>

Standardizasyon, Muhafaza ve Ambalajlama

Tıbbi ve Aromatik Bitkiler

İzmit Meslek Yüksekokulu
Önlisans
Dersin Adı Dersin Kodu Dersin Türü Dersin Düzeyi Dersin Yılı Dersin Verildiği Dönem AKTS Kredisi
Standardizasyon, Muhafaza ve Ambalajlama TBP211 Seçmeli Önlisans 2 Güz 3

Öğretim Elemanı Adı

Doç. Dr. Funda DÖKMEN
Doç. Dr. Halil SAMET
Ögr. Gör. Dr. Bahar AYDIN CAN
Ögr. Gör. Dr. Hilal YILMAZ

Dersin Öğrenme Kazanımları

1) Standardizasyonun amacını ve önemini açıklar.
2) Kaliteyi ve kaliteyi etkileyen faktörleri tanımlar.
3) Ambalajlama-muhafaza-depolama ilişkisini açıklar.
4) Ambalaj materyalleri ve ambalaj çeşitlerini tanımlar.
5) Ürünlerin pazarlanmasında kullanılan sistemleri açıklar.

Program Yeterliliği İlişkisi

  Program Yeterlilikleri
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
Öğrenme Kazanımları
1   Yüksek Yüksek Yüksek Yüksek Yüksek Yüksek Yüksek Yüksek  
2 Yüksek Yüksek Yüksek Yüksek Yüksek Yüksek Yüksek Yüksek Yüksek  
3 Yüksek Yüksek Yüksek Yüksek Yüksek Yüksek Yüksek Yüksek Yüksek  
4 Yüksek Yüksek Yüksek Yüksek Yüksek Yüksek Yüksek Yüksek Yüksek  
5 Yüksek Yüksek Yüksek Yüksek Yüksek Yüksek Yüksek Yüksek Yüksek  

Eğitim Şekli

Yüz Yüze

Ön Koşullar, Diğer Koşullar

Yok

Önerilen Destekleyici Dersler

Yok

Dersin İçeriği

Tıbbi ve aromatik bitkilerin standardizasyonu; Muhafaza yöntemleri; Ambalajlama şekilleri ve ambalajlama materyalleri; Kaliteyi olumlu ya da olumsuz etkileyen faktörler.

Haftalık Ders İzlencesi

1) Hasat öncesi dönemde gelişmeyi etkileyen faktörler
2) Hasat olumu , Yeme olumu ,Hasat zamanının ürüne etkileri (erken veya geç hasadın sakıncaları)
3) Hasat zamanının saptanması , Uygun hasat zamanının saptanmasında kullanılan ölçütler
4) Standardizasyonun tanımı , amacı ve yararları , Standatlara göre pazara sunulacak ürünlerde aranan zorunlu şartlar
5) Kalite ( iç ve dış kalite) , Eksta kalite , Birinci kalite ve İkinci kalite ,Tolerans (kalite toleransı , boy toleransı , toplam tolerans) kavramları
6) Paketleme evinde yapılan temel işlemler ( ayıklama , temizleme , yıkama , mumlama , sınıflama , boylama , paketleme veya ambalajlama vb.)
7) Paketleme evinde yapılan temel işlemler ( ayıklama , temizleme , yıkama , mumlama , sınıflama , boylama , paketleme veya ambalajlama vb.)
8) Ara sınav/Değerlendirme
9) Ambalaj kaplarının yapıldığı malzemelerin özellikleri ,ambalaj kaplarının işlevleri ve ambalaj kaplarında olması istenen özellikler
10) Paketleme evinde yapılan özel işlemler (kür uygulaması , olgunlaştırma ve sarartma , dış kabuğun ayrılması vb.)
11) Ürünlerde hasattan sonra görülen kayıplar ve önleme yolları
12) Depolamanın amacı ve günümüzde yaygın olarak kullanılan depolar
13) Basit depolama sistemleri
14) Soğuk hava depoları (Soğuk depolar)
15) Kontrollü atmosferli (KA) depolar
16) Yarıyıl sonu sınavı

Önerilen/İstenen Ders Kaynakları

Planlanan Öğrenim Faaliyetleri Ve Eğitim Yöntemi

1) Anlatım
2) Soru-Cevap
3) Tartışma
4) Grup Çalışması
5) Problem Çözme


Değerlendirme Yöntemi ve Ölçütleri

Yarıyıl İçi Çalışmalarının Başarıya Oranı

40%

 

Sayı

Yüzde

Yarıyıl İçi Çalışmaları

Ara Sınav

1

70%

Sunum/Seminer Hazırlama

1

30%

 

Yarıyıl Sonu Sınavının Başarıya Oranı

60%

Toplam

100%

Dersin Eğitim Dili

Türkçe

Mesleki Uygulama

İstenmemekte