>
Dersin Adı | Dersin Kodu | Dersin Türü | Dersin Düzeyi | Dersin Yılı | Dersin Verildiği Dönem | AKTS Kredisi |
---|---|---|---|---|---|---|
Hijyen ve Sanitasyon | OMP122 | Seçmeli | Önlisans | 1 | Bahar | 4 |
Doç. Dr. Ömür ALYAKUT
1) Hijyenin önemini kavrar.Mikroorganizmaların (bakteriler, virüsler, küfler, mayalar, mantarlar, alg ve protozoonlar) genel özelliklerini kavrar ve açıklar.
2) Yararlı mikroorganizmaları ve gelişme ortamlarını kavrar ve açıklar.
3) Zararlı mikroorganizmaların gıdalara geçişini kavrar.Gıda zehirlenmelerini açıklar ve korunma yollarını uygular.
4) Besin, mutfak, ekipman, personel hijyenini kavrar ve uygular. Çöp/atık kontrolünü bilir ve uygular. Haşere kontrolünü bilir ve uygular.
5) HACCP (Kritik Kontrol Noktalarının Tehlike Analizi) genel ilkelerini bilir.
6) HACCP genel prensiplerini uygular
Program Yeterlilikleri | |||||||||||||||||||||||
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | ||
Öğrenme Kazanımları | |||||||||||||||||||||||
1 | Orta | ||||||||||||||||||||||
2 | Orta | ||||||||||||||||||||||
3 | Orta | ||||||||||||||||||||||
4 | Orta | ||||||||||||||||||||||
5 | Orta | ||||||||||||||||||||||
6 | Orta |
Yüz Yüze
Yok
İstenmemekte
Hijyen bilgisi ve önemi, mikroorganizmaların sınıflandırılmasıve gelişme ortamları, mikroorganizmaların neden oldukları hastalıklar ve korunmak için alınacak tedbirler. Besin, bina, ekipman ve personel hijyen kuralları oluşturmaktadır.
Türkçe
İstenmemekte