>
Dersin Adı Dersin Kodu Dersin Türü Dersin Düzeyi Dersin Yılı Dersin Verildiği Dönem AKTS Kredisi
Matematik I OMP113 Zorunlu Önlisans 1 Güz 4

Öğretim Elemanı Adı

Öğr. Gör. Ferit ARTKIN
Öğr. Gör. Ece SİMOOĞLU SARI
Ögr. Gör. Dr. Şebnem ERKEBAY

Dersin Öğrenme Kazanımları

1) Sayılarda dört işlem yapma ve bunların mesleki derslerdeki uygulamalarını açıklar.
2) Denklem çözümleri (I. ve II. dereceden denklemler) ve bu denklemlerin mesleki derslerdeki uygulamalarını açıklar.
3) Denklem çözümleri (Trigonometrik denklemler, Üstel ve Logaritmik denklemler) ve bu denklemlerin mesleki derslerdeki uygulamalarını açıklar.
4) Kompleks sayılarla ilgili işlemler ve mesleki uygulamalarını açıklar.
5) Logaritmayla ilgili işlemler ve mesleki uygulamalarını açıklar.

Program Yeterliliği İlişkisi

  Program Yeterlilikleri
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15
Öğrenme Kazanımları
1 Yüksek Yüksek Yüksek Yüksek Yüksek Yüksek Yüksek Yüksek Yüksek Yüksek Yüksek Yüksek Yüksek Yüksek Yüksek
2 Yüksek Yüksek Yüksek Yüksek Yüksek Yüksek Yüksek Yüksek Yüksek Yüksek Yüksek Yüksek Yüksek Yüksek Yüksek
3 Yüksek Yüksek Yüksek Yüksek Yüksek Yüksek Yüksek Yüksek Yüksek Yüksek Yüksek Yüksek Yüksek Yüksek Yüksek
4 Yüksek Yüksek Yüksek Yüksek Yüksek Yüksek Yüksek Yüksek Yüksek Yüksek Yüksek Yüksek Yüksek Yüksek Yüksek
5 Yüksek Yüksek Yüksek Yüksek Yüksek Yüksek Yüksek Yüksek Yüksek Yüksek Yüksek Yüksek Yüksek Yüksek Yüksek

Eğitim Şekli

Yüz Yüze

Ön Koşullar, Diğer Koşullar

Yok

Önerilen Destekleyici Dersler

yok

Dersin İçeriği

Bu derste öğrenciler sayılar,cebir,denklemler ve eşitsizlikler,fonksiyonlar, trigonometri,kompleks sayılar, logaritmayı öğrenir.

