>
Dersin Adı Dersin Kodu Dersin Türü Dersin Düzeyi Dersin Yılı Dersin Verildiği Dönem AKTS Kredisi
Gıda Güvenliği ZFD210 Seçmeli Lisans 2 Bahar 3

Öğretim Elemanı Adı

Arş. Gör. Alptekin Mert YILMAZ

Dersin Öğrenme Kazanımları

1) Türkiye’de gıda kontrolünün tarihçesi, 5996 Gıda yasasını açıklar.
2) Türk Gıda Kodeksi ve hazırlanışı ile TGK yatay ve dikey tebliğleri açıklar.
3) Gıda kontrol yönetmeliği, gıda kontrol uygulamasını açıklar.
4) HACCP uygulamasının prensibini ve denetimini açıklar.
5) Gıdalarda istenmeyen reaksiyonları açıklar.
6) Gıda kontrol laboratuvarları yönetmeliği ile ilgili konuları açıklar.
7) Gıdalarda risk oluşturabilecek mevcut ve ileriki kontaminantları açıklar.
8) AB’de gıda kontrol sitemini açıklar.
9) Gıda güvenliği ve gıda kontaminantları arasında ilişkiyi açıklar.

Program Yeterliliği İlişkisi

  Program Yeterlilikleri
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11
Öğrenme Kazanımları
1 Düşük Orta Orta Düşük Orta Düşük Düşük Yüksek Orta Yüksek Orta
2 Düşük Orta Yüksek Düşük Orta Düşük Düşük Yüksek Orta Yüksek Orta
3 Düşük Düşük Orta Düşük Orta Orta Düşük Yüksek Orta Yüksek Orta
4 Düşük Yüksek Yüksek Yüksek Yüksek Orta Düşük Orta Orta Yüksek Orta
5 Düşük Düşük Yüksek Düşük Yüksek Düşük Düşük Orta Orta Orta Orta
6 Düşük Düşük Orta Orta Yüksek Orta Düşük Orta Orta Orta Orta
7 Düşük Orta Yüksek Düşük Yüksek Düşük Düşük Orta Orta Orta Orta
8 Düşük Düşük Yüksek Düşük Düşük Düşük Düşük Yüksek Yüksek Orta Düşük
9 Düşük Düşük Yüksek Düşük Düşük Düşük Düşük Yüksek Yüksek Orta Düşük

Eğitim Şekli

Yüz Yüze

Ön Koşullar, Diğer Koşullar

Yok

Önerilen Destekleyici Dersler

İstenmemekte

Dersin İçeriği

Gıda güvenliğinin ve kalitesinin temini için gıda ve gıda ile temasta bulunan madde ve malzemelerin birincil üretim aşaması dâhil olmak üzere üretim, işleme ve dağıtım aşamalarında asgari teknik ve hijyenik şartları gözeterek, gıda denetim ve kontrol hizmetleri ile izlenebilirlik, işyeri sorumluluğu ve itiraz hakkına ilişkin usul ve esasları içerir. Bu kapsamda; Türkiye’de gıda kontrolünün tarihçesi, 5996 sayılı yasa ve getirdikleri, Türk Gıda Kodeksi tebliğleri, gıda kontrol yönetmeliği ve kontrol sistemi ders içeriğinde yer almaktadır.

Önerilen/İstenen Ders Kaynakları

Planlanan Öğrenim Faaliyetleri Ve Eğitim Yöntemi



Değerlendirme Yöntemi ve Ölçütleri

Dersin Eğitim Dili

Türkçe

Mesleki Uygulama

İstenmemekte