektedir. Rüzgar kışları Kuzeyden, yazları ise Kuzeydoğudan eser.

Dil

Türkiye'de resmi dil Türkçedir. Türkçe, Ural-Altay dil grubuna aittir, Macarca ve Fince dilleri ile benzeşmesi vardır. Türkçe, Latin alfabesi kullanılarak yazılır ve tam olarak yazıldığı gibi okunur.

Kocaeli'ye Varış

Hava Yolu ile:

İzmit'e yaklaşık 90 dakikalık mesafede bulunan İstanbul'da iki uluslararası havalimanı bulunmaktadır. Bunlardan biri Avrupa yakasında Arnavutköy'de, Karadeniz kıyısındaki bölgesinde yer alan İstanbul Havalimanı, diğeri ise İstanbul'un Asya yakası Pendik'te bulunan Sabiha Gökçen Uluslararası Havalimanıdır.

Kocaeli'ye İstanbul Havalimanından ulaşmak için, HAVAİST araçlarıyla Sabiha Gökçen Havalimanı'na gidilip ardından Sabiha Gökçen Havalimanı'ndan İzmit Belediyesi'nin sağlamış olduğu şehirlerarası belediye otobüsü (HAT 250) ya da çeşitli servis otobüsleri ile İzmit otobüs terminaline ulaşabilirsiniz (İzmit, Kocaeli ilinin merkezidir).

Sabiha Gökçen Havalimanından çeşitli servis otobüsleri kullanarak İzmit otobüs terminaline ulaşmak mümkündür.

Atatürk (154 km batıda) ve Sabiha Gökçen (60 km batıda) Havalimanından düzenli olarak her gün iç ve dış hatlar uçuşları yapılmaktadır. Avrupa'nın birçok şehrinden de düzenli uçuşlar gerçekleştirilmektedir.

Detaylı bilgi için gerekli bağlantılar:
https://www.istanbulhavalimani.com/
https://www.sabihagokcen.aero/

Karayolu ile

Avrupa'nın birçok noktasından İstanbul Esenler Otogarına ulaşım mümkündür. Buradan Kocaeli'nin merkezinde bulunan İzmit Şehirler Arası Otobüs Terminal'e ulaşmak için yaklaşık 2 saatlik bir otobüs yolculuğu gerekmektedir. İzmit'ten Türkiye'nin her bölgesine ve şehrine karayolu ile ulaşım mümkündür. Havayolu ulaşımına göre daha sık sefer bulunduğundan ve öğrenci indirimi olduğundan, karayolu öğrenciler tarafından tercih edilen bir ulaşım şeklidir.

Demir Yolu ile

Kocaeli'nde Hızlı Tren istasyonu mevcuttur. İstasyon, şehrin batı girişinde bulunmaktadır.
Daha fazla bilgi için:
http://www.tcdd.gov.tr/

Vize ve Oturma İzni

Değişim programı öğrencileri kayıt için bulundukları ülkenin konsolosluğundan aldıkları öğrencilik sürelerini gösteren bir belgeyle Türk konsolosluğundan resmi onay almalıdırlar. Pasaportlarına işlenen bu muvafakatle ve Kocaeli Üniversitesi'nden edindikleri davet mektubu ile eğitim vizesi almaya hak kazanırlar. Türkiye'ye giriş yaptıktan sonra iki hafta içinde Kocaeli Emniyet Müdürlüğü'ne oturma izni ücreti (70 Avro) ödeyerek oturma izni için başvuruda bulunmalıdırlar. Oturma izni için gerekli belgeler:

  • 5 adet fotoğraf
  • Pasaportun orijinali
  • Oturma İzni Formu (Uluslararası İlişkiler Birimi'nden temin edilebilir)

Oturma izni ile ilgili sorularınız olursa, Uluslararası İlişkiler Birimi size rehberlik edecektir.

