>
Dersin Adı Dersin Kodu Dersin Türü Dersin Düzeyi Dersin Yılı Dersin Verildiği Dönem AKTS Kredisi
Klinik Mikrobiyoloji TLP126 Zorunlu Önlisans 1 Bahar 5

Öğretim Elemanı Adı

Dr. Öğr. Üyesi Rüştü TAŞTAN

Dersin Öğrenme Kazanımları

1) Enfeksiyon hastalıklarında örnek alma, laboratuvara ulaştırma ve doğru saklama yöntemlerini uygular.
2) Hastanelerde tanı laboratuvarında steril, dikkatli ve verimli çalışır.
3) Tıbbi önemli olan bakteriyel, mikotik ve viral enfeksiyonların laboratuvar tanı testlerini yapar.
4) Enfeksiyöz hastalık materyallerinin besiyerlerine ekimini yapar. Üreyen kültürler için gerekli işlemleri sırasıyla uygular ve sonuçların zamanında rapor edilmesini sağlar.
5) Bakteri kültürleri için antibiyogram yapar, sonuçları değerlendirir ve zamanında rapor hazırlanmasını sağlar.
6) Bazı bakteriyel ve mikotik hastalıkların hızlı mikroskobik tanısı için preparat hazırlar, değerlendirilmesi ve rapor edilmesi için uzman hekime yardımcı olur.
7) Laboratuvarlarda otomatik tanı yöntemlerini ve otomasyon cihazlarını etkin kullanır.
8) Mesleki deneyimini geliştirerek, güncel bilgiyle sağlık hizmetlerine kalite kazandırır, kurumlarda ekonomik değer sağlar.

Program Yeterliliği İlişkisi

  Program Yeterlilikleri
1 2 3 4 5 6 7 8
Öğrenme Kazanımları
1 Orta Düşük   Orta Düşük Düşük    
2 Yüksek Orta Düşük Yüksek Düşük   Düşük Düşük
3 Orta Düşük Orta Düşük Orta Düşük Düşük Düşük
4 Orta Yüksek Düşük Orta Orta Yüksek Düşük Düşük
5                
6 Orta Orta Orta Yüksek Orta Orta Düşük Düşük
7 Düşük Orta Düşük Düşük Orta Orta Düşük Düşük
8 Düşük   Düşük Orta Düşük Orta Düşük Düşük

Eğitim Şekli

Yüz Yüze

Ön Koşullar, Diğer Koşullar

Yok

Önerilen Destekleyici Dersler

Yok.

Dersin İçeriği

Klinik Mikrobiyoloji dersine giriş. Enfeksiyonun tanımı, enfeksiyon hastalıklarında örnek alınma, laboratuvara gönderilme yöntemleri. Öneklerin işlenmesi ve besiyerlerine ekim yöntemleri. Virüslerin genel özellikleri ve viral hastalıkların laboratuvar tanı yöntemleri. Stafilokok ve Streptokok hastalıkların, Neisseria spp. ve Haemophilus spp.’nin etiyolojik özellikleri ve laboratuvar tanı yöntemleri. Patojenik Mantarların genel özellikleri ve Mantar hastalıklarında laboratuvar tanı yöntemleri. Gram pozitif aerob basillerin ve Mikobakterilerin yaptığı hastalıklar, etiyolojik, epidemiyolojik özellikleri ve laboratuvar tanı yöntemleri. Enterik bakterilerin genel özellikleri; Laboratuvarda besiyerlerine ekim, izolasyon ve identifikasyon işlemleri ve diğer laboratuvar tanı yöntemleri, kültürlerinin değerlendirilmesi. Enterik olmayan Gram negatif bakterilerin (Vibrio spp, Brucella spp, Franciella spp, Bordatella spp.) etiyolojik özellikleri velaboratuvar tanı yöntemleri. Campylobacter spp., Helicobacter spp.’nin genel özellikleri ve laboratuvar tanı yöntemleri. Spiroketlerin genel özellikleri ve laboratuvar tanı yöntemleri.

