>
Dersin Adı Dersin Kodu Dersin Türü Dersin Düzeyi Dersin Yılı Dersin Verildiği Dönem AKTS Kredisi
Yiyecek İçecek Maliyet Kontrolü TOP237 Seçmeli Önlisans 2 Güz 4

Öğretim Elemanı Adı

Doç. Dr. Ömür ALYAKUT

Dersin Öğrenme Kazanımları

1) Maliyet ve maliyet kontrolü kavramları, maliyet hesaplama sürecini bilir ve uygular.
2) Yiyecek-içecek Departmanında maliyet kontrol sürecinde ihtiyaç duyulan finansal bilgiler hakkında tartışır.
3) Depoların özellikleri, depolama prosedürü ve ambar kayıtları, stok kontrolünün aşamalarını bilir.
4) Mönü planlamasının süreçleri, satış tahminlerinin yapılması, standart reçetelerin yapılması, standart reçeteler, gelir kontrolü ve adisyon yönetimini bilir.
5) Yiyecek maliyet kontrol sürecini, satın alma, tesellüm, depolama ve dağıtımın işleyişini bilir.
6) İçecek maliyet kontrol sürecini; satınalma, tesellüm, depolama ve dağıtım işleyişini, bar gelirlerinin kontrolünü, fiyat-talep ilişkisini bilir.
7) Maliyet-hacim-kar analizi, analizin sınırlılıklarını, grafiğini bilir.
8) Dönem boyunca öğrendiklerinin anlamlı bir tekrarını yapabildiği başarılı bir vize sınavını geçirir.
9) F&B bölümünde işgücü maliyetlerini, işgücü maliyetlerinin nasıl kontrol edileceğini ve işgücü harketliliğini bilir.
10) Karlılığa yönelik fiyatlama yöntemlerini bilir.
11) Başabaş noktası analizi yapabilir ve grafiği çizerek yorumlar.
12) Maliyet ve satışların analizinde raporların karşılaştırılmasını bilir.
13) Analitik analiz yöntemlerini (rasyo analizi) bilir ve formülleri kullanır.
14) İş hayatının gittikçe sofistikeleşmesi ile yeni kantitativ teknikler geliştirilmektedir. Bu dersi gören öğrenci, özellikle büyük işletmelerde kullanılmakta olan lineer programlama, simülasyon gibi teknikler hakkında genel bir fikir sahibi olur.
15) Ekonomi, ticaret, ağırlama endüstrisi, yiyecek-içecek işi ile ilgili mediada çıkan haberleri ve makaleleri okur ve anlizini yapar.

Program Yeterliliği İlişkisi

  Program Yeterlilikleri
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17
Öğrenme Kazanımları
1 Düşük Yüksek Düşük Düşük Düşük Düşük Düşük Düşük Düşük Düşük Yüksek Yüksek   Orta Yüksek Yüksek Yüksek
2 Düşük Düşük Düşük Düşük Orta Düşük Düşük Düşük Düşük Düşük Yüksek Yüksek Yüksek Yüksek Yüksek Yüksek Orta
3 Yüksek Düşük Yüksek Orta Düşük Düşük Düşük Düşük Düşük Düşük Düşük Düşük Orta Orta Orta Orta Orta
4 Düşük Düşük Düşük Yüksek Düşük Düşük Yüksek Düşük Yüksek Yüksek Düşük Düşük Orta Yüksek Yüksek Yüksek Yüksek
5 Yüksek Düşük Yüksek Düşük Düşük Yüksek Düşük Düşük Düşük Düşük Yüksek Düşük Yüksek Yüksek Yüksek Yüksek Yüksek
6 Düşük Düşük Düşük Yüksek Düşük Düşük Düşük Düşük Orta Düşük Düşük Düşük Orta Orta Orta Orta Orta
7 Yüksek Düşük Düşük Düşük Orta Düşük Düşük Düşük Düşük Düşük Düşük Düşük Orta Orta Orta Orta Orta
8 Orta Düşük Düşük Düşük Düşük Düşük Düşük Düşük Düşük Düşük Düşük Düşük Orta Orta Orta Orta Orta
9 Düşük Düşük Düşük Düşük Düşük Düşük Düşük Düşük Düşük Düşük Düşük Düşük Orta Orta Orta Yüksek Yüksek
10 Düşük Düşük Düşük Düşük Düşük Düşük Düşük Düşük Düşük Düşük Düşük Düşük Orta Orta Yüksek Orta Orta
11 Düşük Düşük Düşük Orta Düşük Düşük Düşük Düşük Düşük Düşük Düşük Düşük Yüksek Yüksek Yüksek Yüksek Yüksek
12 Düşük Düşük Yüksek Düşük Düşük Düşük Yüksek Düşük Düşük Yüksek Düşük Düşük Orta Orta Orta Orta Orta
13 Yüksek Düşük Düşük Düşük Düşük Düşük Düşük Düşük Orta Düşük Düşük Düşük Orta Orta Orta Orta Orta
14 Düşük Düşük Orta Düşük Düşük Yüksek Düşük Yüksek Düşük Düşük Düşük Düşük Düşük Orta Orta Orta Orta
15 Düşük Düşük Yüksek Düşük Düşük Düşük Düşük Düşük Yüksek Düşük Düşük Yüksek Düşük Yüksek Orta Yüksek Yüksek

Eğitim Şekli

Yüz Yüze

Ön Koşullar, Diğer Koşullar

Yok

Önerilen Destekleyici Dersler

İstenmemekte

Dersin İçeriği

Bu ders, maliyet ve maliyet kontrolü, fiyatlama yöntemleri, depolama, stok kontrolü, standart reçeteler, gelir kontrolü, adisyon, satınalma, bar gelirlerinin kontrolü, fiyat-talep ilişkisi, gibi konuları kapsar.

Önerilen/İstenen Ders Kaynakları

Planlanan Öğrenim Faaliyetleri Ve Eğitim Yöntemi



Değerlendirme Yöntemi ve Ölçütleri

Ara Sınav Notunun Başarıya Oranı

40%

Yarıyıl Sonu Sınavının Başarıya Oranı

60%

Toplam

100%

Dersin Eğitim Dili

Türkçe

Mesleki Uygulama

İstenmemekte