>

Su Ürünleri Üretiminde Hijyen ve Sanitasyon

Su Ürünleri

Fen Bilimleri Enstitüsü
Yüksek lisans
Dersin Adı Dersin Kodu Dersin Türü Dersin Düzeyi Dersin Yılı Dersin Verildiği Dönem AKTS Kredisi
Su Ürünleri Üretiminde Hijyen ve Sanitasyon SUR544 Seçmeli Yüksek lisans 1 Bahar 8

Öğretim Elemanı Adı

Prof. Dr. Nil Pembe ÖZER
Dr. Öğr. Üyesi Nur DEDE

Dersin Öğrenme Kazanımları

1) Hijyen ve sanitasyon terimlerini tanımlar.
2) Hijyen ve sanitasyonun gıda sektöründeki önemini tartışır.
3) Gıda kaynaklı sağlık risklerine , kontaminasyon kaynaklarına örnekler verir.
4) Kontaminasyon kaynaklarının kontrolünü açıklar.
5) Gıda işletmelerinde personel, bina, alet-ekipman,hava ve su hijyenin önemini açıklar.
6) Gıda işletmesinde zararlılarla mücadele yöntemlerini açıklar.
7) Gıda işletmelerinde temizlik ve dezenfeksiyon işlemlerinin önemini ve yöntemlerini açıklar.

Program Yeterliliği İlişkisi

  Program Yeterlilikleri
1 2 3 4 5 6
Öğrenme Kazanımları
1 Düşük Yüksek Orta Yüksek    
2            
3            
4            
5            
6            
7            

Eğitim Şekli

Yüz Yüze

Ön Koşullar, Diğer Koşullar

Yok

Önerilen Destekleyici Dersler

İstenmemekte

Dersin İçeriği

İşletme hijyeni, Personel hijyeni,

Haftalık Ders İzlencesi

1) Hijyen ve sanitasyonun tanımı
2) Gıda kökenli sağlık riskleri, kontaminasyon kaynakları
3) Su Ürünleri İşleme tesisinin yerinin seçiminin önemi, İşletmelerin dizaynı ve sanitasyon
4) Alet - ekipman ve hava sanitasyonu
5) Su ürünleri işleme endüstrisinde kullanılan suyun özellikleri ve su dezenfeksiyon yöntemleri
6) Sunumlar
7) Personel hijyeni ve eğitimi
8) Gıda işletmelerinde zararlılar ve mücadele yöntemleri
9) Ara sınav
10) Gıda işletmelerinde temizlik ve dezenfeksiyonun tanımı Temizlik yöntemleri, deterjanlar ve gıda işletmelerindeki kir çeşitleri.
11) Dezenfeksiyon yöntemleri ve dezenfektanlar.
12) Gıda işletmelerinde kullanılan dezenfektanlar ve grupları.
13) CIP (Clean-in-place) sistemi , CIP (Clean-in-place) sisteminin avantajları ve dezavantajları.
14) COP (Clean-out-place) sistemi , COP (Clean-out-place) sisteminin avantajları ve dezavantajları
15) Hijyen ve sanitasyonla ilgili yasal düzenlemeler
16) Yarıyıl sonu sınavı

Önerilen/İstenen Ders Kaynakları

Planlanan Öğrenim Faaliyetleri Ve Eğitim Yöntemi

1) Anlatım
2) Soru-Cevap
3) Tartışma
4) Bireysel Çalışma


Değerlendirme Yöntemi ve Ölçütleri

Yarıyıl İçi Çalışmalarının Başarıya Oranı

70%

 

Sayı

Yüzde

Yarıyıl İçi Çalışmaları

Ara Sınav

1

20%

Ödev

2

30%

Sunum/Seminer Hazırlama

1

50%

 

Yarıyıl Sonu Sınavının Başarıya Oranı

30%

Toplam

100%

Dersin Eğitim Dili

Türkçe

Mesleki Uygulama

İstenmemekte