>
Dersin Adı Dersin Kodu Dersin Türü Dersin Düzeyi Dersin Yılı Dersin Verildiği Dönem AKTS Kredisi
Üzümsü Meyveler ZBB404 Zorunlu Lisans 4 Bahar 4

Öğretim Elemanı Adı

Doç. Dr. Melekber SÜLÜŞOĞLU DURUL

Dersin Öğrenme Kazanımları

1) Üzümsü meyve türlerini tanır. Sistematiğini öğrenir, ekonomik önemini bilir.
2) Üzümsü meyve türlerinin morfolojik isteklerini bilir.
3) Üzümsü meyve türlerinin fizyolojik isteklerini bilir.
4) Üzümsü meyve türlerinin biyolojik isteklerini bilir, tozlayıcı seçimini öğrenir.Bahçe tesisi ile ilgili bilgi sahibi olur.
5) Üzümsü meyve türlerinin çeşitlerini tanır, ekonomik çeşitleri bilir.
6) Üzümsü meyve türlerinin derim kritelerini, derimini bilir. .
7) Üzümsü meyvelerin depolanması konusunda bilgi sahibi olur.

Program Yeterliliği İlişkisi

  Program Yeterlilikleri
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11
Öğrenme Kazanımları
1 Yüksek                    
2   Yüksek Yüksek                
3   Yüksek Yüksek Orta              
4   Yüksek Yüksek Düşük              
5                      
6             Orta Yüksek Yüksek    
7             Yüksek Yüksek      

Eğitim Şekli

Yüz Yüze

Ön Koşullar, Diğer Koşullar

Yok

Önerilen Destekleyici Dersler

İstenmemekte

Dersin İçeriği

Çilek, ahududu, böğürtlen, frenküzümü gibi üzümsü meyvelerin sistematiği, dünyada ve Türkiye’de üretimi ve ekonomik önemi, pomolojik bakımından sınıflandırılması, morfolojik, fizyolojik ve biyolojik özellikleri, ekolojik istekleri, yetiştirme teknikleri, bahçe tesisi, derim kriterleri, derim ve meyvelerin muhafazası.

Haftalık Ders İzlencesi

1) Çileğin sistematiği, Türkiye ve dünyada üretimi, ekonomik önemini n.
2) Çileğin ekolojik istekleri, morfolojik, fizyolojik ve biyolojik özellikleri, tozlayıcı seçimi on
3) Çilek çeşitleri, özellikleri, bahçe tesisi, kültürel uygulamalar derim kriterleri, derim ve meyve muhafazası
4) Ahudu ve böğürtlenin sistematiği, Türkiye ve dünyada Systematic of raspberry and blackberry, raspberry and üretimi, ekonomik önemini
5) Ahududu ve böğürtlenin ekolojik istekleri, morfolojik, fizyolojik ve biyolojik özellikleri, tozlayıcı seçimi
6) Ahudu ve böğürtlen çeşitleri, özellikleri, bahçe tesisi, kültürel uygulamalar, derim kriterleri, derim ve meyve muhafazası
7) Mavi yemişin sistematiği, Türkiye ve dünyada yetiştiriciliği, ekonomik önemini
8) Ara sınav
9) Maviyemişin ekolojik istekleri, morfolojik, fizyolojik ve biyolojik özellikleri, tozlayıcı seçimi
10) Maviyemişin çeşitleri, özellikleri, bahçe tesisi, kültürel uygulamalar, derim kriterleri, derim ve meyve muhafazası
11) Frenk üzümü ve bektaşi üzümünün sistematiği, Türkiye ve dünyada yetiştiriciliği, ekonomik önemini
12) Frenk üzümü ve bektaşi üzümünün ekolojik istekleri, morfolojik, fizyolojik ve biyolojik özellikleri, bahçe tesisi, kültürel uygulamalar derim kriterleri, derim ve meyve muhafazası
13) Dutun sistematiği, Türkiye ve dünyada yetiştiriciliği, ekonomik önemini
14) Dutun ekolojik istekleri, morfolojik, fizyolojik ve biyolojik özellikleri, bahçe tesisi, kültürel uygulamalar derim kriterleri, derim ve meyve muhafazası
15) Diğer üzümsü meyve türlerinin sistematiği, ekonomik önemi, ekolojik istekleri, morfolojik, fizyolojik ve biyolojik özellikleri, bahçe tesisi ve kültürel uygulamlar, hasat ve muhafaza.
16) Final sınavı

Önerilen/İstenen Ders Kaynakları

Planlanan Öğrenim Faaliyetleri Ve Eğitim Yöntemi

1) Anlatım
2) Tartışma
3) Alıştırma ve Uygulama


Değerlendirme Yöntemi ve Ölçütleri

Yarıyıl İçi Çalışmalarının Başarıya Oranı

50%

 

Sayı

Yüzde

Yarıyıl İçi Çalışmaları

Ara Sınav

1

50%

Uygulama

2

50%

 

Yarıyıl Sonu Sınavının Başarıya Oranı

50%

Toplam

100%

Dersin Eğitim Dili

Türkçe

Mesleki Uygulama

İstenmemekte