>

Su Ürünlerinde Fiziksel ve Kimyasal Kalite Parametrelerinin Belirlenmesi

Su Ürünleri

Fen Bilimleri Enstitüsü
Yüksek lisans
Dersin Adı Dersin Kodu Dersin Türü Dersin Düzeyi Dersin Yılı Dersin Verildiği Dönem AKTS Kredisi
Su Ürünlerinde Fiziksel ve Kimyasal Kalite Parametrelerinin Belirlenmesi SUR511 Zorunlu Yüksek lisans 1 Bahar 8

Öğretim Elemanı Adı

Prof. Dr. Hamdi AYDIN
Prof. Dr. Nil Pembe ÖZER
Dr. Öğr. Üyesi Mutlu ÇELİK
Dr. Öğr. Üyesi Nur DEDE

Dersin Öğrenme Kazanımları

1) Su ürünlerinin temel kimyasal bileşimini tanımlar.
2) Ölüm sonrası balıkta meydana gelen değişimleri açıklar.
3) Su ürünlerinde kalite belirlenmesinde kullanılan duyusal metotları tanımlar.
4) Su ürünlerinde kalite belirlenmesinde kullanılan kimyasal ve biyokimyasal metotları tanımlar.
5) Su ürünlerinde kalite belirlenmesinde kullanılan fiziksel metotları tanımlar.
6) Bilimsel bir çalışmayı planlar.

Program Yeterliliği İlişkisi

  Program Yeterlilikleri
1 2 3 4 5 6
Öğrenme Kazanımları
1 Yüksek Orta     Orta  
2 Orta Düşük     Düşük  
3 Yüksek       Düşük  
4 Yüksek       Düşük  
5 Yüksek       Düşük  
6 Yüksek Düşük        

Eğitim Şekli

Yüz Yüze

Ön Koşullar, Diğer Koşullar

Yok

Önerilen Destekleyici Dersler

Yok

Dersin İçeriği

Su ürünlerinin temel bileşimi ve belirlenmesi, kalite belirlenmesinde kullanılan duyusal, kimyasal (Trimetilamin (TMA) tayini,Toplam Uçucu Bazik Azot(TVB-N) tayini, Perosit sayısı tayini, Tiyobarbiturik Asit (TBA) tayini, biyojenik aminlerin tayini, vb.), fiziksel analizler. Bilimsel bir çalışma planma.

Haftalık Ders İzlencesi

1) Su ürünlerinin kimyasal bileşimi
2) Su ürünlerinin temel bileşiminin belirlenmesinde kullanılan metotlar
3) Ölüm sonrası balıkta meydana gelen duyusal ve otolitik değişimler
4) Ölüm sonrası balıkta meydana gelen mikrobiyolojik değişimler
5) Balıklarda bulunan lipitler, lipid oksidasyonu ve hidrolizi
6) Su ürünlerinde kullanılan başlıca soğutma yöntemleri ve soğutulmuş balıktaki kalite değişimleri
7) Su ürünlerinin kalite değerlendirilmesinde kullanılan duyusal metotlar
8) Sunum
9) Su ürünlerinin kalite değerlendirilmesinde kullanılan kimyasal ve biyokimyasal metotlar
10) Su ürünlerinde TVB-N ve TMA belirlemede kullanılan metotlar
11) Su ürünlerinde oksidatif acılaşmanın ölçümleri (PV ve TBARS analizleri)
12) Su ürünlerinde biyojenik aminlerin oluşumu ve tayin metotları
13) Su ürünlerinin kalite değerlendirilmesinde kullanılan fiziksel metotlar
14) Su ürünlerinin kalite değerlenmesine yönelik yapılan araştırma makalelerinin incelenmesi
15) Su ürünleri ile yapılacak deneyler için deney tasarımlarının tartışılması
16) Dönem sonu sınavı

Önerilen/İstenen Ders Kaynakları

Planlanan Öğrenim Faaliyetleri Ve Eğitim Yöntemi



Değerlendirme Yöntemi ve Ölçütleri

Dersin Eğitim Dili

Türkçe

Mesleki Uygulama

İstenmemekte