Haftalık Ders İzlencesi

1) Klinik Mikrobiyoloji dersinin tanıtılması; (ders işleme ve öğrenme yöntemleri, bilgi kaynaklarına ulaşım, öğrenci sorumlulukları ve çalışma yöntemleri, ölçme-değerlendirme şekli ve oranlarının sınıf ortamında belirlenmesi.)
2) Enfeksiyonun tanımı, enfeksiyonu belirleyen faktörler ve enfeksiyon hastalıklarında örnek alınma, laboratuvara gönderilme ve saklanması yöntemleri.
3) Laboratuvarda örneklerin işlenmesi; preparat hazırlama, boyama ve mikroskobik inceleme ve besiyerlerine ekim yöntemleri.
4) Virüslerin genel özellikleri (laboratuvarda üretim ve inceleme yöntemleri) ve viral hastalıkların laboratuvar tanı yöntemleri.
5) Stafilokok ve Streptokok hastalıkların etiyolojik ve epidemiyolojik özellikleri ve laboratuvar tanı yöntemleri.
6) Neisseria spp. ve Haemophilus spp, hastalıklarının etiyolojik ve epidemiyolojik özellikleri ve laboratuvar tanı yöntemleri.
7) Patojenik Mantarların genel özellikleri ve Mantar hastalıklarında (yüzeysel, derin ve sistemik mikozlarda örnek alma, inceleme, kültürlerin yapılması) laboratuvar tanı yöntemleri.
8) Ara sınav/Değerlendirme
9) Gram pozitif aerob basillerin (Bacillus spp., Listeria spp, Corynebacterium spp.) ve Mikobakterilerin (M.tuberculosis, M. leprae ) yaptığı hastalıklar, etiyolojik, epidemiyolojik özellikleri ve laboratuvar tanı yöntemleri.
10) Enterik bakterilerin genel özellikleri; Laboratuvarda besiyerlerine ekim, izolasyon ve identifikasyon işlemleri ve kültürlerinin değerlendirilmesi.
11) Escherichia coli ve koliform bakteriyel hastalıklar, laboratuvar tanı yöntemleri.
12) Salmonella ve Shigella türleri ve yaptıkları hastalıklar, laboratuvar tanı yöntemleri.
13) Gram negatif enterik olmayan bakteriler (Vibrio spp, Brucella spp, Francisella spp, Bordatella spp.) ve yaptığı hastalıklar, laboratuvar tanı yöntemleri.
14) Campylobacter spp., Helicobacter spp.’nin genel özellikleri ve Mikoplazma, Riketsiya ve Klamidyalar hakkında genel bilgi ve laboratuvar tanı yöntemleri.
15) Spiroketlerin (Leptospira spp., Borrelia spp., Treponema spp.) genel özellikleri ve laboratuvar tanı yöntemleri.
16) Yarıyıl sonu sınavı

Önerilen/İstenen Ders Kaynakları

1- Taştan R. ve Okcu O. Sağlık Meslekleri İçin Mikrobiyoloji Ders Kitabı Cilt-1, 2. Baskı, S.1-340, ISBN: 978-605-5100-64-3, Umuttepe Yayınları, Kocaeli
2- Bulaşıcı Hastalıkların İhbarı ve Bildirim Sistemi Standart Tanı, Sürveyans ve Laboratuvar Rehberi. Erişilebilir; http://www.saglik.gov.tr/extras/dokuman/Data/index.htm
3- Laboratuvar Rehberi Tanımlar Sözlüğü Erişilebilir;http://www.saglik.gov.tr/extras/dokuman/Data/index.htm

Planlanan Öğrenim Faaliyetleri Ve Eğitim Yöntemi

1) Anlatım
2) Soru-Cevap
3) Alıştırma ve Uygulama
4) Gösteri
5) Grup Çalışması
6) Beyin Fırtınası
7) Laboratuvar/Çalıştay
8) Bireysel Çalışma


Değerlendirme Yöntemi ve Ölçütleri

Ara Sınav Notunun Başarıya Oranı

40%

Yarıyıl Sonu Sınavının Başarıya Oranı

60%

Toplam

100%

Dersin Eğitim Dili

Türkçe

Mesleki Uygulama

İstenmemekte