>
Dersin Adı Dersin Kodu Dersin Türü Dersin Düzeyi Dersin Yılı Dersin Verildiği Dönem AKTS Kredisi
Geoteknik Deprem Mühendisliği INS514 Seçmeli Yüksek lisans 1 Bahar 8

Öğretim Elemanı Adı

Doç. Dr. Utkan MUTMAN
Doç. Dr. Berna UNUTMAZ
Dr. Öğr. Üyesi Serkan ENGİN

Dersin Öğrenme Kazanımları

1) Bu ders sonrasında öğrenciler genel deprem terimlerini bilecek ve konu ile ilgili okudukları makaleleri anlayıp yorumlayabilecek düzeyde konuya hakim olacaklardır.
2) Bu ders sonrasında öğrenciler sismik zemin davranışı hakkında bilgilere sahip olacak, kil ve kumların arasındaki farkları bilecek ve değerlendirebileceklerdir.
3) Bu ders sonrasında öğrenciler sismik zemin davranışı hakkında bilgilerine ek olarak, kil ve kumların sönümlenme ve degradasyon davranışlar hakkında yorum yapabilecek, sismik yükler sonrasında bu tip zeminlerin nasıl davrandığını değerlendirebileceklerdir.
4) Bu ders sonrasında öğrenciler zemin özelliklerinin deprem karakteristikleri üzerindeki etkilerini ve bu davranışların sonuçlarını değerlendireceklerdir.
5) Bu ders sonrasında öğrenciler, zemin tepki analizi ile ilgili teorik bilgileri edinecekler ve tepki spektrumu oluşturabileceklerdir.
6) Bu ders sonrasında öğrenciler , bir boyutlu zemin tepki analizi ile bir problemin nasıl çözüleceğini ve sonuçlarının nasıl yorumlanacağını öğreneceklerdir.
7) Bu ders sonrasında öğrenciler, sıvılaşmanın ne demek olduğunu, sıvılaşabilen ve sıvılaşmayan zeminler hakkındaki kriterleri öğrenecek, sıvılaşma analizlerinde kullanılacak parametreler hakkında bilgi sahibi olacaklardır.
8) Bu ders sonrasında öğrenciler , sıvılaşma analiz yöntemlerini öğreneceklerdir. Tekrarlı gerilme oranınn ne olduğunu, sıvılaşma potansiyeli açısından güvenli ve güvensiz tarafta bulunmanın ne demek olduğunu kavrayacaklar ve zeminin sıvılaşıp sıvılaşmayacağına karar verebileceklerdir.
9) Bu ders sonrasında öğrenciler, sismik yükler sonrasında zeminlerde meydana gelen hacimsel be deviatorik birim deformasyonları hesaplayabileceklerdir.
10) Bu ders sonrasında öğrenciler, tekrarlı yükler sonrasında zeminlerde oluşan yatay ve düşey yer değiştirmeleri hesaplayabileceklerdir.
11) Bu ders sonrasında öğrenciler kuvvetli yer hareketleri sonucunda zeminlerde meydana gelen taşıma gücü kaybı ve sonuçları hakkında bilgi sahibi olacaklardır.
12) Bu ders sonrasında öğrenciler, sismik yükler altında istinat yapılarına gelen yüklerin tayinini yapabileceklerdir.
13) Bu ders sonrasında öğrenciler, istinat yapılarının sismik dizaynını gerçekleştirebileceklerdir.
14) Bu ders sonrasında öğrenciler yapı-zemin etkileşiminin özellikle zemin bakış açısından nasıl değerlendirileceğini öğreneceklerdir.

Program Yeterliliği İlişkisi

  Program Yeterlilikleri
1 2 3 4 5 6 7 8 9
Öğrenme Kazanımları
1     Orta            
2                  
3                  
4                  
5                  
6                  
7                  
8                  
9                  
10                  
11                  
12                  
13                  
14                  

Eğitim Şekli

Yüz Yüze

Ön Koşullar, Diğer Koşullar

Yok

Önerilen Destekleyici Dersler

Yok

Dersin İçeriği

Depremler, depremlerin genel özellikleri, değerlendirmeleri ve deprem mühendisliği. Farklı zemin tiplerinin sismik yükler altında davranışları. Depremler sonrasında zemin özelliklerinde meydana gelebilecek değişimler, bu değişimlerin zemin kapasitelerine etkileri. Bir boyutlu zemin tepki analizi. Sismik tehlike, sismik analiz ve dizayn yöntemleri. Mevcut deprem yönetmeliklerinden nasıl faydalanılacağı. Sıvılaşma analizi. Sismik şev stabilitesi. Yapı-zemin etkileşimi. Sismik toprak basıncı.

Önerilen/İstenen Ders Kaynakları

Planlanan Öğrenim Faaliyetleri Ve Eğitim Yöntemi



Değerlendirme Yöntemi ve Ölçütleri

Dersin Eğitim Dili

Türkçe

Mesleki Uygulama

İstenmemekte