>
Dersin Adı Dersin Kodu Dersin Türü Dersin Düzeyi Dersin Yılı Dersin Verildiği Dönem AKTS Kredisi
Beslenme İlkeleri EBE119 Seçmeli Lisans 1 Güz 5

Öğretim Elemanı Adı

Doç. Dr. Sena Dilek AKSOY
Öğr. Gör. Belgin BABADAĞLI

Dersin Öğrenme Kazanımları

1) Sağlıklı beslenmenin önemini açıklar.
2) Besin sanitasyonunu açıklar.
3) Özel Durumlarda beslenmeyi tanımlar.
4) Türkiye’de beslenme sorunlarını tanımlar.
5) Beslenme eğitimi planlar.
6) Bazı hastalıklarda beslenme ilkelerini açıklar.
7) Gebelik, lohusalık ve emzirme döneminde uygun beslenme eğitimi planlar.
8) Gebenin yeterli ve dengeli beslenmesini destekler.
9) Gebelikte beslenme ve bunun fetal büyüme ve gelişme ile ilişkisini değerlendirir.

Program Yeterliliği İlişkisi

  Program Yeterlilikleri
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11
Öğrenme Kazanımları
1   Yüksek Yüksek Yüksek Yüksek Yüksek Yüksek Yüksek Yüksek Yüksek Yüksek
2 Yüksek Yüksek Yüksek Yüksek Yüksek Yüksek Yüksek Yüksek Yüksek Yüksek Yüksek
3 Yüksek Yüksek Yüksek Yüksek Yüksek Yüksek Yüksek Yüksek Yüksek Yüksek Yüksek
4 Yüksek Yüksek Yüksek Yüksek Yüksek Yüksek Yüksek Yüksek Yüksek Yüksek Yüksek
5 Yüksek Yüksek Yüksek Yüksek Yüksek Yüksek Yüksek Yüksek Yüksek Yüksek Yüksek
6 Yüksek Yüksek Yüksek Yüksek Yüksek Yüksek Yüksek Yüksek Yüksek Yüksek Yüksek
7 Yüksek Yüksek Yüksek Yüksek Yüksek Yüksek Yüksek Yüksek Yüksek Yüksek Yüksek
8 Yüksek Yüksek Yüksek Yüksek Yüksek Yüksek Yüksek Yüksek Yüksek Yüksek Yüksek
9 Yüksek Yüksek Yüksek Yüksek Yüksek Yüksek Yüksek Yüksek Yüksek Yüksek Yüksek

Eğitim Şekli

Yüz Yüze

Ön Koşullar, Diğer Koşullar

Yok

Önerilen Destekleyici Dersler

Kültürlerarası Ebelik, Doğuma Hazırlık Eğitimi

Dersin İçeriği

Sağlığın korunmasında beslenmenin önemi, enerji gereksinimi, besin ögeleri, temel besin grupları, yeterli ve dengeli beslenme, besinlerin sanitasyonu, özel durumlarda beslenme, Türkiye’de beslenme sorunları, nedenleri ve çözüm önerileri, beslenme eğitimi, bazı hastalıklarda beslenme gibi konulara yer verilecektir.

Haftalık Ders İzlencesi

1) Giriş Beslenme ile ilgili temel kavramlar.
2) Besin öğeleri Karbonhidratlar ve enerji
3) Proteinler
4) Yağlar
5) Vitaminler
6) Su ve mineraller
7) Beslenmenin değerlendirilmesi
8) Ara sınav/Değerlendirme
9) Besin grupları, tahıl ve baklagiller.
10) Özel durumlarda beslenme; gebelik, emzirme döneminde kadının ve yenidoğan bebeğin beslenmesi.
11) Yağlar
12) Sebze ve meyveler.
13) Et ve süt grubu besinler
14) İşlenmiş gıdalar
15) Besin sanitasyonu
16) Yarıyıl sonu sınavı

Önerilen/İstenen Ders Kaynakları

1- Şentürk Ş,Yüksel B, Özer H, Çakır B, Bideci E, (Ekim 2002). Toplumun beslenmede bilinçlendirilmesi, Ankara.
2- Baysal A, (2009). Beslenme, Hatipoğlu Yayınları, Ankara.
3- Şanlıer N, Ersoy Y, Anne ve Çocuk İçin Beslenme Prensipleri, Morpa kültür yayınları.
4- Aran N,(2010). Gıda Teknolojisi,Nobel Yayınevi.
5- Sağlıkta ve Hastalıkta Beslenme Editörler: Prof. Dr. Zeynep Oşar, Prof. Dr. Tülay Erkan, Kasım 2004.

Planlanan Öğrenim Faaliyetleri Ve Eğitim Yöntemi

1) Anlatım
2) Soru-Cevap
3) Tartışma
4) Örnek Olay


Değerlendirme Yöntemi ve Ölçütleri

Ara Sınav Notunun Başarıya Oranı

40%

Yarıyıl Sonu Sınavının Başarıya Oranı

60%

Toplam

100%

Dersin Eğitim Dili

Türkçe

Mesleki Uygulama

İstenmemekte