>

Beslenme ve Fizyolojik Aktivite

Biyoloji

Fen Bilimleri Enstitüsü
Yüksek lisans
Dersin Adı Dersin Kodu Dersin Türü Dersin Düzeyi Dersin Yılı Dersin Verildiği Dönem AKTS Kredisi
Beslenme ve Fizyolojik Aktivite BIO549 Seçmeli Yüksek lisans 1 Güz 8

Öğretim Elemanı Adı

Dr. Öğr. Üyesi Fevzi UÇKAN

Dersin Öğrenme Kazanımları

1) Besin ve besin çeşitleri, Hayvanlarda besin alma ve beslenme şekillerini açıklar
2) Besinlerin başlıca kimyasal komponentleri, Sindirim ve sindirim ürünlerinin alınmasını açıklar
3) Besindeki değişik elemanların fizyolojik aktivitesi, lipit ve verimlilik ilişkisi, glikosifingolipidler kanser ilişkisini açıklar
4) Besin kompozisyonu mutasyon ve kanser ilişkisi, vitamin enzim aktivite ilişkisi, vitaminler görme ilişkisi, Mineral maddeler kasılma tepki ilişkisini açıklar
5) Tuzlar boşaltım ilişkisi, glikoz ve besinlerin yaşlanma ilişkisi, besinlerin kan kompozisyondaki değişmeleri açıklar

Program Yeterliliği İlişkisi

  Program Yeterlilikleri
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29
Öğrenme Kazanımları
1 Yüksek   Orta     Düşük                     Düşük           Orta            
2 Yüksek   Yüksek     Düşük                     Orta           Orta            
3 Yüksek   Orta     Düşük                     Yüksek           Orta            
4 Yüksek   Orta     Orta                     Yüksek           Orta            
5 Yüksek   Yüksek     Orta                     Orta           Düşük            

Eğitim Şekli

Yüz Yüze

Ön Koşullar, Diğer Koşullar

Yok

Önerilen Destekleyici Dersler

Yok

Dersin İçeriği

Besin ve besin çeşitleri, Hayvanlarda besin alma ve beslenme şekilleri, Besinlerin başlıca kimyasal komponentleri, Sindirim ve sindirim ürünlerinin alınması, Besindeki değişik elemanların fizyolojik aktivitesi, Lipit ve verimlilik ilişkisi, Glikosifingolipidler kanser ilişkisi, Besin kompozisyonu mutasyon ve kanser ilişkisi, Vitamin enzim aktivite ilişkisi, Vitaminler görme ilişkisi, Mineral maddeler kasılma tepki ilişkisi, Tuzlar boşaltım ilişkisi, Glikoz ve besinlerin yaşlanma ilişkisi, Besinlerin kan kompozisyondaki değişmeler.

Haftalık Ders İzlencesi

1) Besin ve besin çeşitleri
2) Hayvanlarda besin alma ve beslenme şekilleri.
3) Besinlerin başlıca kimyasal komponentleri.
4) Sindirim ve sindirim ürünlerinin alınması..
5) Besindeki değişik elemanların fizyolojik aktivitesi.
6) Lipit ve verimlilik ilişkisi.
7) Glikosifingolipidler kanser ilişkisi
8) Ara sınav/Değerlendirme
9) Vitamin enzim aktivite ilişkisi.
10) Vitaminler görme ilişkisi.
11) Mineral maddeler kasılma tepki ilişkisi.
12) Tuzlar boşaltım ilişkisi.
13) Glikoz ve besinlerin yaşlanma ilişkisi.
14) Besinlerin kan kompozisyonundaki değişmeler
15) Besin kompozisyonu mutasyon ve kanser ilişkisi
16) Yarıyıl sonu sınavı

Önerilen/İstenen Ders Kaynakları

1- Babasahab B Desai, Handbook of Nutrition and Diet (Food Science and Technology), CRC, 2000
2- M. F. Fuller, The Encyclopedia of Farm Animal Nutrition (Cabi Publishing), CABI Publishing 2004
3- Frans J. Kok, Hester H. Vorster, Nutrition Society Staff, Michael J. Gibney, Introduction to Human Nutrition (Human Nutrition Textbook Series, 1) [ILLUSTRATED], Blackwell Publishing Limited, 2002
4- Kitaplar ve Seçilmiş yayınlar
5- Kitaplar ve Seçilmiş yayınlar
6- Kitaplar ve Seçilmiş yayınlar
7- Kitaplar ve Seçilmiş yayınlar
8- Kitaplar ve Seçilmiş yayınlar
9- Kitaplar ve Seçilmiş yayınlar

Planlanan Öğrenim Faaliyetleri Ve Eğitim Yöntemi

1) Anlatım
2) Tartışma
3) Gösteri
4) Grup Çalışması
5) Problem Çözme


Değerlendirme Yöntemi ve Ölçütleri

Yarıyıl İçi Çalışmalarının Başarıya Oranı

50%

 

Sayı

Yüzde

Yarıyıl İçi Çalışmaları

Ara Sınav

1

70%

Ödev

1

30%

 

Yarıyıl Sonu Sınavının Başarıya Oranı

50%

Toplam

100%

Dersin Eğitim Dili

Türkçe

Mesleki Uygulama

İstenmemekte