Haftalık Ders İzlencesi

1) Sayma sayılarından başlayarak; doğal sayılar, tamsayılar ve rasyonel sayılar kümelerini yazmayı öğrenir. İrrasyonel sayının varlığını sayı doğrusu üzerinde görerek, rasyonel olmadığını ispatlar, irrasyonel sayılar kümesini tanımlayarak, reel (gerçek) sayılar kümesini teşkil eder.
2) Sayma sayılarından başlayarak; doğal sayılar, tamsayılar ve rasyonel sayılar kümelerini yazmayı öğrenir. İrrasyonel sayının varlığını sayı doğrusu üzerinde görerek, rasyonel olmadığını ispatlar, irrasyonel sayılar kümesini tanımlayarak, reel (gerçek) sayılar kümesini teşkil eder.
3) Ondalık sayıları 10 tabanına göre üslü formda yazarak, işlemler yapar. Köklü sayılarla ilgili aritmetik işlemler yapar.Bir reel sayının mutlak değerini tanımlar ve bununla ilgili uygulamalar yapar.
4) Muhtelif sayı sistemlerini öğrenir. (ikili, sekizli ve onaltılı sayı sistemleri) Bunlar arasındaki dönüşümleri yapabilir.Hesap makinesi yardımı ile üs, kök, aritmetik işlemler, hafızaya alma gibi işlemleri yapabilir.Nicelikleri sayılar ve harflerle ifade eder. Sabit ve Değişken kavramını bilir.
5) Formülleri dönüştürür ve hesap yapar.Verilen Değerleri, Formüllerde yazar ve Hesaplar. Çarpanlara ayırma işlemi için gerekli olan yöntem ve özdeşlikleri bilir. İkinci derece ifadeyi çarpanlarına ayırabilir.Polinom kavramını öğrenir. Polinomlarla dört işlem yapar, Polinomları çarpanlarına ayırır.
6) Rasyonel ifadeleri en sade şekilde yazabilir.Orantının özellikleri ve çeşitlerini öğrenir. İki değişken arasındaki ilişkinin doğru yada ters orantılı olduğunu belirler. (hook yasası, boyle yasası, ohm yasası gibi problemler çözer ve orantı katsayısını belirler.)Birinci dereceden bir bilinmeyenli ax,b=0 denklemini çözer.
7) İkinci dereceden bir bilinmeyenli denklemin köklerini bulur. Delta sayısına göre çözümü tayin eder. Çözüm kümesini hesaplayabilir.İki bilinmeyenli doğrusal denklem sistemini birlikte çözer. Bu düzeydeki konularla ilgili deneysel çalışmalardan elde edilen basit denklemler oluşturur ve çözer.Birinci ve İkinci dereceden denkleme dönüştürülebilen denklemleri, uygun dönüşüm yaparak çözer.
8) Ara sınav/Değerlendirme
9) Fonksiyon kavramını öğrenir. Tanım kümesindeki elemanların görüntüsünü bulur. Bağımlı ve Bağımsız değişkenleri belirler. Fonksiyon çeşitlerini öğrenir.Fonksiyonlarla dört işlem yapar. Grafiklerde, tek ve çift fonksiyonlardaki simetriklikleri öğrenir.f (x) = ax,b ve f (x) = a ,bx,c fonksiyonunun grafiğini çizer.
10) Açısal ölçüm birimlerini öğrenip, bunlar arasındaki dönüşümü yapar. Esas ölçü bulmayı bilir. Dar açı için sinüs, Kosinüs ve tanjant oranlarını tanımlar. Temel açıların trigonometrik oranlarını bilir.Daire diliminin alanını ve yay uzunluğunu hesaplamayı öğrenir.Ters Trigonometrik oranları bilir. Hesap makinesi yardımıyla, verilen açının trigonometrik oranını, trigonometrik oranı bilinen bir açıyı bulmayı bilir.
11) Trigonometrik fonksiyonların periyotlarını bulur, temel trigonometrik fonksiyonların grafiğini çizer. Üçgende sinüs ve kosinüs bağıntıları ile alan formülleri yardımıyla üçgen çözümü yapar. Trigonometrik özdeşlikler yardımıyla Trigonometrik denklem çözümü yapar.Trigonometirk toplam ve yarımaçı formüllerini bilir.Kompleks sayı kavramını anlar ve niçin gerensinim duyulduğunu kavrar.
12) Kartezyen formdaki kompleks sayılarla dört işlemi öğrenir.Her kompleks sayıyı kompleks düzlemde tarif edip, teta ve r değerlerini bulup kompleks sayıları; kutupsal formda yazma becerisini kazanır. Kutupsal formda çarpma ve bölme işlemini yapar.Moivre formülü yardımıyla kompleks sayıların kuvvetini hesaplar.
13) Bir komplex sayının n. mertebeden köklerini bulur.Elektrik devrelerinde komplex sayılarla ilgili uygulamalar yapar.Hesap makinesi yardımı ile bir komplex sayıyı, kutupsal formdan kartezyen forma, kartezyen formdan kutupsal forma çevirmeyi öğrenir.Üstel fonksiyonları tanımlar ve grafiğini çizer.
14) Temel logaritma ifadesini tanımlar.Doğal logaritmayı tanımlar ve onluk logaritma ile doğal logaritma arasındaki ilişkiyi belirler.
15) Logaritmanın özelliklerini bilir. Üstel ve logaritmik denklemlerin çözüm kümesini bulur.
16) Yarıyıl sonu sınavı

Önerilen/İstenen Ders Kaynakları

Planlanan Öğrenim Faaliyetleri Ve Eğitim Yöntemi

1) Anlatım
2) Soru-Cevap
3) Alıştırma ve Uygulama
4) Örnek Olay
5) Problem Çözme


Değerlendirme Yöntemi ve Ölçütleri

Yarıyıl İçi Çalışmalarının Başarıya Oranı

30%

 

Sayı

Yüzde

Yarıyıl İçi Çalışmaları

Ara Sınav

1

80%

Ödev

5

20%

 

Yarıyıl Sonu Sınavının Başarıya Oranı

70%

Toplam

100%

Dersin Eğitim Dili

Türkçe

Mesleki Uygulama

İstenmemekte