>
Dersin Adı Dersin Kodu Dersin Türü Dersin Düzeyi Dersin Yılı Dersin Verildiği Dönem AKTS Kredisi
Temel Gemicilik DIY107 Zorunlu Lisans 1 Güz 5

Öğretim Elemanı Adı

Doç. Dr. Murat YORULMAZ
Dr. Öğr. Üyesi Osman ARSLAN

Dersin Öğrenme Kazanımları

1) Dikişleri yapar.
2) Bağları yapar.
3) Gemi ana elemanlarını gösterir.
4) Gemicilik kavramlarını açıklar.
5) Gemi çeşitlerini yazar.

Program Yeterliliği İlişkisi

  Program Yeterlilikleri
1 2 3
Öğrenme Kazanımları
1 Yüksek Orta  
2   Orta  
3      
4      
5 Yüksek Yüksek  

Eğitim Şekli

Yüz Yüze

Ön Koşullar, Diğer Koşullar

Yok

Önerilen Destekleyici Dersler

gemicilik

Dersin İçeriği

1) GEMİCİLİK BİLGİSİ a) Tekne tipleri ve yapı elemanları b) Motorlu - yelkenli tekne donanımları ve arma çeşitleri c) Güverte donanımları d) Teknede yönler e) Halatlar ve bağlar f) Denizcilik terimleri g) Komutlar h) Çatışma/karaya oturma durumunda yapılacaklar i) Tekne bakım, tutumu 2) TEKNE KULLANMAK a) Motorlu tekne manevrasını etkileyen faktörler b) Yelkenli tekne manevrasını etkileyen faktörler c) Demir ve Halat kullanarak manevra d) Dümen tutmak e) Yelken seyri f) Demirlemek g) Yanaşmak ve ayrılmak h) “Denize Adam Düştü” manevraları i) Motorlu tekne kullanmak j) Yelkenli tekne kullanmak k) Yedeklemek/Yedeklenmek 3) DENİZDE ÇATIŞMAYI ÖNLEME KURALLARI COLREG içeriği ve uygulanması

Haftalık Ders İzlencesi

1) Gemi ve gemilerin sınıflandırılması, gemi tanımı, gemilerin sınıflandırılması, ticaret, harp, hizmet vs. gemi türlerinin özellikleri, kürekli, yelkenli, motorlu tekneler. Teknede yönler
2) Filika yapısı ve kısımları, yelkenler ve yelkenliler, yelkenli teknelerin çeşitleri ve özellikleri, yelken çeşitleri ve yelkenin kısımları. Denizcilik terimleri
3) Komutlar, Gemilerin boyutları ve tonaj kavramı, gemilerin kısımları ve yapısal elemanların isimleri güverteler , ambarlar, ambar kapakları.
4) Makine dairesi, boru devreleri ve tanklar, koferdamlar, boru tünelleri. Yaşam mahali, portuç ve mağazalar, boyalıklar, köprüüstü.
5) Dümen dairesi , direkler, dikmeler ve kısımları, omurga, postalar, perdeler, bölmeler, boyuna ve enine mukavemet elemanları. Kaplama saçları, güverte saçları, borda iskelesi, su geçirmez kaportalar, lumbuzlar, manikalar, fanlar vs., gemide çalışma düzeni.
6) Gemi mürettebatı, zabitan ve tayfanın görevleri, yönetim şeması.
7) Gemide yaşamın kural ve gelenekleri, halatlar ve halat işleri, halat çeşitleri, yapıları ve kullanılma yerleri. Burgata hesabı, çalışma, kesilme güçleri, emniyet faktörleri, bosalar, halat dikişi, kasa yapma.
8) Ara sınav/Değerlendirme
9) Başlıca gemici bağları ve kullanılma yerleri, manevrada kullanılan halatların isimleri, manevra komutları, halat vinçleri, halat loçaları, fırdöndüler, babalar, usturmaçalar.
10) Demir ve zincir, ırgat ve demirleme donanımı, demir zinciri, demir, zincirlik, demir çeşitleri, yapıları, kullanım yerleri. Zincir çeşitleri, yapıları, kullanım yerleri, çalışma ve kesilme güçleri. Iron and chain, windlass and mooring equipment, iron chains, iron, chain locker, anchor types, structures, area of use, the chain types, structures, places of use, operation and withdrawal forces
11) Yükleme-boşaltma donanımları , vinçler, bumbalar, kreynler (sahil – gemi) . Maçunalar, sapanlar, paletler, ağ palet, zincir ve tel paletler, hayvan sandıkları vs. , makaralar, palangalar, ceraskallar, güç hesapları.
12) Gemide bakım – tutum, bakım-tutumun planlanması. Güvertede periyodik ve gerektiğinde yapılan bakım-tutum ve onarımlar. Gemi hareketli donanımının bakım-tutumu, yağlama işleri, yükleme–boşaltma donanımının bakım-tutumu.
13) Denizde, limanda ve tersanede yapılabilecek bakım ve tutumlar, tersanede yapılacak bakım-tutum ve onarımların planlanması ve uygulanması.
14) Bakım-tutumda kullanılacak malzeme ve ekipmanın tespiti ve stoklanması, geminin paslanmaya karşı korunması. Paslanma ve paslanmanın nedenleri, boya öncesi yüzey hazırlığı, pastan arındırmael aletleriyle, mekanik aletlerle raspa, kum – grit raspası.
15) Boyalar ve boyama teknikleri, gemide boya stokunun ve boyama işlerinin planlanması, boyaların muhafazası, ahşap bölümlerin bakım-tutumu.
16) Yarıyıl sonu sınavı

Önerilen/İstenen Ders Kaynakları

1- Gemicilik Yücel Sügen
2- Kişisel Ders Notları
3- Muhtelif Gemi Planları
4- Ders Notları

Planlanan Öğrenim Faaliyetleri Ve Eğitim Yöntemi

1) Anlatım
2) Soru-Cevap
3) Alıştırma ve Uygulama
4) Grup Çalışması
5) Bireysel Çalışma


Değerlendirme Yöntemi ve Ölçütleri

Ara Sınav Notunun Başarıya Oranı

30%

Yarıyıl Sonu Sınavının Başarıya Oranı

70%

Toplam

100%

Dersin Eğitim Dili

Türkçe

Mesleki Uygulama

İstenmemekte