>
Dersin Adı Dersin Kodu Dersin Türü Dersin Düzeyi Dersin Yılı Dersin Verildiği Dönem AKTS Kredisi
Hijyen ve Sanitasyon TUR307 Seçmeli Lisans 3 Güz 6

Öğretim Elemanı Adı

Prof. Dr. Emrah ÖZKUL
Dr. Öğr. Üyesi Özlem KÜÇÜK

Dersin Öğrenme Kazanımları

1) Hijyenin önemini kavrar. Mikroorganizmaların (bakteriler, virüsler, küfler, mayalar, mantarlar, alg ve protozoonlar) genel özelliklerini kavrar ve açıklar.
2) Yararlı mikroorganizmaları ve gelişme ortamlarını kavrar ve açıklar. Zararlı mikroorganizmaların gıdalara geçişini kavrar. Gıda zehirlenmelerini açıklar ve korunma yollarını uygular.
3) Besin, mutfak, ekipman, personel hijyenini kavrar ve uygular. Çöp/atık kontrolünü bilir ve uygular. Haşere kontrolünü bilir ve uygular.HACCP (Kritik Kontrol Noktalarının Tehlike Analizi) genel ilkelerini bilir.

Program Yeterliliği İlişkisi

  Program Yeterlilikleri
1 2 3 4 5 6 7
Öğrenme Kazanımları
1 Orta Düşük Orta Düşük Yüksek Yüksek Orta
2 Orta Orta Yüksek Düşük Orta Orta Orta
3 Düşük Orta Orta Orta Orta Yüksek Düşük

Eğitim Şekli

Yüz Yüze

Ön Koşullar, Diğer Koşullar

Yok

Önerilen Destekleyici Dersler

Hijyen Yönetimi

Dersin İçeriği

Hijyen bilgisi ve önemi, mikroorganizmaların sınıflandırılması ve gelişme ortamları, mikroorganizmaların neden oldukları hastalıklar ve korunmak için alınacak tedbirler, Besin, bina, ekipman ve personel hijyen kurallarından oluşmaktadır.

Haftalık Ders İzlencesi

1) GİRİŞ
2) Mikroorganizmalar hakkında genel bilgi
3) Gıda Bulaşmaları
4) Gıda Bulaşmaları-ıı
5) Gıda Bozulmaları ve Gıdaların Neden Olduğu Hastalıklar
6) Gıda Bozulmaları ve Gıdaların Neden Olduğu Hastalıklar
7) Gıdaların Muhafazası-I
8) Gıdaların Muhafazası-II
9) ARA SINAV
10) Personel Hijyeni
11) Personel Hijyeni-Bulaşma Kaynakları
12) Hijyen Eğitimi
13) HACCP Sistemi
14) Kalite Kontrol Sistemleri
15) Kalite Kontrol Sistemleri
16) final sınavı

Önerilen/İstenen Ders Kaynakları

1- Hijyen ve Sanitasyon (Mustafa Tayar) Uludağ Üniversitesi Karacabey MYO
2- Hijyen Sanitasyon https://www.eyebreadproject.com/wp-content/uploads/2018/11/hijyen sanitasyon TR.pdf

Planlanan Öğrenim Faaliyetleri Ve Eğitim Yöntemi

1) Anlatım
2) Soru-Cevap
3) Tartışma
4) Beyin Fırtınası
5) Laboratuvar/Çalıştay


Değerlendirme Yöntemi ve Ölçütleri

Ara Sınav Notunun Başarıya Oranı

40%

Yarıyıl Sonu Sınavının Başarıya Oranı

60%

Toplam

100%

Dersin Eğitim Dili

Türkçe

Mesleki Uygulama

İstenmemekte