>

Midye ve İstiridye Yetiştiriciliği

Su Ürünleri

Fen Bilimleri Enstitüsü
Yüksek lisans
Dersin Adı Dersin Kodu Dersin Türü Dersin Düzeyi Dersin Yılı Dersin Verildiği Dönem AKTS Kredisi
Midye ve İstiridye Yetiştiriciliği SUR549 Seçmeli Yüksek lisans 1 Bahar 10

Öğretim Elemanı Adı

Prof. Dr. Hamdi AYDIN
Prof. Dr. Nil Pembe ÖZER

Dersin Öğrenme Kazanımları

1) Midye ve istiridyelerin Türkiye’de ekonomik önemi ve kültür potansiyeli
2) Midye ve istiridyelerin biyolojisi, ekolojisi ve sistematiğini bilir.
3) Doğal ortamlardan midye istiridye yavrularının toplar
4) Kuluçkahanelerde midye ve istiridye larvası yetiştirir.
5) Midye ve istiridye hasadı yapar.

Program Yeterliliği İlişkisi

  Program Yeterlilikleri
1 2 3 4 5 6
Öğrenme Kazanımları
1 Orta Düşük   Düşük Orta Düşük
2 Orta Orta Düşük Orta Yüksek  
3 Orta Orta   Yüksek Düşük  
4 Orta Orta Orta Orta   Düşük
5 Orta Yüksek Düşük Orta Orta Düşük

Eğitim Şekli

Yüz Yüze

Ön Koşullar, Diğer Koşullar

Yok

Önerilen Destekleyici Dersler

Plankton ve Canlı yem Üretimi Bentik Canlılar Ekolojisi

Dersin İçeriği

Dünyadaki midye ve istiridye yetiştiricilik uygulamalarından örnekler, yetiştiricilik yöntemleri, askılı yetiştiricilik sistemlerinin ürün kalitesine ve birim alanda alınan verime etkisi.

Haftalık Ders İzlencesi

1) Yumuşakça yetiştiriciliğinin önemi, tarihi, yetiştiriciliğin dünyadaki mevcut durumu ve son gelişmeler
2) Tüketilebilir ve ticari önemi olan çift kabuklu türlerinin tanıtımı ve taksonomisi
3) Çift kabukluların genel özellikleri, biyolojisi ve üremesi
4) İstiridye biyolojisi ve yetiştirme teknikleri
5) İstiridye larva kültürü, spat toplama, yavru büyütme metodları
6) Midye biyolojisi ve yetiştirme teknikleri
7) Ara sınav
8) Kum midyesi biyolojisi ve yetiştirme teknikleri
9) Tek kabuklu türlerinin genel özellikleri
10) Tek kabuklular türlerinin yetiştirme teknikleri
11) Deniz kulağı yetiştiriciliği, hasat ve pazarlama
12) Diğer yetiştirilen tek kabuklu türleri ve yetiştirme metodları
13) Kafadanbacaklı türlerinin genel özellikleri
14) Dünyada uygulanan yeni midye ve istiridye üretim metodları
15) Midye ve istiridye hasat yöntemleri
16) Final sınavı

Önerilen/İstenen Ders Kaynakları

Planlanan Öğrenim Faaliyetleri Ve Eğitim Yöntemi

1) Anlatım
2) Soru-Cevap
3) Tartışma
4) Alıştırma ve Uygulama
5) Gösteri
6) Laboratuvar/Çalıştay
7) Proje Temelli Öğrenme


Değerlendirme Yöntemi ve Ölçütleri

Ara Sınav Notunun Başarıya Oranı

30%

Yarıyıl Sonu Sınavının Başarıya Oranı

70%

Toplam

100%

Dersin Eğitim Dili

Türkçe

Mesleki Uygulama

İstenmemekte