>
Dersin Adı Dersin Kodu Dersin Türü Dersin Düzeyi Dersin Yılı Dersin Verildiği Dönem AKTS Kredisi
Restoran ve Bar Hizmetleri TOP207 Zorunlu Önlisans 2 Güz 2

Öğretim Elemanı Adı

Doç. Dr. Ömür ALYAKUT

Dersin Öğrenme Kazanımları

1) İçecek işletmelerini tanır ve sınıflandırır.
2) Alkollü ve alkolsüz içecekleri tanır ve sınıflandırır.
3) İçeceklerin temel servis bilgilerini kavrar.
4) İçeceklerin servis ekipmanlarını tanır ve kullanır.
5) Çeşitli kokteyller hazırlar ve servis eder.

Program Yeterliliği İlişkisi

  Program Yeterlilikleri
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17
Öğrenme Kazanımları
1   Yüksek Yüksek Yüksek Yüksek Yüksek Yüksek Yüksek Yüksek Yüksek Yüksek Yüksek Yüksek Yüksek Yüksek Yüksek Yüksek
2 Orta Yüksek Yüksek Yüksek Yüksek Yüksek Yüksek Orta Orta Yüksek Yüksek Yüksek Orta Orta Yüksek Yüksek Yüksek
3 Yüksek Yüksek Orta Yüksek Yüksek Yüksek Yüksek Yüksek Orta Orta Yüksek Yüksek Yüksek Yüksek Yüksek Yüksek Yüksek
4 Yüksek Yüksek Orta Yüksek Yüksek Yüksek Orta Yüksek Yüksek Orta Yüksek Yüksek Yüksek Yüksek Yüksek Orta Yüksek
5 Orta Yüksek Orta Yüksek Yüksek Yüksek Orta Yüksek Yüksek Orta Yüksek Yüksek Yüksek Yüksek Yüksek Orta Yüksek

Eğitim Şekli

Yüz Yüze

Ön Koşullar, Diğer Koşullar

Yok

Önerilen Destekleyici Dersler

İstenmemekte

Dersin İçeriği

İçecek işletmelerinin yapısı ve işleyişi, içeceklerin yapım teknikleri, servis teknikleri ve ekipmanları, içki ve içecek hazırlama uygulamaları

Haftalık Ders İzlencesi

1) İçecek İşletmeleri İçecek İşletmelerinin Sınıflandırılması
2) İçecek İşletmelerinin Organizasyon Yapısı Çalışan Personelin Görev ve Sorumlulukları
3) Bar ve Bar Türleri Bar Kavramı ve Bar Terimleri Bar Türleri
4) Bar Takımları Şeykır (Coctail Shaker) Bar Bardağı (Mixing Glass) Çırpıcı- Karıştırıcı Bar Kaşığı Diğer
5) Alkol ve İçeceklerle İlgili Genel Bilgiler Alkol ve Tarihçesi İçkilerin Alkol Derecesi İçeceklerin Sınıflandırılması.
6) Alkollü İçecekler ve Servisleri Alkollü İçeceklerin Sınıflandırılması ve Servisi -Mayalandırılarak Yapılan İçkiler ve Servisi I.Şaraplar a-Şarap Yapım Teknikleri b- Şarap Çeşitleri c-Şarap ve Yemek Seçimi d-Şarap Servisi ve Malzemeleri
7) Mayalandırılarak Yapılan İçkiler II.Bira a- Bira Yapım Teknikleri b-Bira ve Yemek Seçimi c-Bira Servisi ve Malzemeleri Damıtılarak Yapılan İçkiler A.Dinlendirilerek Yapılanlar I-Viski a-Yapım Teknikleri b-Viski Servisi ve Malzemeleri
8) Ara sınav/Değerlendirme
9) Damıtılarak Yapılan İçkliler II-Konyak a-Konyak Yapım Teknikleri b-Konyak Servisi ve Malzemeleri III-Rom a-Rom Yapım Teknikleri b-Rom Servisi ve Malzemeleri
10) Dinlendirilmeden Yapılanlar I-Rakı a-Rakı Yapım Teknikleri b-Rakı ve Yemek Seçimi c-Rakı Servisi ve Malzemeleri II-Cin a-Cin Yapım Teknikleri b-Cin Servisi ve Malzemeleri
11) III-Votka a-Votka Yapım Teknikleri b-Votka Servisi ve Malzemeleri IV-Likörler a-Likör Yapım Teknikleri b-Likör Çeşitleri c-Likör Servisi ve Malzemeleri
12) Alkolsüz İçecekler ve Servisleri I-Soğuk İçecekler ve Servisi a-Su ve Servisi b-Kola -Gazozlar ve Servisi c-Meyve suları- Şuruplar ve Servisi d-Maden suyu/Tonik ve Servisi e-Diğer Soğuk İçecekler ve Servisi
13) II.Sıcak İçecekler ve Servisi a-Çay - Çay Çeşitleri ve Servisi b-Kahve- Kahve Türleri ve Servisi c-Salep Yapımı ve Servisi d-Meyve çayları ve Servisi e-Diğer Sıcak İçecekler ve Servisi
14) İçki Hazırlama ve Kokteyl Uygulamaları
15) Alkolsüz içecek hazırlama ve uygulamaları
16) Yarıyıl sonu sınavı

Önerilen/İstenen Ders Kaynakları

Planlanan Öğrenim Faaliyetleri Ve Eğitim Yöntemi

1) Anlatım
2) Soru-Cevap
3) Tartışma
4) Alıştırma ve Uygulama
5) Grup Çalışması


Değerlendirme Yöntemi ve Ölçütleri

Ödev Notunun Başarıya Oranı

40%

Yarıyıl Sonu Sınavının Başarıya Oranı

60%

Toplam

100%

Dersin Eğitim Dili

Türkçe

Mesleki Uygulama

İstenmemekte