>
Dersin Adı Dersin Kodu Dersin Türü Dersin Düzeyi Dersin Yılı Dersin Verildiği Dönem AKTS Kredisi
Beslenme ve Sağlık EGT719 Seçmeli Lisans 4 Güz 3

Öğretim Elemanı Adı

Prof. Dr. Fikriye POLAT
Dr. Öğr. Üyesi Cüneyt YAZICI
Öğr. Gör. Ayşe Hicret GÜDÜK

Dersin Öğrenme Kazanımları

1) Genel Beslenme Bilgisi: Temel besin öğeleri,onların vücut fonksiyonu üzerindeki etkileri,günlük beslenme rehberi ve sanitasyon ile ilgili kavramları ve prosesleri kavrar
2) Gıdaları satınalma, hazırlama, pişirme,saklama ve gıda güvenliği politikalarıdakiprensip ve tedbirleri almayı bilir
3) Ayaküstü yemek yemenin insan sağlığı üzerine etkilerini öğrenir
4) Hamilelik ve emziklilikte beslenmeyi bilir
5) 0-1 yaş, okulöncesi çağı, okul çağı ve yetişkin yaş grupları beslenmelerini bilir
6) Özel durumlarda ve kronik hastalıklarda beslenmeyi bilir
7) Fiziksel aktivite, beslenme ve sağlığın önemini kavrar
8) sağlıklı cinsel yaşamı öğrenir
9) Bağımlılıkla mücadele (tütün, alkol, madde bağımlılığı vb.) kavrar
10) trafik, afet ve ilkyardımı öğrenir

Program Yeterliliği İlişkisi

  Program Yeterlilikleri
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13
Öğrenme Kazanımları
1       Yüksek                  
2                         Yüksek
3                         Yüksek
4             Yüksek            
5           Yüksek              
6           Yüksek              
7           Yüksek              
8         Orta                
9               Yüksek          
10           Yüksek              

Eğitim Şekli

Yüz Yüze

Ön Koşullar, Diğer Koşullar

Yok

Önerilen Destekleyici Dersler

Bulunmamaktadır

Dersin İçeriği

Doğal ve sağlıklı beslenme; obezite ile mücadele; gıda katkı maddeleri; sağlıklı yaşam ve egzersiz; büyüme ve gelişme; sağlıklı cinsel yaşam; bağımlılıkla mücadele (tütün, alkol, madde bağımlılığı vb.); trafik, afet ve ilkyardım.

Haftalık Ders İzlencesi

1) Beslenme ve önemi, besin seçimi
2) Enerji üretimi ve düzenlenmesi
3) Karbonhidratlar ve işlevleri
4) Proteinler ve işlevleri
5) Yağlar ve işlevleri
6) Vitaminler ve işlevleri
7) Su ve metabolik önemi
8) Ara sınav/Değerlendirme
9) Mineral maddeler ve işlevleri
10) Metabolizma ve düzenlenmesi
11) Gebe ve emzikli bayanlarda ve çocuklarda beslenme
12) Beslenme kaynaklı hastalıklar
13) Toplu beslenme endüstrisi
14) Toplu beslenme endüstrisi
15) Diyet analizi
16) Final sınavı

Önerilen/İstenen Ders Kaynakları

1- 7'den 70'e Taş Devri Diyeti Prof. Dr. Ahmet Aydın
2- Beslenme Ayşe Baysal
3- Karatay Diyeti Canan Karatay

Planlanan Öğrenim Faaliyetleri Ve Eğitim Yöntemi

1) Anlatım
2) Soru-Cevap
3) Tartışma
4) Gösteri
5) Beyin Fırtınası
6) Bireysel Çalışma
7) Proje Temelli Öğrenme


Değerlendirme Yöntemi ve Ölçütleri

Ara Sınav Notunun Başarıya Oranı

50%

Yarıyıl Sonu Sınavının Başarıya Oranı

50%

Toplam

100%

Dersin Eğitim Dili

Türkçe

Mesleki Uygulama

İstenmemekte