>
Dersin Adı Dersin Kodu Dersin Türü Dersin Düzeyi Dersin Yılı Dersin Verildiği Dönem AKTS Kredisi
Hava Aracı Malzemeleri UEE208 Zorunlu Lisans 2 Bahar 4

Öğretim Elemanı Adı

Prof. Dr. Onur ÇOBAN
Doç. Dr. Mustafa Özgür BORA

Dersin Öğrenme Kazanımları

1) Öğrenci hava araçlarını oluşturan ekipmanları malzeme ve donanım açısından tanır.
2) Öğrenci öğrenmiş olduğu hava aracı malzeme ve donanım bilgisi ile tasarımsal ve bakım esaslı çözüm üretebilme kabiliyeti kazanır.
3) Öğrenci tanımış olduğu donanımlarla montaj de montaj tekniklerini öğrenmiş olur.

Program Yeterliliği İlişkisi

  Program Yeterlilikleri
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18
Öğrenme Kazanımları
1   Düşük   Düşük     Yüksek Düşük         Düşük   Düşük      
2   Düşük   Düşük     Düşük Düşük         Düşük       Orta  
3   Düşük Düşük Düşük     Düşük Düşük Düşük       Orta Düşük Düşük   Düşük Düşük

Eğitim Şekli

Yüz Yüze

Ön Koşullar, Diğer Koşullar

Yok

Önerilen Destekleyici Dersler

Bilgisayar destekli teknik resim, malzeme bilgisi

Dersin İçeriği

Bağlama/Bağlantı Elemanları; Vida dişleri: Vida Tanımları; Hava araçlarında kullanılan standart dişler için diş biçimleri, boyutları ve toleranslar; Vida dişinin ölçümü. Civatalar, Saplamalar ve Vidalar: Civata tipleri: Hava aracı Cıvatalarının özellikleri, tanımlanması ve işaretlenmesi, uluslararası standartlar; Somunlar: Kendinden emniyetli, sabit, standart tipler; Vidalar: Hava aracı spesifikasyonları; Saplamalar: Tipleri ve kullanımları, takılması ve sökülmesi; Trifon vidalar, pim saplamalar. Kilitleme cihazları: Kulaklı ve yaylı pullar, kilitleme plakaları, kupiler, kontra somunlar, tel emniyet, kolay sökülen bağlayıcılar, kamalar, sekmanlar. Hava aracı perçinleri: Dövme ve çekme perçinler: özellikleri ve tanımlamaları, ısıl işlemleri. Borular ve Bağlantılar; (a) Hava araçlarında kullanılan sabit ve esnek borular ile bunların birleştirme elemanlarının tipleri ve tanımlamaları; (b) Hava araçları hidrolik, yakıt, yağ, pnömatik ve hava sistemi borularının standart rekorları. Yaylar; Yay tipleri, malzemeleri, karakteristikleri ve uygulamaları. Yataklar; Yatakların amacı, yükler, malzeme ve yapıları; Yatak tipleri ve uygulamaları. Transmisyonlar; Dişli tipleri ve uygulamaları; Dişli oranları, düşürücü ve arttırıcı dişli sistemleri, döndürülen ve döndüren dişliler, avara dişliler, dişlerin birbirine geçirme şekilleri; Kayış ve kasnaklar, zincirler ve zincir dişlileri. Kumanda Kabloları; Kablo tipleri; Uç eklemeleri, gergi yerleri ve uç ekleme cihazları; Makaralar ve kablo sistem elemanları; Yay kapsüllü kablolar; Hava aracı esnek kumanda sistemleri. Elektrik Kabloları ve Konnektörler; Kablo tipleri, yapıları ve özellikleri; Yüksek gerilim ve koaksiyal kablolar; Sıkıştırma (Crimping); Konnektör tipleri, pimler, prizler, fişler, yalıtkanlar, akım ve voltaj değerleri, kaplin, tanıtma kotları.

Haftalık Ders İzlencesi

1) Bağlayıcılar Vida Dişleri Vida Tanımları, Uçakta kullanılan standart dişler için diş biçimleri, boyutları ve toleranslar, Vida dişinin ölçümü;
2) Civatalar, Saplamalar ve Vidalar Civata tipleri: Uçak civatalarının özellikleri, tanımlaması ve işaretlenmesi, uluslararası standartlar, Somunlar; kendinden emniyetli, çapa, standart tipler, Makina vidaları: Hava aracı spefikasyonları, Saplamalar: tipleri ve kullanımı, takımı ve sökülmesi; Kendinden klavuzlu vidalar, dowellar.
3) Kilitleme Cihazları Şerit ve yaylı rondelalar, kilitleme plakaları, yarık pimler, kontra somunlar, emniyet teli kilidi, çabuk açılan bağlayıcılar, kamalar, klipsler, kama pimler.
4) Hava Aracı Perçinleri: Hava araçlarında kullanılan perçin tipleri: özellikleri ve tanımlamaları, ısıl işlemleri.
5) Rular ve Bağlantılar Hava araçlarında kullanılan sabit ve esnek borular ile bunların birleştirme elemanlarının bağlantıların tipleri ve tanımlamaları Hava araçları hidrolik, yakıt, yağ, pnömatik ve hava sistemi borularının standart rekorları
6) Yaylar Yay tipleri, malzemeleri, karakteristikleri ve uygulamaları
7) Yataklar Yatakların amacı, yükler, malzeme ve yapıları; Yatak tipleri ve uygulamaları.
8) Ara sınav/Değerlendirme
9) Transmisyonlar (Aktarımlar) Dişli tipleri ve uygulamaları; Dişli oranları, düşürücü ve arttırıcı dişli sistemleri, döndürülen ve döndüren dişliler, rolanti(idle) dişliler, dişlerin birbirine geçirme şekilleri; Kayış ve kasnaklar, zincirler ve zincir dişlileri.
10) Kontrol kabloları Kontrol kablolarının tipleri yapıları ve özellikleri:
11) Uç eklemeleri, gergi yerleri ve denkleme cihazları Makara ve kablo sistem elemanları;
12) Kavisli kablolar; Uçak elastiki kumanda sistemleri;
13) Elektrik Kabloları ve Konektörler Kablo tipleri, yapıları ve özellikleri; Yüksek gerilim ve koaksiyal kablolar
14) Kıvırma (crimping) Konektör tipleri, pimler, prizler, fişler, yalıtkanlar, akım ve voltaj değerleri, kuplaj, tanıtma kotları.
15) Genel tekrar
16) Yarıyıl sonu sınavı

Önerilen/İstenen Ders Kaynakları

1- Modüle 6, Materials and Hardware, SR Technics, Basic Maintenance Training Manual.

Planlanan Öğrenim Faaliyetleri Ve Eğitim Yöntemi

1) Anlatım
2) Soru-Cevap
3) Tartışma
4) Grup Çalışması


Değerlendirme Yöntemi ve Ölçütleri

Ara Sınav Notunun Başarıya Oranı

40%

Yarıyıl Sonu Sınavının Başarıya Oranı

60%

Toplam

100%

Dersin Eğitim Dili

Türkçe

Mesleki Uygulama

İstenmemekte