>
Dersin Adı Dersin Kodu Dersin Türü Dersin Düzeyi Dersin Yılı Dersin Verildiği Dönem AKTS Kredisi
Farmakoloji EBE215 Zorunlu Lisans 2 Güz 2

Öğretim Elemanı Adı

Prof. Dr. Feride İpek KOMSUOĞLU ÇELİKYURT
Prof. Dr. Oğuz MUTLU
Prof. Dr. Fürüzan YILDIZ AKAR
Öğr. Gör. İlknur OVALI URAN

Dersin Öğrenme Kazanımları

1) Genel Farmakoloji kavramlarını sıralar.İlaç şekilleri ve uygulama yollarını tartışır.Farmakokinetik ve Farmakodinamik aşamaları sınıflandırır.İlaçların etki mekanizmalarını ve toksik etkilerini bilir.
2) Kemoterapötiklere giriş yapar.Kemoterapötikleri sınıflandırır.Otonom sinir sistemine girişi bilir.Sempatik ve parasempatik sisteme etkili ilaçları tartışır.
3) Kalp yetmezliğinde ve hipertansiyonda kullanılan ilaçları bilir.Antianginal ve antiaritmik ilaçları sınıflandırır.Hipolipidemik ilaçları anlar.Pıhtılaşma ve kanama tedavisinde kullanılan ilaçları tartışır.Solunum sistemine etkili ilaçları açıklar.
4) Renin anjiotensin aldosteron sistemine etkili ilaçları sınıflandırır.Sıvı elektrolit dengesi ve asit-baz dengesi bozukluklarında kullanılan ilaçları açıklar.
5) Genel ve lokal anestezikleri açıklar.Hipnosedatif, antidepresan ve antipsikotik ilaçları sınıflandırır.Narkotik ve nonsteroidal antienflamatuar analjezikleri bilir.
6) Antiemetik ilaçları tartışır.Antidiyaretikleri, laksatif ve purgatifleri sınıflandırır.Peptik ülser tedavisinde kullanılan ilaçları açıklar.Endokrin sistem farmakolojisine etkili ilaçları bilir.Oral kontraseptif ilaçları anlar.
7) Otokoidler ve kullanım amacını tanımlar.Amin ve peptid yapılı otokoidleri tartışır.Lipid yapılı otokoidleri açıklar.NO ve etkilerini bilir.
8) Gebelikte kalp ve solunum hastalıkları ve tedavisini tartışır.Gebelikte kullanılabilen analjezikleri ve antiemetikleri bilir.Gebelikte enfeksiyon ve deri hastalıkları ve tedavisini açıklar.Gebelikte sinir sistemi hastalıkları ve tedavisini anlar.

Program Yeterliliği İlişkisi

  Program Yeterlilikleri
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11
Öğrenme Kazanımları
1 Düşük                    
2                      
3                      
4                      
5                      
6                      
7                      
8                      

Eğitim Şekli

Yüz Yüze

Ön Koşullar, Diğer Koşullar

Yok

Önerilen Destekleyici Dersler

.

