>
Dersin Adı Dersin Kodu Dersin Türü Dersin Düzeyi Dersin Yılı Dersin Verildiği Dönem AKTS Kredisi
Rüzgar Enerjisi Uygulamaları TEM333 Seçmeli Lisans 3 Güz 4

Öğretim Elemanı Adı

Doç. Dr. Özcan ATLAM

Dersin Öğrenme Kazanımları

1) Rüzgar enerjisi ve türbinleri hakkında bilgi sahibidir.
2) Rüzgar türbinlerinin temel performans terimleri ile ilgili analiz ve hesaplamalar yapar.
3) Rüzgar türbini çıkış tork-hız, türbin mili yüklerinin tipine göre giriş tork –hız karakteristiklerini anlar ve bunları hesaplamalarda kullanabilir.
4) Rüzgar türbinli mekanik güç uygulamalarında, sistem performansı ile ilgili yorum ve hesaplamalar yapabilir. Çalışma noktalarını verilere göre hesaplayabilir.
5) Rüzgar türbinli bir generatör için elektromekanik güç dönüşüm prensibini bilir. Generatöre bağlı yük değerine göre sistem çalışma noktalarını hesaplayabilir.

Program Yeterliliği İlişkisi

  Program Yeterlilikleri
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30
Öğrenme Kazanımları
1 Yüksek Yüksek Yüksek       Yüksek Yüksek Yüksek   Yüksek Yüksek Yüksek Yüksek           Yüksek Yüksek                  
2 Yüksek Yüksek Yüksek       Yüksek Yüksek Yüksek   Yüksek Yüksek Yüksek Yüksek           Yüksek                    
3 Yüksek Yüksek Yüksek       Yüksek Yüksek Yüksek   Yüksek Yüksek Yüksek Yüksek           Yüksek                    
4 Yüksek Yüksek Yüksek       Yüksek Yüksek Yüksek Orta Yüksek Yüksek Yüksek Yüksek           Yüksek                    
5 Yüksek Yüksek Yüksek       Yüksek Yüksek Yüksek   Yüksek Yüksek Yüksek Yüksek           Yüksek                    

Eğitim Şekli

Yüz Yüze

Ön Koşullar, Diğer Koşullar

Yok

Önerilen Destekleyici Dersler

İstenmemekte

Dersin İçeriği

Rüzgar gücü, Rüzgar türbinine aktarılabilecek mekanik enerji ve güç. Türbinden alınabilecek mekanik güç, maksimum verim (Betz limiti). Rüzgar potansiyel enerjisi için temel veri karakteristikleri. Rüzgar türbin tipleri (- yatay eksenli, dikey eksenli türbinler), Temel performans terimleri ( kanat uç hız oranı (TSR), tork çarpanı (CT) , türbin güç katsayısı /verimi (Cp), hız indüksiyon faktör (a), sıkılık oranı ). Türbin tiplerine göre kanatlardaki itme, sürüklenme ve kaldırma kuvvetlerinin açıklanması, Türbinlerdeki aerodinamik şekil. Farklı koşullardaki (türbin yapısal şekli, kanat açısı ve rüzgar hızları) rüzgar türbin çıkış tork-hız (T-w) eğrileri ve testi. Rüzgar türbini için mekanik yük tiplerinin tanımlanması ve onların giriş (T-w) karakterizasyonu (kaldırma, pompa, elektrik generatör), Dişli /kasnak sistem ile güç aktarımı, Sistem performans modeli, Mekanik yük tipine göre kuvvet, tork, hız, açısal hız, mekanik güç, voltaj, akım ve verim gibi temel performans terimlerinin analizi. Mekanik uygulamalar (ağırlık kaldırma, su pompa ve taşıtlar için itme ). Bir elektrik generatörünün rüzgar türbiniyle sürülmesi yolu ile elektrik üretim uygulamaları (batarya şarj, aydınlatma ve diğer elektriksel yükler ).Hidroelektrik enerji depolama uygulamaları. Laboratuvar demostrasyonlu diğer örnek deney ve analizler. *Bu dersin, yaparak ve yaşayarak öğrenme eğitim prensibi temelinde; teori, gözlem ve deneylerin bir arada olduğu laboratuvar ortamında yapılması iyi olur.

Haftalık Ders İzlencesi

1) Rüzgar gücü, Rüzgar türbinine aktarılabilecek mekanik enerji ve güç. Türbinden alınabilecek mekanik güç, maksimum verim (Betz limiti).
2) Rüzgar potansiyel enerjisi için temel veri karakteristikleri. Rüzgar türbin tipleri (- yatay eksenli, dikey eksenli türbinler).
3) Temel performans terimleri ( kanat uç hız oranı (TSR), tork çarpanı (CT) , türbin güç katsayısı /verimi (Cp), hız indüksiyon faktör (a), sıkılık oranı ).
4) Türbin tiplerine göre kanatlardaki itme, sürüklenme ve kaldırma kuvvetlerinin açıklanması, Türbinlerdeki aerodinamik şekil.
5) Farklı koşullardaki (türbin yapısal şekli, kanat açısı ve rüzgar hızları) rüzgar türbin çıkış tork-hız (T-w) eğrileri ve testi.
6) Rüzgar türbini için mekanik yük tiplerinin tanımlanması ve onların giriş (T-w) karakterizasyonu (kaldırma, pompa, elektrik generatör),
7) Dişli /kasnak sistem ile güç aktarımı, Sistem performans modeli,
8) Mekanik yük tipine göre kuvvet, tork, hız, açısal hız, mekanik güç, voltaj, akım ve verim gibi temel performans terimlerinin analizi.
9) Yarıyıl içi sınavı
10) Mekanik uygulamalar (ağırlık kaldırma, su pompa ve taşıtlar için itme ).
11) Bir elektrik generatörünün rüzgar türbiniyle sürülmesi yolu ile elektrik üretim uygulamaları (batarya şarj, aydınlatma ve diğer elektriksel yükler ).
12) Diğer uygulama örnekleri- Hidroelektrik enerji depolama uygulamaları.
13) Laboratuvar demostrasyonlu diğer örnek deney ve analizler.
14) Laboratuvar demostrasyonlu diğer örnek deney ve analizler.
15) Laboratuvar demostrasyonlu diğer örnek deney ve analizler.
16) Final sınavı

Önerilen/İstenen Ders Kaynakları

Planlanan Öğrenim Faaliyetleri Ve Eğitim Yöntemi



Değerlendirme Yöntemi ve Ölçütleri

Ara Sınav Notunun Başarıya Oranı

30%

Yarıyıl Sonu Sınavının Başarıya Oranı

70%

Toplam

100%

Dersin Eğitim Dili

Türkçe

Mesleki Uygulama

İstenmemekte