Kocaeli İl Emniyet Müdürlüğü:
Adres: Körfez Mahallesi Rıza Paşa Sokak No: 4, 41100 Kırkikievler, İzmit, Kocaeli
Telefon: +90 262 315 72 72
e-posta: kocaeliyabancilar@egm.gov.tr

Kocaeli Üniversitesine Kayıt

Kocaeli Üniversitesi'ne uluslararası değişim öğrencisi olarak kayıt yaptırmak için Umuttepe Yerleşkesinde Öğrenci İşleri Daire Başkanlığı'nda bulunan Kayıt Bürosu'na gitmeniz gerekmektedir. Kayıt Bürosu, Bilgi İşlem Daire Başkanlığı binasında hizmet vermektedir. Burada, gerekli formları doldurarak teslim etmeniz istenecektir.

Gerekli Belgeler:

Uluslararası İlişkiler Birimi tarafından onaylı resmi öğrenci belgesi
Kimlik Bilgileri
Pasaport ölçülerinde 1 adet fotoğraf

Kaydınız yapıldıktan sonra, Kayıt Bürosu size bir öğrenci numarası ve şifresi verecektir. Bu numarayla Öğrenci İşleri Daire Başkanlığı tarafından onaylanmış öğrenci kimlik kartınızı alabilirsiniz. Kayıt tarihleri için akademik takvime bakınız.

Uyum Programı

Uluslararası İlişkiler Birimi, yeni bir çevre ve kültürde yaşamaya uyumu kolaylaştırmak amacı ile "uyum programları" düzenler.

İletişim Servisleri

Türkiye'de etkin bir telefon ağı vardır. Türk Telekom her türlü ulusal ve uluslararası iletişim hizmet sağlayıcısıdır.1995'te posta ve iletişim hizmetlerinin ayrılmasından sonra, Türk Telekom Türkiye'nin bölgedeki iletişim istasyonu olma konumunu koruma görevini üstlenmiştir. Gerekli kodları çevirerek, ülkede veya dünyada istenilen numarayla görüşme yapılabilir. Telefon numaraları üç haneli alan kodu ve yedi haneli telefon numarası olmak üzere iki kısımdan oluşur.

Ankesörlü telefonlar manyetik kart, kredi kartı veya akıllı kartlarla hizmet verir. Bu telefonlarla hastaneler, otobüs ve tren istasyonları, hava ve deniz limanları, metro istasyonları, askeri birimler ve toplu yaşam alanları gibi kullanım yerlerine iletişim, Türk Telekom tarafından ücretsiz olarak sağlanır. Ankesörlü telefonlarda kullanılan kartlar Türk Telekom satış noktalarında belli bir ücret karşılığında satılmaktadır.

TT kart, sadece ankesörlü telefonlarda değil aynı zamanda ev ve işyeri telefonlarında da kullanılabilen ön ödemeli arama sistemidir. Sistem Türkçe ve İngilizce olmak üzere iki dilde hizmet verir. Uluslararası öğrenciler Türkiye'de kaldıkları sürede beraberlerinde bir yıl içinde bir adet mobil telefon getirme hakkına sahiptirler. Türkiye'ye bu amaçla getirilmiş mobil telefon vergiden muaf tutulur. Mobil telefonunuzu uluslararası dolaşıma açık olma şartı ile kullanabilirsiniz.

Telefonunuzu, Türkiye'deki bir servis operatörünün SIM kartı ile kullanmak isterseniz, telefonunuzu servis sağlayıcınıza kayıt ettirmeniz gerekmektedir. Türkiye'den satın alınmış SIM kart numarası ile SIM karta kaydı yapılmış telefonun IMEI numarasının uyumluluk göstermesi gereklidir. Bu şekilde kaydı yapılmayan telefonlar engellenecek ve görüşme yapmak imkânsız olacaktır. Bu telefon kaydı için hiçbir ücret ödenmez.

Posta-Kargo ve Kurye Hizmetleri

Türkiye'de posta, kargo ve kurye hizmetleri hem devlet hem de özel sektör tarafından sağlanmaktadır. PTT, posta, ödeme talimatı hizmetleri, kredi kartı ödeme, elektrik faturası, su faturası ödeme, emeklilik maaşı ödemesi, telefon kartları satışı, döviz alım satımı, sigorta ödemeleri, internet paketleri, bilet satışı, katalog satışı, ürün ve elektronik sertifika satışı gibi hizmetler sunan bir devlet kuruluşudur. PTT oldukça yaygın bir hizmet ağına sahiptir ve ülkenin hemen her yerinde şubelerini bulmak mümkündür. Uluslararası ve yerel şirketler, milletlerarası veya ülke içi kargo ve kurye ihtiyaçlarınızı karşılamak için hizmet sunmaktadır.

