>
Dersin Adı Dersin Kodu Dersin Türü Dersin Düzeyi Dersin Yılı Dersin Verildiği Dönem AKTS Kredisi
Afet Yönetimi SSP333 Seçmeli Önlisans 2 Bahar 5

Öğretim Elemanı Adı

Doç. Dr. Serpil GERDAN
Dr. Öğr. Üyesi Mehmet Aytaç ÇINAR

Dersin Öğrenme Kazanımları

1) Afet yönetiminin evreleri, Kriz ve Risk Yönetimi kavramlarını bilir,
2) Afet yönetiminde aktörler, yetki ve sorumluluklarının farkına varır,
3) Risk transfer yöntemleri, Türkiye’deki afet yönetimi yapılanması, yasa ve yönetmelikleri bilir,
4) Olay Kumanda Sistemi ve uygulamalarını yapar
5) Türkiye'deki afet yönetim sisteminin mevzuat açıklar
6) SWOT Analizi ve uygulamalarını yapar.

Program Yeterliliği İlişkisi

  Program Yeterlilikleri
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
Öğrenme Kazanımları
1   Yüksek Orta Orta Yüksek Orta Orta Yüksek Orta Yüksek Orta  
2 Düşük Düşük Düşük   Düşük Düşük Orta   Orta   Orta Orta
3 Orta Orta Düşük Orta Düşük              
4                        
5                        
6                        

Eğitim Şekli

Yüz Yüze

Ön Koşullar, Diğer Koşullar

Yok

Önerilen Destekleyici Dersler

İstenmemekte

Dersin İçeriği

Afet Nedir? Afet türleri ve özellikleri nelerdir? Bütünleşik Afet Yönetimi Kavramı (BAY) nedir? Temel prensipleri nelerdir? BAY Evreleri Nelerdir? Müdahale, iyileştirme, zarar azaltma ve hazırlık evreleri hakkında temel bilgiler. Afet Döngüsü, Risk ve Kriz Yönetimi Kavramları (aşamaların tartışılması, üstünlükleri). Hazırlık Evresi (Erken Uyarı ve Hızlı Müdahale, Senaryolar, Acil Eylem Planları) Müdahale Evresi (Arama Kurtarma, İlkyardım, Yangın, Güvenlik) Olay Kumanda Sistemi. İyileştirme / Yeniden Yapılanma Evresi (Geçici ve kalıcı konutlar, Altyapı sorunlarının giderilmesi, Zarar azaltma önlemlerinin uygulanması) Zarar Azaltma Evresi ( Afetlerin ekonomik boyutları, Risk transfer yöntemleri: Afet Fonları ve Sigorta, DASK örneği) SWOT Analizi nedir? Nasıl yapılır? Afet Yönetiminde Aktörler ve görevleri (Merkezi ve Yerel Yönetimler, Özel Sektör, Özel Sektör, Sivil Toplum Kuruluşları ve Vatandaşlar) Türkiye’de AY yapılanması, yasalar, yönetmelikler ve kurumlar. 1999 sonrası durum değerlendirmesi. Türkiye ve Dünya’dan Afet Yönetim Sistemi örnekleri, karşılaştırma, Afetlerin ekonomik boyutu ve etkileri.

Haftalık Ders İzlencesi

1) Afet yönetimi kavramı Tehlike, risk, afet Nedir? Tehlike-risk arasındaki fark, Afet türleri ve özellikleri nelerdir? Her tehlike afet midir?
2) Ders hakkında bilgilendirme. Afet Yönetimi Nedir? Afet Yönetiminin Temel İlkeleri nelerdir?
3) Bütünleşik Afet Yönetimi Kavramı (BAY) nedir? Temel prensipleri nelerdir? BAY Evreleri Nelerdir? Müdahale, iyileştirme, zarar azaltma ve hazırlık evreleri hakkında temel bilgiler. Afet Döngüsü, Risk ve Kriz Yönetimi Kavramları (aşamaların tartışılması, üstünlükleri). Birleşmiş Milletler, Hyogo Çerçeve Eylem Planı içeriği.
4) Afetler ve toplumsal cinsiyet. Toplumsal cinsiyet kavramı. Afetler ve zarar azaltmada toplumsal cinsiyet odaklı yaklaşımların önemi ve gerekliliği.
5) Hazırlık Evresi (Erken Uyarı ve Hızlı Müdahale, Senaryolar, Acil Eylem Planları) Kurumsal düzeyde hazırlık çalışmaları, Afet planlarının hazırlanması, AYS de planlamanın yeri ve önemi, planlama süreci, kurumsal planlama örnekleri.
6) Müdahale Evresi (Arama Kurtarma, İlkyardım, Yangın, Güvenlik) Tatbikatlar- amaç- tatbikat türleri ve kazanımlar.
7) Olay Kumanda Sistemi (OKS Uygulama videosu) Kurumsal OKS lerin oluşturulması ve kriterleri
8) Ara sınav
9) İyileştirme / Yeniden Yapılanma Evresi (Geçici ve kalıcı konutlar, Altyapı sorunlarının giderilmesi, Zarar azaltma önlemlerinin uygulanması, güncel uygulama örnekleri)
10) Zarar Azaltma Evresi ( Afetlerin ekonomik boyutları, Risk transfer yöntemleri: Afet Fonları ve Sigorta, DASK örneği) Afete hazırlık odaklı kent planlaması ve zarar azaltma, kurumsal düzeyde zarar azaltma çalışmaları. Yerleşim alanlarında risklerin belirlenmesi ve zarar azaltma çalışmaları
11) SWOT Analizi nedir? Nasıl yapılır? SWOT Analizi uygulaması: Mahalleler oluşturup, güçlü ve zayıf yanlar ile tehdit ve fırsatların değerlendirilmesi
12) Türkiye’de afet yönetim sisteminin geçmişi, alınan dersler, yeni düzenlemeler. Afet Yönetiminde Aktörler ve görevleri (Merkezi ve Yerel Yönetimler, Özel Sektör, Özel Sektör, Sivil Toplum Kuruluşları ve Vatandaşlar) Türkiye’de AY yapılanması, yasalar, yönetmelikler ve kurumlar. 1999 sonrası durum değerlendirmesi.
13) Afet Yönetiminde kaynakların kullanılması, diğer kurumların sorumlulukları (yazılı, görsel basın, STK)
14) Türkiye ve Dünya’dan Afet Yönetim Sistemi örnekleri, karşılaştırma, Afetlerin ekonomik boyutu ve etkileri, Risk Transferleri ve Afet Fonları Son değerlendirme testi: Bilgi, farkındalık değişimi- gelişiminin izlenmesi, kazanımlar
15) Dönem özeti
16) Final Sınavı

Önerilen/İstenen Ders Kaynakları

1- AFAD Temel Afet Bilinci
2- Afet Yönetişimi, Nehir Varol, Timur Gültekin
3- Ders notları

Planlanan Öğrenim Faaliyetleri Ve Eğitim Yöntemi

1) Anlatım
2) Soru-Cevap
3) Tartışma
4) Grup Çalışması


Değerlendirme Yöntemi ve Ölçütleri

Ara Sınav Notunun Başarıya Oranı

30%

Yarıyıl Sonu Sınavının Başarıya Oranı

70%

Toplam

100%

Dersin Eğitim Dili

Türkçe

Mesleki Uygulama

İstenmemekte