>
Dersin Adı Dersin Kodu Dersin Türü Dersin Düzeyi Dersin Yılı Dersin Verildiği Dönem AKTS Kredisi
Hava Aracı Yapıları ve Sistemleri I UEE212 Zorunlu Lisans 2 Bahar 4

Öğretim Elemanı Adı

Doç. Dr. Mustafa Özgür BORA
Dr. Öğr. Üyesi Sedat SÜSLER
Ögr. Gör. Dr. Barış ÖNEN

Dersin Öğrenme Kazanımları

1) Yapısal güçlülük için uçabilirlik gereksinimleri tanımlar.
2) Yapısal sınıflandırmaları karşılaştırır.
3) Bölge ve istasyon tanımlama sistemlerini tanımlar.
4) Sistem montaj gereklerini oluşturur.
5) Yapı bağlantı tekniklerine örnekler verir.
6) Kanatları, stabilizeleri ve motor bağlantıları için "Nacelles/Pylons" açıklar.
7) Uçuş Kumanda Yüzeylerini açıklar.
8) Acil durumda kullanılması gereken ekipmanların yerleşimi ve kullanımını ifade eder.

Program Yeterliliği İlişkisi

  Program Yeterlilikleri
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18
Öğrenme Kazanımları
1 Yüksek Yüksek Orta Yüksek Orta Orta Yüksek Orta Yüksek Yüksek Orta Orta Orta Yüksek Yüksek Orta Orta Yüksek
2 Yüksek Orta Orta Orta Yüksek Yüksek Orta Orta Orta Orta Orta Yüksek Yüksek Yüksek Orta Orta Yüksek Yüksek
3 Yüksek Yüksek Yüksek Orta Orta Orta Yüksek Orta Orta Yüksek Yüksek Orta Orta Orta Yüksek Yüksek Orta Orta
4 Yüksek Yüksek Orta Orta Yüksek Orta Orta Yüksek Yüksek Yüksek Orta Orta Yüksek Yüksek Yüksek Orta Yüksek Yüksek
5 Yüksek Yüksek Yüksek Orta Orta Yüksek Orta Orta Düşük Orta Orta Yüksek Orta Orta Yüksek Yüksek Orta Orta
6 Yüksek Yüksek Yüksek Orta Orta Orta Yüksek Yüksek Orta Orta Yüksek Yüksek Orta Orta Yüksek Yüksek Orta Orta
7 Orta Yüksek Orta Yüksek Yüksek Orta Orta Orta Yüksek Yüksek Yüksek Orta Orta Orta Yüksek Yüksek Orta Orta
8 Yüksek Yüksek Orta Orta Yüksek Yüksek Orta Orta Yüksek Yüksek Orta Orta Orta Yüksek Yüksek Orta Orta Orta

Eğitim Şekli

Yüz Yüze

Ön Koşullar, Diğer Koşullar

Yok

Önerilen Destekleyici Dersler

İstenmemekte

Dersin İçeriği

Uçuş Teorisi; (a) Uçak Aerodinamiği ve Uçuş Kontrolleri (Kumandaları); Aşağıdakilerin çalışması ve etkisi: Sağa sola yatış (rule) kumandası; eleronlar ve spoylerler, burun aşağı/burun yukarı (pike) kumandası: elevatör, stabilatör, değişken oranlı stabilatörler ve kanard kontrolü, Sağa sola dönüş (yaw) kumandası, dümen sınırlayıcıları (rudder limiters); Elevon ve ruddervatörün kullanımı ile kontrol; Yüksek kaldırma düzenekleri; Yuvalar, çıtalar, flaplar; Sürükleme (drag) sağlayan cihazlar: Spoylerler, kaldırma indirme yastıkları, hız frenleri; Trim fletnerlerinin, servo tabların, kumanda yüzeyi bıyaslarının çalışması ve etkisi; (b) Yüksek Hızlı Uçuş, Ses hızı, subsonik uçuş, transonik uçuş, süpersonik uçuş; Mach sayısı, kritik Mach sayısı. c) Döner Kanat Aerodinamiği; Terminoloji; Devri, kolektif ve anti tork kontrollerinin/kumandalarının çalışması ve etkisi. Yapılar- Genel Kavramlar (a) Yapısal sistem esasları; (b) Bölge ve istasyon tanımlama sistemleri; Elektrikli bağlama/yapıştırma; Yıldırım çarpmasından korunma koşulu. Uçuş Kumandaları (ATA 27); (a) Birincil kumandalar: eleron, elevatör, dümen, spoyler; Fletner (trim) kumandası; Aktif yük kumandası; Yüksek kaldırma düzenekleri; Kaldırma indirme, hız frenleri; Suni hissetme, Sapma (Yaw) damperi, Mach ayarı, dümen sınırlayıcısı (rudder limiter), fırtına kilitleri. Sistem çalışması: Manüel, hidrolik, pnömatik; Perdövites (stall) koruma sistemleri; (b) Sistem çalışması: Elektriksel, elektronik kumandalı uçuş/elektronik uçuş kontrol sistemleri (fly-by-wire).