Banka Hizmetleri ve Kredi Kartları

Bankalar, Türkiye'nin dinamik finans sektöründe önemli bir yer oluşturmaktadır. Türkiye'de hizmet veren yaklaşık 50 yatırım, gelişim ve ticaret bankası mevcuttur. Bankalar aracılığı ile seyahat çeklerinizi paraya dönüştürebilir, kredi kartlarınızın ödemelerini yapabilir, internet üzerinden para gönderebilir veya alabilirsiniz.

VISA, Master Card ve American Express gibi uluslararası kartlar şehrin hemen her yerinde geçerlidir. Üniversite yerleşkelerinde öğrencilerin, akademik ve idari personelin kullanımı için banka şubeleri ve ATM bulunmaktadır.

Yerel Zaman

GMT + 2 saat (Yaz)

Elektrik

Türkiye'nin her yerinde 220 volt AC dir. Bütün otellerle voltaj belirgin bir şekilde yazılıdır.

Çeşme Suyu

Çeşme suyu klorlanmıştır ancak yine de içmek için bütün market ve büfelerde satılan şişe sularını kullanmayı tercih etmenizi öneririz.

Ağırlık ve Uzunluk Ölçüleri

Metrik sistem kullanılır.

Dil Kursları Öğrenciler İçin Genel Bilgiler

Bazı fakülte ve bölümler dışında, Kocaeli Üniversitesi'nde eğitim dili Türkçedir. Genel olarak fakülte ve bölümlerin müfredatlarında İngilizce ve Almanca dersleri bulunur.

Lisans ve yüksek lisans dersleri tamamen veya kısmen İngilizce/Almanca yürüten bölümlerde; eğitim- öğretim yılı başlamadan önce, Yabancı Diller Yüksekokulu tarafından Almanca ve İngilizce yeterlilik sınavları yapılır. Bu sınavlarda başarılı olan veya dil yeterliliklerini belgeleyebilen öğrenciler lisans ve yüksek lisans programlarında bölümlerine kayıtlarını yaptırabilirler.

TOEFL, IELTS ve benzeri sınavlar lisans ve yüksek lisans programlarına kayıt sırasında Kocaeli Üniversitesi'nin tanıdığı yabancı dil sınavlarındandır.

Gelen uluslararası öğrencilere ayrıca "Türkçe Diline Giriş" derslerini alması önerilir. Dersler Türk Dili Bölümü tarafından yürütülür. Türkçe dersinin ilk seviyedeki amacı öğrencilere ileri düzeyde Türkçe dilbilgisi, okuma, konuşma, yazma becerilerini kazanmalarına yardımcı olmaktır. İkinci seviyede amaç, öğrencilerin Türk dili ve kültürünü anlamasını sağlamaktır.

Staj Olanakları Öğrenciler İçin Genel Bilgiler

Staj; Mühendislik, Mimarlık ve Tasarım, Fen, Eğitim, Tıp ve Diş Hekimliği gibi bazı fakültelerde zorunlu, diğerlerinde ise seçmelidir. Tıp Fakültesi ve Diş Hekimliği Fakültesi dışındaki fakültelerde staj süresi 4 ile 8 hafta arasında değişmektedir. Buna ek olarak, seçtikleri alanlarda öğrencilerin gelişmesini sağlamak amacı ile teknik geziler ve seyahatler düzenlenir. Kocaeli Üniversitesi'nin bütün bunların yanında yurt içi ve dışında profesyonel şirket ve kuruluşlarla işbirliği içinde olma geleneği de bulunmaktadır.

