>
Dersin Adı Dersin Kodu Dersin Türü Dersin Düzeyi Dersin Yılı Dersin Verildiği Dönem AKTS Kredisi
Pistonlu Motorlar UGM211 Zorunlu Lisans 2 Güz 3

Öğretim Elemanı Adı

Doç. Dr. Sinan FİDAN

Dersin Öğrenme Kazanımları

1) Pistonlu motorlara ait temel tanımları ve terimleri açıklar.
2) Pistonlu motorların performansını hesaplar.
3) Motor yakıt sistemlerini ve çalışma prensiplerini açıklar.
4) Elektronik motor kontrolü bileşenlerini tanır.
5) Süperşarj ve turbo şarj sistemlerini karşılaştırır.
6) Pistonlu motoru oluşturan temel parçaların işlevlerini ve motor çalışma prensibi içindeki öneminin tanımlayabilecektir.
7) Motor revizyon gerekliliklerini sorgulayabilecektir.

Program Yeterliliği İlişkisi

  Program Yeterlilikleri
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19
Öğrenme Kazanımları
1   Düşük   Orta     Orta Orta Düşük Yüksek   Yüksek Düşük   Yüksek Yüksek Düşük Orta Yüksek
2 Düşük Düşük   Orta     Orta Orta Düşük Yüksek   Yüksek Düşük   Yüksek Yüksek Düşük Orta Yüksek
3 Düşük Düşük   Orta     Orta Orta Düşük Yüksek   Yüksek Düşük   Yüksek Yüksek Düşük Orta Yüksek
4 Düşük Düşük   Orta     Orta Orta Düşük Yüksek   Yüksek Düşük   Yüksek Yüksek Düşük Orta Yüksek
5 Düşük Düşük   Orta     Orta Orta Düşük Yüksek   Yüksek Düşük   Yüksek Yüksek Düşük Orta Yüksek
6 Düşük Düşük   Orta     Orta Orta Düşük Yüksek   Yüksek Düşük   Yüksek Yüksek Düşük Orta Yüksek
7 Düşük Düşük   Orta     Orta Orta Düşük Yüksek   Yüksek Düşük   Yüksek Yüksek Düşük Orta Yüksek

Eğitim Şekli

Yüz Yüze

Ön Koşullar, Diğer Koşullar

Yok

Önerilen Destekleyici Dersler

İstenmemekte

Dersin İçeriği

Temel Esaslar; Mekanik, termal ve volümetrik randımanlar; Çalışma prensipleri - 2 zamanlı, 4 zamanlı, Otto ve Diesel; Piston deplasmanı ve sıkıştırma oranı; Motor konfigürasyonu ve ateşleme sırası. Motor Performansı; Güç hesaplaması ve ölçümü; Motor gücüne etki eden faktörler; Karışımlar/eğilim (leaning), ateşleme öncesi. Motor Yapısı; Krank muhafazası, krank şaftı, kam şaftı, hazneler; Aksesuar dişli kutusu; Silindir ve piston grupları; Bağlantı çubukları, giriş ve egzos manifoldları; Vana mekanizmaları; Pervane redüksiyon dişli kutuları. Motor Yakıt Sistemleri. Karbüratörler; Tipleri, yapı ve çalışma prensipleri; Buzlanma ve ısıtma. Yakıt Enjeksiyon Sistemleri; Tipleri, yapı ve çalışma prensipleri. Elektronik Motor Kontrolü; Elektronik motor kontrolü dahil olmak üzere motor kontrolünün ve yakıt ölçüm sistemlerinin çalışması (FADEC); Sistemlerin yerleşimi ve komponentleri. Çalıştırma/Başlatma ve Ateşleme Sistemleri; Çalıştırma sistemleri, ısıtma öncesi sistemleri; Manyeto tipleri, yapı ve çalışma prensipleri; Ateşleme tertibatları, bujiler; Düşük ve yüksek gerilim sistemleri. Endüksiyon, Egzos ve Soğutma Sistemleri; Aşağıdakilerin yapısı ve çalışması: Yedek hava sistemleri dahil endüksiyon sistemleri; Egzos sistemleri, motor soğutma sistemleri, hava ve sıvı. Süperşarj / Turboşarj; Süperşarj prensipleri ve amacı ve süperşarjın motor parametreleri üzerindeki etkileri; Süperşarj / turboşarj sistemlerinin yapısı ve çalışması; Sistem terminolojisi; Kontrol sistemleri; Sistem koruması. Yağlayıcılar ve Yakıtlar; Özellikler ve spesifikasyonlar; Yakıt katkı maddeleri; Emniyet tedbirleri. Yağlama Sistemleri; Sistem çalışması/yerleşimi ve komponentleri. Güç Sistemi Kurulumu; Yangın duvarlarının, motor kapaklarının, akustik panellerin, motor yataklarının, vibrasyonu önleme yataklarının, hortumların, besleyicilerin, konektörlerin, kablo kanallarının, kontrol kablolarının ve çubuklarının, kaldırma noktalarının ve drenlerin konfigürasyonu. Motor İzleme /Takip ve Yerde Çalıştırma; Motor çalıştırma ve yerde çalıştırma prosedürleri; Motor güç çıkışının ve parametrelerinin yorumlanması; Motor ve komponentlerin muayene (kontrol) edilmesi: Motor imalatçısı tarafından öngörülen kriterler, toleranslar ve veriler. Motor Depolama ve Muhafaza; Motorun ve aksesuarların/sistemlerin muhafaza edilmesi ve muhafazadan çıkarılması.

