>

Yardımlı Üreme Tekniklerinde Temel Embriyolojik Prensipler

Histoloji Embriyoloji

Sağlık Bilimleri Enstitüsü
Yüksek lisans
Dersin Adı Dersin Kodu Dersin Türü Dersin Düzeyi Dersin Yılı Dersin Verildiği Dönem AKTS Kredisi
Yardımlı Üreme Tekniklerinde Temel Embriyolojik Prensipler HST527 Seçmeli Yüksek lisans 1 Güz 4

Öğretim Elemanı Adı

Prof. Dr. MELDA YARDIMOĞLU YILMAZ

Dersin Öğrenme Kazanımları

1) BİLGİ: Üreme, Fertilite ve İnfertilite durumları, heriki cinsin tedavisi ile üreme hücrelerinin ve zigottan embriyoların elde edilmesini laboratuvar ortamında anlamak. Üreme hücrelerinin işlenmesini embriyoların elde edilme sürecini tanımak ve laboratuvar koşullarını öğrenmek, anomalili hücreleri ve zigotları bilmek. BECERİ: Erkek ve dişi gametlerden zigotun ve embriyoların gelişimini sağlayacak ortam ve koşulları çeşitli kaynaklardan araştırıp inceleyebilme ve sunabilmek. Tedavi ve laboratuar sürecindeki olayları analiz etmek ve embriyolojik mekanizmalarla bu süreci açıklayabilmek. TUTUM: Okuyan, inceleyen, araştıran, sorgulayan, dikkatli ve titiz çalışan; ilgili seminer, sempozyum, kongre ve kursları ve yeni gelişmeleri takip eden ve etik degerleri benimsyen bilim insanı tutum ve davranışı kazanmak

Program Yeterliliği İlişkisi

  Program Yeterlilikleri
1 2 3 4 5 6 7
Öğrenme Kazanımları
1              

Eğitim Şekli

Yüz Yüze

Ön Koşullar, Diğer Koşullar

Yok

Önerilen Destekleyici Dersler

Genel İnsan Embriyolojisi

Dersin İçeriği

gametogenezis ve gamet maniplasyonu embriyogenezis ve embriyo maniplasyonu infertilite ve teşhisi infertil çiftleri değerlendirme Embriyoloji laboratuar şartları yardımlı üreme teknikleri sperm preparasyon oosit işlemleri in vitro fertilizasyon ICSI hücre-embriyo kültür koşulları hücre- embriyo dondurma ve çözme embryo transferi

Haftalık Ders İzlencesi

1) Üreme organları ve gametogenezis
2) Fertilite ve İnfertilite
3) Kadında İnfertilite ve tedavisi
4) Erkekte İnfertilite ve tedavisi
5) Gamet, zigot ve embriyonun mikromaniplasyonu
6) Oosit toplanması, oosit maturasyonu, ICSI ( mikroenjeksiyon)
7) In vitro fertilizasyon (IVF), inseminasyon, enukleasyon, elektrofuzyon, assited hatching
8) Ara sınav/Değerlendirme
9) Arasınav
10) Embriyo kültürü, embriyo secimi ve Embriyo transfer işlemi
11) Polar hücre ve embriyo biyopsileri
12) Embriyo dondurulması
13) İmplantasyon ve preimplantasyon genetik tanı
14) IVF ve gelecek, Embriyonik kök hücreler
15) Embriyoloji laboratuarı, alet ve cihazlar, malzemeler
16) Yarıyıl sonu sınavı