Sportif ve Sosyal Faaliyetler Öğrenciler İçin Genel Bilgiler

Kocaeli Üniversitesi Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulu'nda bir çok spor dalı için antrenman imkanı sunulmaktadır. 10300 m2 alana kurulmuş çok amaçlı spor salonunun 2000 kişilik oturma kapasitesi bulunmaktadır. Ayrıca üç adet antrenman salonu, iki adet kondisyon salonu, iki adet dans ve atölye salonları ile 265 seyirci kapasiteli olimpik standartlarda inşa edilmiş Kapalı Yarı Olimpik Yüzme Havuzu vardır. Bu havuz, öğrenciler tarafından yüzme ve dalma dersleri için, ulusal ve uluslararası yüzme yarışları, su balesi ve çeşitli su sporları için kullanılmaktadır. Havuzun ısıtma ve havalandırma sistemleri, sağlığa uygun koşulları otomatik olarak kontrol edilmektedir. Havuzda ayrıca elektronik bir tabela, su altı televizyon sistemi, fotoselli duşlar ve modern giyinme odaları bulunmaktadır. Açık spor alanı olarak; 6 adet tenis kortu, basketbol, voleybol, futbol sahası ve yürüyüş alanları mevcuttur.

Sosyal Merkezde öğrencilere bilgisayar laboratuarlarına ek olarak; tenis, bilardo, tavla, tabu gibi birçok aktivite sunulmaktadır.

Öğrenci Toplulukları Öğrenciler İçin Genel Bilgiler

Öğrenci Konseyi

Kocaeli Üniversitesi'nde her bir akademik birimden (fakülte/bölüm, yüksekokul ve meslek yüksekokulları) seçilen öğrencilerden oluşan Öğrenci Konseyi, Kocaeli Üniversitesi'ne kayıtlı öğrencileri temsil eder. Öğrenci Konseyi, gerektiğinde üniversite idaresini bilgilendirerek, müzakereler yaparak Kocaeli Üniversitesi'nin öğrenci temsilini demokratik bir şekilde yapar.

Öğrenci Kulüpleri

Kocaeli Üniversitesi, öğrenci gelişimine katkıda bulunacak her türlü kültürel, sosyal organizasyonda yer alınmasını teşvik eder ve destekler. Öğrenci kulüpleri, öğrencilerin ve toplumun ihtiyaç ve ilgi alanları esas alınarak oluşturulur. Esas amaç, öğrencilerin akademik becerileri ile birlikte kişisel gelişimlerine katkıda bulunmaktır. Öğrenci dernekleri, devamlı süreyle sosyal ve kültürel faaliyetlerin kalitesini ve sayısını arttırmaya çalışır. Çok çeşitli ilgi alanlarına yönelik toplam 147 öğrenci kulüp ve derneği vardır. Kocaeli Üniversitesi öğrenci kulüplerinin kurulması için kolaylık ve imkan sağlar.