Dersin İçeriği

Bu ders şunları içerir; A. Genel farmakoloji 1. Farmakolojiye giriş 2. İlaç şekilleri ve uygulama yolları 3. Farmakokinetik aşamalar 3.1. İlaçların absorpsiyonu 3.2. İlaçların dağılımı 3.3. İlaçların metabolizması 3.4. İlaçların eliminasyonu 4.Farmakodinamik aşamalar 5.Farmakokinetik ve Farmakodinamik etkileşmeler 6.İlaç etki mekanizmaları 7.İlaçların toksik etkileri B.Kemoterapötikler 1.Kemoterapötiklere giriş 2.Penisilinler, sefalosporinler, beta laktam antibiyotikler 3.Aminoglikozidler, tetrasiklinler,linkozamidler, makrolidler 4.Fluorokinolonlar, Sulfonamidler, Trimetopirim 4.Antianaeroblar C. Otonom sinir sistemi farmakolojisi 1.Otonom sinir sistemine giriş 2.Sempatomimetikler 3.Sempatolitikler 4.Parasempatomimetikler 5.Parasempatolitikler 6.Ganglion stimüle ve bloke edici ilaçlar D. Kardiyovasküler farmakoloji 1.Kalp yetmezliğinde kullanılan ilaçlar 2.Antianginal ilaçlar 3.Antiaritmik ilaçlar 4.Hipertansiyon tedavisi 5.Hipolipidemik ilaçlar 6.Pıhtılaşma ve kanama tedavisinde kullanılan ilaçlar E. Solunum sistemi farmakolojisi 1. Antitusif ve ekspektoranlar 2. Bronkodilatatörler 3. Astım ve KOAH tedavisinde kullanılan ilaçlar F. Renal sistem farmakolojisi 1. Renin anjiotensin aldosteron sistemini etkileyen ilaçlar 2. Sıvı elektrolit dengesi bozukluklarında kullanılan ilaçlar 2. Asit-baz dengesi bozukluklarında kullanılan ilaçlar G. Santral sinir sistemi farmakolojisi 1. Genel anestezikler, lokal anestezikler 2. Narkotik analjezikler, Nonsteroidal antienflamatuar analjezikler 3. Hipnosedatifler, Antidepresan ve antimanikler, Antipsikotikler H. Gastrointestinal sistem farmakolojisi 1. Emetik ve antiemetikler 2. Antidiyaretikler 3. Laksatif ve purgatifler 4. Peptik ülser tedavisinde kullanılan ilaçlar I. Endokrin sistem farmakoloji 1. Endokrin sistem farmakolojisine giriş 2. Hipotalamus ve adenohipofiz hormonları 3. Gonadal hormonlar ve ilgili ilaçlar 4. Oral kontraseptif ilaçlar J. Otokoidler 1. Amin yapılı otokoidler (Histamin ve serotonin) 2. Peptid yapılı otokoidler (Anjiotensin ve kininler) 3. Lipid yapılı otokoidler (PG ve lökotrienler) K. Gebelikte ilaç kullanımı

Haftalık Ders İzlencesi

1) Genel Farmakoloji
2) İlaç etki mekanizmaları, İlaçların toksik etkileri
3) Kemoterapötikler
4) Otonom sinir sistemi ilaçları
5) Kardiovasküler sistem ilaçları
6) Solunum sistemi ilaçları
7) Renin anjiotensin aldosteron sistemi, sıvı-elektrolit tedavisi
8) Ara sınav/Değerlendirme
9) Genel anestezikler, lokal anestezikler
10) Hipnosedatifler, antidepresanlar, antipsikotikler
11) Analjezikler(NSAİİ,Opioid analjezikler)
12) Antidiyareik ilaçlar, emetik ve antiemetikler, laksatif ve purgatifler
13) Endokrin sistem farmakolojisine giriş, oral kontraseptifler
14) Otokoidler
15) Ebelik için farmakoloji, gebelikte kullanılan ilaçlar
16) Yarıyıl sonu sınavı

Önerilen/İstenen Ders Kaynakları

1- Katzung, B.G., McGraw, Hill. (Editör) (2001), Basic & Clinical Pharmacology, (VIII. baskı, 1 cilt).
2- Kayaalp, S.O. (Editör) (2009), Rasyonel tedavi yönünden Tıbbi Farmakoloji, (12. baskı).
3- Katzung, B.G., McGraw, Hill. (Editors) (2001), Basic & Clinical Pharmacology, (VIII. edition).
4- Kayaalp, S.O. (Editor) (2009), Medical Pharmacology of Rational Therapy, (12th edition).
5- Kayaalp, S.O. (Editör) (2012), Akılcıl Tedavi Yönünden TIBBI FARMAKOLOJI, (13. Baskı, Cilt 1 ve 2), , Ankara: Pelikan Kitabevi.
6- Kayaalp, S.O. , Melli, M., Oktay, Ş., Özdemir, O. (eş-editörler) (2011), TİK-6 Türkiye İlaçla Tedavi Kılavuzu 2011-12 Formülleri, Ankara:Pelikan Kitabevi.
7- Fotokopiler, sunu dokümanları ve ilgili materyal
8- Photocopies, presentation documents and related materials
9- Dersle ilgili soru hazırlanması
10- Preparing questions about the lessons
11- Ara Sınav Dönem sonu Final Sınavı
12- Midterm exam Final exam

Planlanan Öğrenim Faaliyetleri Ve Eğitim Yöntemi

1) Anlatım
2) Soru-Cevap
3) Tartışma
4) Grup Çalışması
5) Örnek Olay


Değerlendirme Yöntemi ve Ölçütleri

Ara Sınav Notunun Başarıya Oranı

20%

Yarıyıl Sonu Sınavının Başarıya Oranı

80%

Toplam

100%

Dersin Eğitim Dili

Türkçe

Mesleki Uygulama

İstenmemekte