>
Dersin Adı Dersin Kodu Dersin Türü Dersin Düzeyi Dersin Yılı Dersin Verildiği Dönem AKTS Kredisi
Film Atölyesi I SSB317 Seçmeli Lisans 3 Güz 4

Öğretim Elemanı Adı

Prof. Dr. Sema GÖKTAŞ
Ögr. Gör. Dr. Aydın KETENAĞ

Dersin Öğrenme Kazanımları

1) Görüntü analizi yapar. Göstergeleri tanımlar.
2) Görüntü kayıt sistemlerini tanır.
3) Kurgu programını inceler.
4) Bir filmi baştan sona montajlar.
5) Teknik sorunlar için çözümler üretir.

Program Yeterliliği İlişkisi

  Program Yeterlilikleri
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
Öğrenme Kazanımları
1   Düşük                    
2     Düşük                  
3       Düşük                
4         Düşük              
5           Düşük            

Eğitim Şekli

Yüz Yüze

Ön Koşullar, Diğer Koşullar

Yok

Önerilen Destekleyici Dersler

İstenmemekte

Dersin İçeriği

Görsel okumanın temelleri. Görsel algının kültürel, psikolojik ve demografik etkenlerle ilişkisinin incelenmesi. Görüntü üretim metodlarının tarihsel teknik gelişimi. Fotoğrafın teknik temelleri. Fotoğraf makinasının parçalarının ve çalışma yönteminin incelenmesi. Video kameraların parçalarının ve çalışma yönteminin incelenmesi. Kamera açıları, ölçekleri ve hareketleri. Temel ışık bilgisi. Temel ses bilgisi. Bilgisayarda kurgu yapmak, temel bilgiler.

Haftalık Ders İzlencesi

1) Görsel Okumanın Temelleri: Temel grafik öğeler: çizgi, leke, renk. Kadraj kompozisyonun temelleri: hareket, ritm. Bir çözümleme aracı olarak gösterge kavramı. Fotoğraf okumak.
2) Görsel Okuma Örnekleri: Tipografi ve kompozisyon içinde tipografi kullanımlarının incelenmesi. Resim ve heykelin birer kompozisyon olarak çözümlenmesi. Disiplinlerarası sanat örneklerinin birer kompozisyon olarak çözümlenmesi.
3) Hareketli Görüntülerin Çözümlenmesine Giriş: Örnek reklam filmleri, videoklip ve kısa filmler üzerinden görüntü algısı ve görüntü düzenleme üzerine tartışma. Görüntü algısının kültürel, psikolojik ve demografik etkenlerle ilişkisinin incelenmesi
4) Görüntü Üretim Metodlarının Tarihsel Teknik Gelişimi: İlk fotoğraftan günümüze fotoğraf makinalarının gelişimi Malzeme olarak film ve dijital teknolojinin temel yapıları High Definitaion sisteminin teknik ayrıntıları. PAL, NTSC sistemler. SD ve HD görüntü sistemleri. Ekran oranları.
5) Fotoğraf Makinası: Fotoğraf makinasının parçaları, örtücü, diyafram, algılayıcı bölümleri. Objektifin teknik yapısı ve türleri. Fotoğrafın oluşma sürecinin teknik olarak incelenmesi.
6) Video Kamera: Video kameranın parçaları. Temel ayarlar ve menü ayarları. Video kamera tür ve modellerinin incelenmesi. Video görüntüsünün teknik özellikleri. Timecode kavramı.
7) Kamera ve Çekim: Kamera ölçekleri, açıları ve hareketlerinin anlam üretmeye olan etkisi.
8) Ara Sınav
9) Temel Işık Bilgisi: Aydınlatmanın teknik ve estetik gerekliliği. Aydınlatmanın anlam oluşturma üzerine etkisi. Işık türleri. Temel ışıklandırma bilgileri
10) Temel Ses Bilgisi: Bir anlam üretici olarak ses. Sesin fiziksel yapısı. Mikrofon türleri ve kayıt mekanizmaları. Temel ses kayıt teknikleri.
11) Kurgunun Teknik Temelleri: Kurgu programında proje oluşturma, dosya-dizin düzenlemeleri, projenin temel ayarları, görüntüleri programa aktarılması ve temel izleme ve kesme işlemi.
12) Kurgu: Görüntü geçişleri ve temel efektler.
13) Kurgu: Temel renk düzeltme bilgisi. Temel ses işlemleri. Yazı yazma ve düzenleme.
14) Kurgu Bitmiş kurgu projesinin film olarak çıkışının alınması. Farklı ortamlar için (TV yayını, Internet yayını vs.) dosya dönüştürme yöntemleri.
15) Kurguda Sık Karşılaşılan Sorunlar: Codec sorunu, Offline dosya sorunu, bir projenin başka bir bilgisayara aktarılıp çalışması sırasında çıkabilecek sorunlar..
16) Genel değerlendirme.

Önerilen/İstenen Ders Kaynakları

Planlanan Öğrenim Faaliyetleri Ve Eğitim Yöntemi

1) Anlatım
2) Soru-Cevap
3) Tartışma
4) Alıştırma ve Uygulama
5) Proje Temelli Öğrenme


Değerlendirme Yöntemi ve Ölçütleri

Ara Sınav Notunun Başarıya Oranı

30%

Yarıyıl Sonu Sınavının Başarıya Oranı

70%

Toplam

100%

Dersin Eğitim Dili

Türkçe

Mesleki Uygulama

İstenmemekte