>
Dersin Adı Dersin Kodu Dersin Türü Dersin Düzeyi Dersin Yılı Dersin Verildiği Dönem AKTS Kredisi
Matematik II OMP112 Zorunlu Önlisans 1 Bahar 5

Öğretim Elemanı Adı

Doç. Dr. Aysen ŞİMŞEK KANDEMİR
Öğr. Gör. Ferit ARTKIN
Öğr. Gör. Ece SİMOOĞLU SARI

Dersin Öğrenme Kazanımları

1) Lineer denklemlerin çözülmesini açıklar.
2) Limit ,türev ve integral alma işlemlerini açıklar.
3) Türev ve Integral konularının endüstriyel uygulamaları açıklar.
4) Temel düzeyde diferansiyel denklem ve uygulamaları açıklar.
5) Temel düzeyde istatistik bilgisi ve uygulamalarını açıklar.

Program Yeterliliği İlişkisi

  Program Yeterlilikleri
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15
Öğrenme Kazanımları
1   Yüksek Yüksek Yüksek Yüksek Yüksek Yüksek Yüksek Yüksek Yüksek Yüksek Yüksek Yüksek Yüksek Yüksek
2 Yüksek Yüksek Yüksek Yüksek Yüksek Yüksek Yüksek Yüksek Yüksek Yüksek Yüksek Yüksek Yüksek Yüksek Yüksek
3 Yüksek Yüksek Yüksek Yüksek Yüksek Yüksek Yüksek Yüksek Yüksek Yüksek Yüksek Yüksek Yüksek Yüksek Yüksek
4 Yüksek Yüksek Yüksek Yüksek Yüksek Yüksek Yüksek Yüksek Yüksek Yüksek Yüksek Yüksek Yüksek Yüksek Yüksek
5 Yüksek Yüksek Yüksek Yüksek Yüksek Yüksek Yüksek Yüksek Yüksek Yüksek Yüksek Yüksek Yüksek Yüksek Yüksek

Eğitim Şekli

Yüz Yüze

Ön Koşullar, Diğer Koşullar

Yok

Önerilen Destekleyici Dersler

yok

Dersin İçeriği

Bu derste öğrenciler ineer denklem sistemleri ve matrisler,limit ve süreklilik,türev ve uygulamaları, integral ve uygulamaları,diferansiyel denklemler, istatistik öğrenir.

Haftalık Ders İzlencesi

1) İki Bilinmeyenli lineer denklem sistemlerini yok etme metodu ile çözer, çözümü grafiksel olarak ifade eder. Bir doğrunun eğimini tanımlar.Üç Bilinmeyenli lineer denklem sistemlerini, yok etme metodu ile çözer.Matris kavramını tanımlar, matris çeşitlerini öğrenir. (kare matris, birim matris, sıfır matrisi gibi.) Matrislerde toplama, çıkarma ve çarpma işlemlerini yapar.
2) Transpoze ve ek matrisi tanımlar ve bulur. 2x2 ve 3x3 tipi matrislerin determinantını hesaplar.Matrisin rank’ını bulur.2x2 ve 3x3 tipi matrislerin tersini bulur.
3) Lineer denklem sistemlerinin matris gösterimini yazar. Cramer kuralı ile lineer denklem sistemlerinin çözümünü yapar.Matrislerin kullanımı ile basit teknik problemleri bağdaştırır. Bir fonksiyonun , bir nokta civarındaki davranışını inceler.Bir noktadaki limiti, bu noktaya sağdan ve soldan yaklaşan değerle bulur.
4) Fonksiyonun bir noktadaki limiti ile bu noktadaki değeri arasındaki ilişkiyi karşılaştırır. Limit alma kaidelerini öğrenir.Limit hesabında karşılaşılabilecek durumları bilir. Belirsiz hallerinde limit hesabı yapar.Temel trigonometrik limitleri hesaplar.Köklü Fonksiyonların limitini hesaplar.
5) x sonsuza giderken rasyonel ifadelerin limitini hesaplar.Fonksiyonların, reel sayılar kümesinde sürekliliğini inceler.Türevin tanımını ve türev alma kurallarını öğrenir. Polinom, trigonometrik, logaritmik fonksiyonların türevlerini bilir ve kullanır.Türevin fiziksel anlamda hızı, geometrik anlamda eğimi ifade ettiğini bilir, hız ve ivme ile ilgili problemler çözer.
6) Toplam, çarpım ve bölüm halindeki fonksiyonların türevini alır.ikinci mertebeden türevi alır ve yorumlar.Fonksiyonun grafiğine herhangi bir noktadaki teğet olan doğrunun eğimini ve denklemini bulur.Fonksiyonun artan ve azalan olduğu aralıkları bulur.
7) Fonksiyonun kritik ( Maksimum.,minimum, büküm ) noktalarını bulur, grafiğini çizer.Türevin mesleki uygulamalarını yapar. Akımın zamana göre değişimini bulup, potansiyel farkı hesaplar. y= f (x) fonksiyonunun diferansiyelini tanımlar.İntegral hesabının, diferansiyelin tersi olduğunu kavrar.
8) Ara sınav/Değerlendirme
9) Belirsiz integral hesabı için genel kuralları öğrenir. İntegralde; değişken değiştirme ve kısmı integrasyon metodunu öğrenir.Rasyonel integralleri, basit kesirlere ayırma metodu ile hesaplar.Belirli integrali tanımlar. Belirli integralin özelliklerini öğrenir.Dönel cisimlerin hacmini hesaplar.
10) İntegral yardımıyla düzlemsel bölgelerin alanlarını hesaplar.Düzlemsel bölgelerin ağırlık merkezinin koordinatlarını bulur.İntegralin mesleki uygulamalarını yapar.Basit diferansiyel denklemleri çözer.
11) Sınır şartları ile bir diferansiyel denkleminin çözümünü yapar.Diferansiyel denklemlerin elektrik devrelerindeki uygulamalarını yapar.İstatistikle ilgili temel kavramları bilir.
12) Frekans ve bağıl frekansı tanımlar.Frekans tablosunu düzenlemeyi öğrenir ve frekans dağılımı üzerine bazı hesaplar yapar.
13) Verileri grafikle gösterir.(Histogram, Diyagram, Frekans Poligonu, Kümülatif Frekans Eğrisi, Çubuk Grafiği)
14) Aritmetik, geometrik ve harmonik ortalama hesabı yapar.
15) Standart sapma ve ortalama sapma hesabı yapar.
16) Yarıyıl sonu sınavı

Önerilen/İstenen Ders Kaynakları

Planlanan Öğrenim Faaliyetleri Ve Eğitim Yöntemi

1) Anlatım
2) Soru-Cevap
3) Alıştırma ve Uygulama
4) Örnek Olay
5) Problem Çözme


Değerlendirme Yöntemi ve Ölçütleri

Ara Sınav Notunun Başarıya Oranı

30%

Yarıyıl Sonu Sınavının Başarıya Oranı

70%

Toplam

100%

Dersin Eğitim Dili

Türkçe

Mesleki Uygulama

İstenmemekte