Önerilen/İstenen Ders Kaynakları

1- Prof. Dr. Tülay İrez: Tüp Bebek Ders Notları. İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Anabilim Dalı Reprodüktif Endokrinoloji Bilim Dalı Tüp Bebek Merkezi, İstanbul.
2- TSRM, ÜREME SAĞLIĞI VE İNFERTİLİTE DERNEĞİ KANITA DAYALI UYGULAMA REHBERLERİ, IVF LABORATUVARI UYGULAMA REHBERİ, ÜREME SAĞLIĞI VE İNFERTİLİTE DERNEĞİ KLİNİK EMBRYOLOJİ ALT ÇALISMA GRUBU TARAFINDAN HAZIRLANMISTIR, 2008
3- ASİSTE ÜREME TEKNOLOJİLERİ / YARDIMCI ÜREME TEKNİKLERİ (YÜT). http://www.gata.edu.tr/cerrahibilimler/kadindogum/SSS/INF4.html
4- Dr. Erdinç OSMAN: YARDIMCI ÜREME TEKNİKLERİ (YÜT)
5- YARDIMCI ÜREME TEKNİKLERİ (YÜT), Özel Gayrettepe Florence Nightingale Hastanesi Tüp Bebek Merkezi.
6- Dr. Bülent URMAN:Embryo selection-today and tomorrow.
7- EMBRİYO SEÇİMİ İÇİN PGD-AS, İstanbul Memorial Hastanesi, ART&Genetik Merkezi
8- Meltem ÖZGÜNER, Handan KARA, Oya EVİRGEN: IN VITRO FERTILIZASYON (IVF) UYGULAMALARINDA EMBRİYOLOJİ LABORATUVARININ ÖNEMİ (IMPORTANCE OF EMBRYOLOGY LABORATORIES IN IVF (IN VITRO FERTILIZATION) PRACTICE).T Klin J Med Sci 2002, 22:612-615.
9- Prof. Dr. M.Bülent TIRAŞ: Çoğul Gebelikler:Ülkemizde embryo transfer politikası ne olmalı? Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi, Kadın Hastalıkları ve Doğum ABD.
10- Türk Jinekoloji ve Obstetrik Derneği İstanbul Şubesi, TJOD İSTANBUL ŞUBESİ KOLPOSKOPİ KURSU, 22 MART 2009 PAZAR, HARBİYE ASKERİ MÜZESİ. Oturum Başkanları: Doç.Dr.Aktuğ Ertekin – Op.Dr.Yavuz Tahsin Ayanoğlu; Op.Dr.Sadiye Eren – Dr.Ahmet Çetin; Prof.Dr.Ali ayhan – DoçDr.Orhan Ünal;
11- Dr. A. YÜCE: İnfertilite
12- Prof.Dr.Recai PABUÇCU (Ufuk Üniversitesi Kadın Hastalıkları ve Doğum AD Başkanı). Ovaryan stİmulasyonda kritik analİz:OHSS-öngörme, ÖNLEME.
13- TSRM SURVEY ON MULTIPLES AND DATA COLLECTION. www.tsrm.org.tr
14- İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi 2006 yılı TÜP BEBEK ÇALIŞMALARI'ndan Derleme Sunum.
15- Dr. Naciye EROL: SPERMİYOGRAM. Spermin sayısını,motilitesini (hareketini),morfolojisini belirlemek için yapılan testler. İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Tüp Bebek Ünitesi, Androloji Laboratuvar Sorumlusu.
16- American Proficiency Institute. EDUCATIONAL COMMENTARY – SPERM MORPHOLOGY. Microscopy sperm morphology (pdf). 2006.
17- Dr. Naciye EROL: SPERM KROMATİN DEKONDENSASYON TESTİ, ANİLİN MAVİSİ TESTİ. İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Tüp Bebek Ünitesi, Androloji Laboratuvar Sorumlusu.
18- Dr. Naciye EROL: ANTİ SPERM ATİKOR TESTİ (ASA). İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Tüp Bebek Ünitesi, Androloji Laboratuvar Sorumlusu.
19- Dr. Naciye EROL: Camara Neubauer'in yapısı ve sperm sayımında kullanımı. İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Tüp Bebek Ünitesi, Androloji Laboratuvar Sorumlusu.
20- Dr. Naciye EROL: SPERM PREPARATLARININ HAZIRLANMASI. KRUGER STRICT KRİTERLERİNE GÖRE SPERM MORFOLOJİSİ. İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Tüp Bebek Ünitesi, Androloji Laboratuvar Sorumlusu.
21- Dr. Naciye EROL: EJAKÜLATIN DİLÜSYONLARI. İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Tüp Bebek Ünitesi, Androloji Laboratuvar Sorumlusu.
22- Prof. Dr. Ateş Kadıoğlu: Erkek İnfertilitesi. İstanbul Üniversitesi İstanbul Tıp Fakültesi Androloji Bilim Dalı.
23- Dr. Naciye EROL: GRAM BOYAMA. İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Tüp Bebek Ünitesi, Androloji Laboratuvar Sorumlusu.
24- Dr. Naciye EROL: HALO SPERM TESTİ. İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Tüp Bebek Ünitesi, Androloji Laboratuvar Sorumlusu.
25- Dr. Naciye EROL: Semen Örneği hazırlama. İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Tüp Bebek Ünitesi, Androloji Laboratuvar Sorumlusu.
26- Dr. Naciye EROL: Semende Bakteri ve Lökosit Değerlendirme, semende Bulunan Diğer Hücreler. İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Tüp Bebek Ünitesi, Androloji Laboratuvar Sorumlusu.
27- Dr. Naciye EROL: SPERM CANLILIK TESTLERİ (HOS TESTİ). İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Tüp Bebek Ünitesi, Androloji Laboratuvar Sorumlusu.
28- Dr. Naciye EROL: SPERMİOGRAM IUI ICSI. T.C İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ, CERRAHPAŞA TIP FAKÜLTESİ TÜP BEBEK MERKEZİ (0 212 414 34 81). SEMEN ANALİZ FORMU. İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Tüp Bebek Ünitesi, Androloji Laboratuvar Sorumlusu.
29- Dr. Naciye EROL: SPERM HAZIRLAMA YÖNTEMLERİ, YIKAMA SEDİMANTASYON YÖNTEMİ, SWİM UP YÖNTEMİ, DANSİTE GRADİENT YÖNTEMİ. İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Tüp Bebek Ünitesi, Androloji Laboratuvar Sorumlusu.
30- Kubra KAVRAM'ın sunum ödevi, Danışman: Prof. Dr. Melda Yardımoğlu Yılmaz: OVOSİT TOPLAMA ORTAMI (MEM-Hank tuzu+HEPES) ppt sunum, 2015.

Planlanan Öğrenim Faaliyetleri Ve Eğitim Yöntemi

1) Anlatım
2) Soru-Cevap
3) Tartışma
4) Grup Çalışması
5) Laboratuvar/Çalıştay


Değerlendirme Yöntemi ve Ölçütleri

Ara Sınav Notunun Başarıya Oranı

40%

Yarıyıl Sonu Sınavının Başarıya Oranı

60%

Toplam

100%

Dersin Eğitim Dili

Türkçe

Mesleki Uygulama

İstenmemekte