Haftalık Ders İzlencesi

1) Temeller Mekanik, iş ve hacimsel etkinlikler; Çalışma çevrimleri; Piston deplasmanı ve sıkıştırma oranı; Motor konfigürasyonu ve Ateşleme sırası. Motor Performansı Güç hesabi ve ölçümü; Motor gücünü etkileyen faktörler; Karışımlar / fakirleştirme, ilk ateşleme;
2) Birleştirme kolları, giriş ve egzoz manifoldları; Supap mekanizmaları: Pervane devir düşürücü dişli kutuları.
3) Motor Yakıt Sistemleri Karbüratörler Tipleri, Yapısı ve çalışma prensipleri Buzlanma ve ısıtma
4) Yakıt Enjeksiyon Sistemleri Tipleri, Yapısı ve çalışma prensipleri.
5) Elektronik Motor Kontrolü Motor kumanda ve yakıt gösterge sistemleri; Elektronik motor kontrol sistemi(FADEC); Sistem Çalışması/dağılımı ve komponentleri.
6) Start İşlemleri ve Ateşleme Sistemleri Start sistemleri; Manyeto tipleri, yapısı ve çalışma prensipleri; Ateşleme kabloları, bujiler; Alçak ve yüksek gerilim sistemleri.
7) Hava Girişi, Egzoz ve Soğutma Sistemleri Alternatif hava sistemlerini içeren hava giriş sistemleri, yapısı ve çalışma prensipleri; Egzoz sistemleri ve motor soğutma sistemleri.
8) SINAV
9) Süperşarj / Turboşarj Süperşarjın prensipleri, amacı ve motor parametreleri üzerindeki etkisi; Turboşarj/ süperşarj sistemlerinin yapısı ve çalışması; Sistem terimleri; Kumanda sistemleri; Sistemin korunması.
10) Yağlayıcılar ve Yakıtlar Özellikler ve spesifikasyonlar; Yakıt katkıları; Güvenlik önlemleri. Yağlama Sistemleri Sistemin çalışması / tertibi ve komponentleri.
11) Motor gösterge sistemleri, Motor devri, Silindir başı sıcaklığı, Yağ basıncı ve sıcaklığı ölçümü.
12) Egzoz gaz sıcaklığı ölçümü, Yakıt basıncı ve akışı ölçümü, Manifold basıncı ölçümü.
13) Motor montajı ölçümü, Yangın duvarları, Motor kapakları, Akustik paneller, Motor tutucuları yerleşimi, Titreşim engelleyici tutucular, Borular, Hortumlar, Besleyiciler, Bağlayıcılar, Elektrik kaplaj örgüleri, Kumanda kablo ve rodları, Kaldırma noktaları ve tahliyelerin konfigirasyonları, Motorun gözlenmesi ve Yer çalıştırması.
14) Start ve yerde çalıştırma için prosedürler, Motor güç çıkışı ve parametrelerinin yorumlanması, Motor ve komponentlerinin tetkiki, kriter, tolerans ve motor üreticisinden sağlanan bilgiler.
15) Motorun depolanması ve korunması, Motor ve aksesuar / sistemlerinin korunması ve korunmanın kaldırılması.

Önerilen/İstenen Ders Kaynakları

Planlanan Öğrenim Faaliyetleri Ve Eğitim Yöntemi

1) Anlatım
2) Anlatım
3) Soru-Cevap
4) Soru-Cevap
5) Tartışma
6) Tartışma
7) Gösteri
8) Gösteri


Değerlendirme Yöntemi ve Ölçütleri

Ara Sınav Notunun Başarıya Oranı

40%

Yarıyıl Sonu Sınavının Başarıya Oranı

60%

Toplam

100%

Dersin Eğitim Dili

Türkçe

Mesleki Uygulama

İstenmemekte