>
Dersin Adı Dersin Kodu Dersin Türü Dersin Düzeyi Dersin Yılı Dersin Verildiği Dönem AKTS Kredisi
İş Sağlığı ISG502 Seçmeli Yüksek lisans 1 Güz 8

Öğretim Elemanı Adı

Prof. Dr. Çiğdem ÇAĞLAYAN
Dr. Öğr. Üyesi Levent ALTINTAŞ
Dr. Öğr. Üyesi Mehmet Aytaç ÇINAR
Dr. Öğr. Üyesi Kader MERT

Dersin Öğrenme Kazanımları

1) İş sağlığının tanımı ve tarihçesini bilir.
2) Meslek Hastalıkları ve korunma yollarının temellerini bilir.
3) İş ile ilgili hastalıklar ve korunma yollarının temellerini bilir.
4) İşçi sağlığını etkileyen temel faktörleri bilir.
5) Güvenlik Kültürü kavramını bilir.
6) İş sağlığı ile ilgili riskleri kavrar ve değerlendirir.

Program Yeterliliği İlişkisi

  Program Yeterlilikleri
1 2 3 4
Öğrenme Kazanımları
1 Orta Yüksek Düşük  
2 Orta Yüksek    
3 Orta Orta Orta Düşük
4 Orta Yüksek Düşük  
5 Orta Yüksek Orta Düşük
6 Orta Orta Düşük Orta

Eğitim Şekli

Yüz Yüze

Ön Koşullar, Diğer Koşullar

Yok

Önerilen Destekleyici Dersler

YOK

Dersin İçeriği

İş sağlığının tarihsel gelişimi, İş sağlığının önemi, Ülkemizde İş sağlığının genel görünümü, İş sağlığının temelleri, Meslek hastalığının tanımı, İş ile ilgili hastalıklar-nedenleri ve korunma yolları, Meslek hastalıkları ile ilgili kimyasal, Fiziksel ve biyolojik riskler, İş Kazaları, İş sağlığı ölçütleri ve kullanım alanları, Sağlık güvenlik hakkı, Güvenlik kültürü kavramı

Haftalık Ders İzlencesi

1) Tanışma, Amaç, hedef ve beklentiler, Öğrenim hedeflerinin belirlenmesi Uygulanacak eğitim yönteminin tanıtılması Ölçme ve değerlendirme sisteminin tanıtılması.
2) Modül 1.1 İşçi sağlığının tarihçesi İşçi sağlığına katkıda bulunan bilim adamları ve katkıları Ülkemizde ve dünyada işçi sağlığının gelişimi. Tıbbi açıdan yasal düzenlemeler bakış.
3) Modül 1.2 İşçi sağlığının tarihçesi İşçi sağlığına katkıda bulunan bilim adamları ve katkıları Ülkemizde ve dünyada işçi sağlığının gelişimi. Tıbbi açıdan yasal düzenlemeler bakış.
4) Modül 1.3 İşçi sağlığının tarihçesi İşçi sağlığına katkıda bulunan bilim adamları ve katkıları Ülkemizde ve dünyada işçi sağlığının gelişimi. Tıbbi açıdan yasal düzenlemeler bakış.
5) Modül 2.1 Meslek hastalıkları ve korunma yolları İş ile ilgili hastalıklar ve korunma yolları İşçi sağlığını etkileyen riskler ve yönetimi Risk grupları ve risk gruplarına yaklaşım.
6) Modül 2.2 Meslek hastalıkları ve korunma yolları İş ile ilgili hastalıklar ve korunma yolları İşçi sağlığını etkileyen riskler ve yönetimi Risk grupları ve risk gruplarına yaklaşım.
7) Modül 2.3 Meslek hastalıkları ve korunma yolları İş ile ilgili hastalıklar ve korunma yolları İşçi sağlığını etkileyen riskler ve yönetimi Risk grupları ve risk gruplarına yaklaşım.
8) Ara sınav/Değerlendirme
9) Yarıyıl sınavı
10) Modül 3.1 İşçi sağlığını etkileyen faktörlere genel bir yaklaşım. Fiziksel, kimyasal, biyolojik, psikolojik ve sosyal faktörler. Çalışma ortamında gürültü, aydınlatma, termal konfor, ışınlar gibi fiziksel faktörlere yaklaşım.
11) Modül 3.2 İşçi sağlığını etkileyen faktörlere genel bir yaklaşım. Fiziksel, kimyasal, biyolojik, psikolojik ve sosyal faktörler. Çalışma ortamında gürültü, aydınlatma, termal konfor, ışınlar gibi fiziksel faktörlere yaklaşım.
12) Modül 3.3 İşçi sağlığını etkileyen faktörlere genel bir yaklaşım. Fiziksel, kimyasal, biyolojik, psikolojik ve sosyal faktörler. Çalışma ortamında gürültü, aydınlatma, termal konfor, ışınlar gibi fiziksel faktörlere yaklaşım.
13) Modül 4.1 Önemli iş kazalarına genel bir yaklaşım. Minamata Hastalığı, Bhopal felaketi, Chernobil kazası, Saveso felaketi ve Saveso direktifi, Güvenlik kültürü kavramının önemli iş kazaları baz alınarak tartışılması.
14) Modül 4.2 Önemli iş kazalarına genel bir yaklaşım. Minamata Hastalığı, Bhopal felaketi, Chernobil kazası, Saveso felaketi ve Saveso direktifi, Güvenlik kültürü kavramının önemli iş kazaları baz alınarak tartışılması.
15) Modül 4.3 Önemli iş kazalarına genel bir yaklaşım. Minamata Hastalığı, Bhopal felaketi, Chernobil kazası, Saveso felaketi ve Saveso direktifi, Güvenlik kültürü kavramının önemli iş kazaları baz alınarak tartışılması. Refleksiyon
16) Yarıyıl sonu sınavı

Önerilen/İstenen Ders Kaynakları

Planlanan Öğrenim Faaliyetleri Ve Eğitim Yöntemi



Değerlendirme Yöntemi ve Ölçütleri

Ara Sınav Notunun Başarıya Oranı

50%

Yarıyıl Sonu Sınavının Başarıya Oranı

50%

Toplam

100%

Dersin Eğitim Dili

Türkçe

Mesleki Uygulama

İstenmemekte