>

Demokrasi Kültürü ve Halkla İlişkiler

Halkla İlişkiler ve Tanıtım

İletişim Fakültesi
Lisans
Dersin Adı Dersin Kodu Dersin Türü Dersin Düzeyi Dersin Yılı Dersin Verildiği Dönem AKTS Kredisi
Demokrasi Kültürü ve Halkla İlişkiler HIT306 Seçmeli Lisans 3 Bahar 3

Öğretim Elemanı Adı

Dr. Öğr. Üyesi Hakan KÜÇÜKSARAÇ
Doç. Dr. Zeynep Benan DONDURUCU
Doç. Dr. Aybike ÖZEL

Dersin Öğrenme Kazanımları

1) Demokrasi kavramının temel teorik çerçevesini açıklar.
2) Demokrasi kültürü ve halkla ilişkiler arasındaki ilişkiyi açıklar.
3) Demokrasi ve halkla ilişkilere ilişkin alt kavramları sınıflar.
4) Yeni iletişim teknolojilerinin demokrasi ve halkla ilişkiler bağlamında etkilerini açıklar.
5) Demokrasi kültürü ve halkla ilişkiler arasındaki ilişkiyi sadece pozitif açıdan değerlendirmeyip, eleştirel bakış açısı ile değerlendirir.

Program Yeterliliği İlişkisi

  Program Yeterlilikleri
1 2 3 4 5 6 7 8 9
Öğrenme Kazanımları
1 Yüksek Yüksek Yüksek     Yüksek     Yüksek
2 Yüksek Orta Orta   Yüksek Yüksek Orta Orta Yüksek
3 Orta   Orta   Orta Orta Orta Orta Orta
4 Orta Orta Orta Orta   Yüksek Orta   Orta
5 Orta Orta Orta Orta Orta Yüksek Orta Orta Orta

Eğitim Şekli

Yüz Yüze

Ön Koşullar, Diğer Koşullar

Yok

Önerilen Destekleyici Dersler

Halkla İlişkiler ve Tanıtım

Dersin İçeriği

Bu dersin içeriğini; öncelikle demokrasi kavramının teorik çerçevesi, halkla ilişkilerin demokrasiyle olan ilişkisi, demokrasi kültürü ve halkla ilişkiler konusunun alt kavramları (kamuoyu, kitle iletişim araçları, propaganda, yeni medya vb..) oluşturmaktadır. Ayrıca konuya ilişkin güncel yaklaşımlar ve eleştirel bakış açıları da dersin içeriğinde yer alacaktır.

Haftalık Ders İzlencesi

1) Bu ilk derste ileri ki anlatımlara temel oluşturması amacıyla demokrasinin tanımı, genel özellikleri ve tarihsel gelişim sürecinden bahsedilecektir.
2) Bu derste tarih boyunca şekillenmiş temel demokrasi modellerine ve demokratik bir rejimin uygulanabilirliği açısından gerekli olan temel araçlara (parlamento, siyasal partiler, anayasa, sivil toplum kuruluşları, güvenlik kuvvetleri) değinilecektir.
3) Bu dersin konusu demokratik toplumlarda kamuoyunun oluşumudur. Kamuoyunun ne olduğu, nasıl oluştuğu ve demokratik bir kamuoyunun oluşması için gerekli şartların neler olduğu üzerinde durulacaktır.
4) Bu derste, kamuoyunu oluşturan unsurlar ele alınarak bunlardan kitle iletişim araçlarının taşıdığı etkin roller üzerinde durulacaktır. Ayrıca kitle iletişim araçlarının “gündem oluşturma” gücü ve “suskunluk sarmalı” kuramı açıklanacaktır.
5) Halkla ilişkiler kamuoyunu bilgilendirme görevi görerek, bir toplumdaki tüm grup ve kurumların kamusal tartışmalara dolayısıyla demokratik sürece katılımını sağlamaktadır. Bu derste kamuoyunun oluşmasında halkla ilişkilerin rolü incelenecektir.
6) Bu derste yasama ve karar alma mekanizmalarını etkilemek için yapılan lobicilik faaliyetlerinin halkla ilişkiler uygulaması olarak kullanımına yer verilecektir.
7) Bu derste, kamuoyu oluşturmak ya da kamuoyunu etkilemek için başvurulan yollardan biri olan propaganda kavramına değinilerek halkla ilişkiler-propaganda ilişkisi ve propagandanın halkla ilişkilerden farklılıkları incelenecektir.
8) Vize
9) Bu derste demokrasinin bir yaşam biçimi haline dönüşmesini ifade eden demokrasi kültürü nedir, nasıl gelişir ve bizimi için neden önemlidir sorularına açıklık getirilmeye çalışılacaktır.
10) Bir toplumda demokrasinin gelişmesine halkla ilişkiler katkı sağlarken demokrasi de halkla ilişkiler faaliyetlerinin yürütülebilmesi için uygun bir ortam sunmaktadır. Bu derste, halkla ilişkiler uygulamaları açısından demokrasi kültürünün önemi ve gerekliliği üzerinde durulacaktır.
11) Bu derste, demokratikleşme sürecinde demokratik bir sivil toplumun tamamlayıcı rolünden ve halkla ilişkilerin öneminden bahsedilecektir.
12) Demokrasi kültürüne sahip toplumlarda gelişebilen aktivizm, organizasyonlar üzerinde baskı unsuru oluşturduğu için halkla ilişkiler açısından stratejik anlamda önem taşımaktadır. Bu derste, aktivizm ve halkla ilişkiler arasındaki ilişki ele alınacaktır.
13) Bu derste, demokratik katılımın teşvik edilmesi yönünde gerçekleştirilen halkla ilişkiler faaliyetlerinde yeni iletişim teknolojilerinin kullanımı anlatılacaktır.
14) Bu derste, şimdiye kadar anlatılanlardan yola çıkılarak halkla ilişkilerin demokrasinin gelişmesine olumlu yönde sağladığı katkılar özetlenmeye çalışılacaktır.
15) Bu son derste demokrasi konusunda halkla ilişkilere getirilen olumsuz eleştirilere de değinilecektir.
16) Final Sınavı

Önerilen/İstenen Ders Kaynakları

1- .

Planlanan Öğrenim Faaliyetleri Ve Eğitim Yöntemi

1) Anlatım
2) Soru-Cevap
3) Tartışma


Değerlendirme Yöntemi ve Ölçütleri

Ara Sınav Notunun Başarıya Oranı

30%

Yarıyıl Sonu Sınavının Başarıya Oranı

70%

Toplam

100%

Dersin Eğitim Dili

Türkçe

Mesleki Uygulama

İstenmemekte