>
Dersin Adı | Dersin Kodu | Dersin Türü | Dersin Düzeyi | Dersin Yılı | Dersin Verildiği Dönem | AKTS Kredisi |
---|---|---|---|---|---|---|
Gıda Güvenliği | ZFD210 | Seçmeli | Lisans | 2 | Bahar | 3 |
Arş. Gör. Alptekin Mert YILMAZ
1) Türkiye’de gıda kontrolünün tarihçesi, 5996 Gıda yasasını açıklar.
2) Türk Gıda Kodeksi ve hazırlanışı ile TGK yatay ve dikey tebliğleri açıklar.
3) Gıda kontrol yönetmeliği, gıda kontrol uygulamasını açıklar.
4) HACCP uygulamasının prensibini ve denetimini açıklar.
5) Gıdalarda istenmeyen reaksiyonları açıklar.
6) Gıda kontrol laboratuvarları yönetmeliği ile ilgili konuları açıklar.
7) Gıdalarda risk oluşturabilecek mevcut ve ileriki kontaminantları açıklar.
8) AB’de gıda kontrol sitemini açıklar.
9) Gıda güvenliği ve gıda kontaminantları arasında ilişkiyi açıklar.
Program Yeterlilikleri | ||||||||||||
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | ||
Öğrenme Kazanımları | ||||||||||||
1 | Düşük | Orta | Orta | Düşük | Orta | Düşük | Düşük | Yüksek | Orta | Yüksek | Orta | |
2 | Düşük | Orta | Yüksek | Düşük | Orta | Düşük | Düşük | Yüksek | Orta | Yüksek | Orta | |
3 | Düşük | Düşük | Orta | Düşük | Orta | Orta | Düşük | Yüksek | Orta | Yüksek | Orta | |
4 | Düşük | Yüksek | Yüksek | Yüksek | Yüksek | Orta | Düşük | Orta | Orta | Yüksek | Orta | |
5 | Düşük | Düşük | Yüksek | Düşük | Yüksek | Düşük | Düşük | Orta | Orta | Orta | Orta | |
6 | Düşük | Düşük | Orta | Orta | Yüksek | Orta | Düşük | Orta | Orta | Orta | Orta | |
7 | Düşük | Orta | Yüksek | Düşük | Yüksek | Düşük | Düşük | Orta | Orta | Orta | Orta | |
8 | Düşük | Düşük | Yüksek | Düşük | Düşük | Düşük | Düşük | Yüksek | Yüksek | Orta | Düşük | |
9 | Düşük | Düşük | Yüksek | Düşük | Düşük | Düşük | Düşük | Yüksek | Yüksek | Orta | Düşük |
Yüz Yüze
Yok
İstenmemekte
Gıda güvenliğinin ve kalitesinin temini için gıda ve gıda ile temasta bulunan madde ve malzemelerin birincil üretim aşaması dâhil olmak üzere üretim, işleme ve dağıtım aşamalarında asgari teknik ve hijyenik şartları gözeterek, gıda denetim ve kontrol hizmetleri ile izlenebilirlik, işyeri sorumluluğu ve itiraz hakkına ilişkin usul ve esasları içerir. Bu kapsamda; Türkiye’de gıda kontrolünün tarihçesi, 5996 sayılı yasa ve getirdikleri, Türk Gıda Kodeksi tebliğleri, gıda kontrol yönetmeliği ve kontrol sistemi ders içeriğinde yer almaktadır.
Türkçe
İstenmemekte