>

Sert Çekirdekli Meyveler

Bahçe Bitkileri

Ziraat Fakültesi
Lisans
Dersin Adı Dersin Kodu Dersin Türü Dersin Düzeyi Dersin Yılı Dersin Verildiği Dönem AKTS Kredisi
Sert Çekirdekli Meyveler ZBB408 Zorunlu Lisans 4 Bahar 4

Öğretim Elemanı Adı

Doç. Dr. Melekber SÜLÜŞOĞLU DURUL

Dersin Öğrenme Kazanımları

1) Sert kabuklu meyve türlerini tanır. Sistematiğini öğrenir, ekonomik önemini bilir.
2) Sert kabuklu meyve türlerinin morfolojik isteklerini bilir.
3) Sert kabuklu meyve türlerinin fizyolojik isteklerini bilir.
4) Sert kabuklu meyve türlerinin biyolojik isteklerini bilir, tozlayıcı seçimini öğrenir.Bahçe tesisi ile ilgili bilgi sahibi olur.
5) Sert kabuklu meyve türlerinin çeşitlerini tanır, ekonomik çeşitleri bilir.
6) Sert kabuklu meyve türlerinin derim kritelerini, derimini bilir.
7) Sert kabuklu meyvelerin depolanması konusunda bilgi sahibi olur.

Program Yeterliliği İlişkisi

  Program Yeterlilikleri
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11
Öğrenme Kazanımları
1 Yüksek                    
2 Orta                    
3                      
4   Yüksek   Orta Yüksek           Orta
5 Yüksek             Yüksek   Orta Orta
6           Orta Yüksek   Düşük    
7           Düşük Yüksek   Orta    

Eğitim Şekli

Yüz Yüze

Ön Koşullar, Diğer Koşullar

Yok

Önerilen Destekleyici Dersler

İstenmemekte

Dersin İçeriği

Ceviz, badem, fındık, antep fıstığı, pican cevizi mey gibi Sert kabuklu meyvelerin sistematiği, dünyada ve Türkiye’de üretimi ve ekonomik önemi, pomolojik bakımından sınıflandırılması, morfolojik, fizyolojik ve biyolojik özellikleri, ekolojik istekleri, yetiştirme teknikleri, bahçe tesisi, derim kriterleri, derim ve meyvelerin muhafazası.

Haftalık Ders İzlencesi

1) Kayısının sistematiği, Türkiye ve dünyada üretimi, ekonomik önemini .
2) Kayısının ekolojik istekleri, morfolojik, fizyolojik ve biyolojik özellikleri, tozlayıcı seçimi n
3) Kayısı çeşitleri, özellikleri, bahçe tesisi, kültürel uygulamalar derim kriterleri, derim ve meyve muhafazası
4) Şeftali ve nektarinin sistematiği, Türkiye ve dünyada üretimi, ekonomik önemini
5) izyolojik ve biyolojik özellikleri, tozlayıcı seçimi
6) Şeftali ve nektarinin çeşitleri, özellikleri, bahçe tesisi, kültürel uygulamalar, derim kriterleri, derim ve meyve muhafazası
7) Kiraz ve vişnenin sistematiği, Türkiye ve dünyada yetiştiriciliği, ekonomik önemini ion
8) Ara sınav
9) Kiraz ve vişnenin ekolojik istekleri, morfolojik, fizyolojik ve biyolojik özellikleri, tozlayıcı seçimi
10) Kiraz ve vişnenin çeşitleri, özellikleri, bahçe tesisi, kültürel uygulamalar, derim kriterleri, derim ve meyve muhafazası
11) Eriklerin sistematiği, Türkiye ve dünyada üretimi, ekonomik önemini
12) Eriklerin ekolojik istekleri, morfolojik, fizyolojik ve biyolojik özellikleri, tozlayıcı seçimi
13) Eriklerin çeşitleri, özellikleri, bahçe tesisi, kültürel uygulamalar, derim kriterleri, derim ve meyve muhafazası
14) Diğer sert çekirdekli meyve türlerinin yetiştiriciliği
15) Doğadan toplanan sert çekirdekli meyveler
16) Final sınavı

Önerilen/İstenen Ders Kaynakları

Planlanan Öğrenim Faaliyetleri Ve Eğitim Yöntemi

1) Anlatım
2) Soru-Cevap
3) Tartışma
4) Alıştırma ve Uygulama


Değerlendirme Yöntemi ve Ölçütleri

Yarıyıl İçi Çalışmalarının Başarıya Oranı

50%

 

Sayı

Yüzde

Yarıyıl İçi Çalışmaları

Ara Sınav

1

50%

Uygulama

2

50%

 

Yarıyıl Sonu Sınavının Başarıya Oranı

50%

Toplam

100%

Dersin Eğitim Dili

Türkçe

Mesleki Uygulama

İstenmemekte