>
Dersin Adı Dersin Kodu Dersin Türü Dersin Düzeyi Dersin Yılı Dersin Verildiği Dönem AKTS Kredisi
Hijyen ve Sanitasyon OMP122 Seçmeli Önlisans 1 Bahar 4

Öğretim Elemanı Adı

Doç. Dr. Ömür ALYAKUT

Dersin Öğrenme Kazanımları

1) Hijyenin önemini kavrar.Mikroorganizmaların (bakteriler, virüsler, küfler, mayalar, mantarlar, alg ve protozoonlar) genel özelliklerini kavrar ve açıklar.
2) Yararlı mikroorganizmaları ve gelişme ortamlarını kavrar ve açıklar.
3) Zararlı mikroorganizmaların gıdalara geçişini kavrar.Gıda zehirlenmelerini açıklar ve korunma yollarını uygular.
4) Besin, mutfak, ekipman, personel hijyenini kavrar ve uygular. Çöp/atık kontrolünü bilir ve uygular. Haşere kontrolünü bilir ve uygular.
5) HACCP (Kritik Kontrol Noktalarının Tehlike Analizi) genel ilkelerini bilir.
6) HACCP genel prensiplerini uygular

Program Yeterliliği İlişkisi

  Program Yeterlilikleri
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22
Öğrenme Kazanımları
1 Orta                                          
2 Orta                                          
3 Orta                                          
4 Orta                                          
5 Orta                                          
6 Orta                                          

Eğitim Şekli

Yüz Yüze

Ön Koşullar, Diğer Koşullar

Yok

Önerilen Destekleyici Dersler

İstenmemekte

Dersin İçeriği

Hijyen bilgisi ve önemi, mikroorganizmaların sınıflandırılmasıve gelişme ortamları, mikroorganizmaların neden oldukları hastalıklar ve korunmak için alınacak tedbirler. Besin, bina, ekipman ve personel hijyen kuralları oluşturmaktadır.

Önerilen/İstenen Ders Kaynakları

Planlanan Öğrenim Faaliyetleri Ve Eğitim Yöntemi



Değerlendirme Yöntemi ve Ölçütleri

Dersin Eğitim Dili

Türkçe

Mesleki Uygulama

İstenmemekte