Haftalık Ders İzlencesi

1) Uçuş Teorisi; Uçak Aerodinamiği ve Uçuş Kontrolleri (Kumandaları)
2) Uçuş Teorisi; Uçak Aerodinamiği ve Uçuş Kontrolleri (Kumandaları)
3) Uçak Aerodinamiği ve Uçuş Kontrolleri (Kumandaları); Aşağıdakilerin çalışması ve etkisi: Sağa sola yatış (rule) kumandası; eleronlar ve spoylerler, burun aşağı/burun yukarı (pike) kumandası: elevatör, stabilatör, değişken oranlı stabilatörler ve kanard kontrolü,
4) Uçak Aerodinamiği ve Uçuş Kontrolleri (Kumandaları); Aşağıdakilerin çalışması ve etkisi: Sağa sola yatış (rule) kumandası; eleronlar ve spoylerler, burun aşağı/burun yukarı (pike) kumandası: elevatör, stabilatör, değişken oranlı stabilatörler ve kanard kontrolü,
5) Sağa sola dönüş (yaw) kumandası, dümen sınırlayıcıları (rudder limiters); Elevon ve ruddervatörün kullanımı ile kontrol; Yüksek kaldırma düzenekleri; Yuvalar, çıtalar, flaplar; Sürükleme (drag) sağlayan cihazlar: Spoylerler, kaldırma indirme yastıkları, hız frenleri; Trim fletnerlerinin, servo tabların, kumanda yüzeyi bıyaslarının çalışması ve etkisi; Yüksek Hızlı Uçuş, Ses hızı, subsonik uçuş, transonik uçuş, süpersonik uçuş; Mach sayısı, kritik Mach sayısı.
6) Sağa sola dönüş (yaw) kumandası, dümen sınırlayıcıları (rudder limiters); Elevon ve ruddervatörün kullanımı ile kontrol; Yüksek kaldırma düzenekleri; Yuvalar, çıtalar, flaplar; Sürükleme (drag) sağlayan cihazlar: Spoylerler, kaldırma indirme yastıkları, hız frenleri; Trim fletnerlerinin, servo tabların, kumanda yüzeyi bıyaslarının çalışması ve etkisi; Yüksek Hızlı Uçuş, Ses hızı, subsonik uçuş, transonik uçuş, süpersonik uçuş; Mach sayısı, kritik Mach sayısı.
7) Döner Kanat Aerodinamiği; Terminoloji; Devri, kolektif ve anti tork kontrollerinin/kumandalarının çalışması ve etkisi.
8) Döner Kanat Aerodinamiği; Terminoloji; Devri, kolektif ve anti tork kontrollerinin/kumandalarının çalışması ve etkisi.
9) Ara Sınav
10) Yapılar- Genel Kavramlar (a) Yapısal sistem esasları; (b) Bölge ve istasyon tanımlama sistemleri; Elektrikli bağlama/yapıştırma; Yıldırım çarpmasından korunma koşulu.
11) Yapılar- Genel Kavramlar (a) Yapısal sistem esasları; (b) Bölge ve istasyon tanımlama sistemleri; Elektrikli bağlama/yapıştırma; Yıldırım çarpmasından korunma koşulu.
12) Uçuş Kumandaları (ATA 27); (a) Birincil kumandalar: eleron, elevatör, dümen, spoyler; Fletner (trim) kumandası; Aktif yük kumandası; Yüksek kaldırma düzenekleri; Kaldırma indirme, hız frenleri; Suni hissetme, Sapma (Yaw) damperi, Mach ayarı, dümen sınırlayıcısı (rudder limiter), fırtına kilitleri. Sistem çalışması: Manüel, hidrolik, pnömatik; Perdövites (stall) koruma sistemleri;
13) Uçuş Kumandaları (ATA 27); (a) Birincil kumandalar: eleron, elevatör, dümen, spoyler; Fletner (trim) kumandası; Aktif yük kumandası; Yüksek kaldırma düzenekleri; Kaldırma indirme, hız frenleri; Suni hissetme, Sapma (Yaw) damperi, Mach ayarı, dümen sınırlayıcısı (rudder limiter), fırtına kilitleri. Sistem çalışması: Manüel, hidrolik, pnömatik; Perdövites (stall) koruma sistemleri;
14) Uçuş Kumandaları (ATA 27) (b) Sistem çalışması: Elektriksel, elektronik kumandalı uçuş/elektronik uçuş kontrol sistemleri (fly-by-wire).
15) Uçuş Kumandaları (ATA 27) (b) Sistem çalışması: Elektriksel, elektronik kumandalı uçuş/elektronik uçuş kontrol sistemleri (fly-by-wire).
16) Final Sınavı

Önerilen/İstenen Ders Kaynakları

Planlanan Öğrenim Faaliyetleri Ve Eğitim Yöntemi

1) Anlatım
2) Soru-Cevap
3) Alıştırma ve Uygulama
4) Gösteri
5) Grup Çalışması
6) Benzetim
7) Örnek Olay
8) Bireysel Çalışma
9) Problem Çözme


Değerlendirme Yöntemi ve Ölçütleri

Ara Sınav Notunun Başarıya Oranı

40%

Yarıyıl Sonu Sınavının Başarıya Oranı

60%

Toplam

100%

Dersin Eğitim Dili

Türkçe

Mesleki Uygulama

İstenmemekte