Ahbap KulübüAikido Budo KulubüAkademik Kariyer Kulübü
AKUT KulubüAlternatif Gelişim KulübüAnda Öğrenci Kulübü
Ar-Ge ve İnovasyon KulübüArkeoloji KulubüAtatürkçü Düşünce Kulübü
Avrasya Kültür Sanat KulübüBağımlılıkla Mücadele ve Rehabilitasyon KulübüBarbaros Denizcilik Fakültesi Öğrenci Kulübü
Batı Dilleri ve Edebiyatı KulübüBayrak Futbolu KulübüBilişim Teknolojileri Kulübü
Bilgisayar KulübüBilim Kurgu ve Fantastik Kurgu KulübüBIOMET Kulübü
Bisiklet KulübüBlokzincir Teknolojisi KulübüBiyoloji Kulübü
Capoeira KulübüÇağdaş Üniversiteliler KulübüÇağdaş Yaşam Kulübü
Çevre KulübüCimnastik KulübüÇizgi Roman ve Animasyon Kulübü
Doğa ve Hayvan Dostları KulübüDağcılık ve Doğa Sporları KulübüDamla Gençlik Kulübü
Dans KulübüDiş Hekimliği Fakültesi KulübüEdebiyat Kulübü
Eğitim Fakültesi KulübüEkonomi KulübüElektrik Mühendisliği Kulübü
Elektrikli Araçlar KulübüElektronik Sporlar KulübüElektronik Haberleşme Kulübü
Endüstri Mühendisliği KulübüEnerji Sistemleri Mühendisliği KulübüErasmus Kulübü
Fenerbahçeliler KulübüFikir KulübüFinans ve Gelişim Kulübü
Fizik KulübüFotoğraf KulübüGastronomi Kulübü
Geleneksel Spor KulübüGenç Akademi KulübüGenç Girişimciler Kulübü
Genç İyilik KulübüGenç Kadem KulübüGenç Kişisel Gelişim Kulübü
LÖSEV KulübüGenç Tema KulübüGenç Yeşilay Kulübü
Makine Mühendisliği KulübüGenç Yeryüzü Doktorları KulübüGezi ve Turizm Kulübü
Malzeme Mühendisliği KulübüGoogle Geliştirici Öğrenci KulübüGönül Elçilerim Kulübü
Matematik KulübüGönüllü Hekimler KulübüHalk Dansları ve Folklor Kulübü
Matematiksel Düşünme KulübüHavacılık KulübüHarita Mühendisliği Kulübü
Mavi Kelebek Çocukları Koruma KulübüHayalleri Konuşma Öğrenci Kulübüİdeal Hukuk Kulübü
Mekatronik Mühendisliği KulübüIEEE Öğrenci Kulübüİlahiyat Kulübü
META Kulübüİletişim Kulübüİngilizce Konuşma Kulübü
Mimarlıkta Sayısal Tasarım Kulübüİnşaat Mühendisliği Kulübüİtfaiyecilik Kulübü
Minval Gençlik Kulübüİşletme Kulübüİyilik ve Değerler Kulübü
Motor Sporları KulübüJeofizik Mühendisliği KulübüKanope Kulübü
Mühendis Beyinler KulübüKalite KulübüKaramürsel MYO Öğrenci Kulübü
Münazara KulübüKariyer ve Danışmanlık KulübüKış Sporları Kulübü
Müzik KulübüKimya KulübüKimya Mühendisliği Kulübü
Ombudsman KulübüKök Hücre Bilimsel Araştırma KulübüKüresel Gençlik Kulübü
Orta Dünya ve Fantastik Evrenler KulübüKültür Sanat ve Sosyal Araştırmalar KulübüLiderlik Kulübü
Otomativ Mühendisliği KulübüÖğrenen Organizasyon KulübüPsikolojik Danışmanlık ve Rehberlik Kulübü
Reklamcılık Öğrenci KulübüRobotik KulübüRobot Savaşları Kulübü
Rock KulübüSağlık Bilim Araştırma Topluluğu KulübüSanat Durağı Kulübü
Satranç KulübüSıfır Atık KulübüSiber Güvenlik Kulübü
Sinema KulübüSiyasal Bilimler KulübüSiyaset Felsefesi Kulübü
Sosyal Hizmet KulübüSosyal Medya KulübüSosyal Politika Kulübü
Spor ve Rekreasyon KulübüSualtı Topluluğu KulübüTarih Kulübü
Teknoloji Takımları KulübüTemel Eğitim KulübüTenis Kulübü
Tıp Fakültesi Bilimsel Araştırmalar KulübüTiyatro KulübüTürk Dünyası Kültürü ve Araştırmaları Kulübü
Türkçe Topluluğu KulübüTürkçe Öğretmenliği KulübüTürk Halk Bilimi Kulübü
Türk Kızılayı KulübüUluslararası İlişkiler KulübüUluslararası Savunma Stratejileri Kulübü
Üniversiteli Antalyasporlular KulübüÜniversiteli Galatasaraylılar KulübüÜniversiteli Kocaelisporlular Kulübü
Uluslarası Öğrenci KulübüÜNİ-TS Kocaeli KulübüYapay Zeka Kulubü
Yazılım KulübüYedihilal KulübüYeni Nesil Ebeler Kulübü
Yelken KulübüÜNİ-TS Kocaeli KulübüYapay Zeka Kulubü
Yazılım KulübüYeniler KulübüYönetişim Kulübü