>
Dersin Adı Dersin Kodu Dersin Türü Dersin Düzeyi Dersin Yılı Dersin Verildiği Dönem AKTS Kredisi
Türk Vergi Sistemi EKO423 Zorunlu Lisans 4 Güz 5

Öğretim Elemanı Adı

Prof. Dr. Hasan Bülent KANTARCI
Prof. Dr. Abdulkadir ŞENKAL
Dr. Öğr. Üyesi Hamdi KORKMAZ

Dersin Öğrenme Kazanımları

1) Vergi hukukunun konusunu, yerini ve kaynaklarını yorumlar.
2) Vergi kanunlarının uygulanması ile ilgili ilkeleri analiz eder.
3) Vergiye ilişkin temel kavramları ve bunların özelliklerini yorumlar.
4) Mükellefin hak ve ödevlerini değerlendirir.
5) Vergilendirme sürecini ve bu süreçte yapılan işlemlerin niteliklerini ayırt eder.
6) Vergi hukukunun alt dallarını ve bunların uğraş alanlarını yorumlar.

Program Yeterliliği İlişkisi

  Program Yeterlilikleri
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
Öğrenme Kazanımları
1 Yüksek Yüksek Yüksek              
2 Yüksek Yüksek Yüksek              
3                    
4 Yüksek Yüksek Yüksek              
5                    
6 Yüksek Yüksek Yüksek              

Eğitim Şekli

Yüz Yüze

Ön Koşullar, Diğer Koşullar

Yok

Önerilen Destekleyici Dersler

Kamu Maliyesi

Dersin İçeriği

TÜRK VERGİ SİSTEMİ Vergilemeye giriş, verginin temel fonksiyonları, vergi criterleri, Türkiye’de vergileme, gelirin vergilendirilmesi, gelir vergisi, kurumlar vergisi, ücret vergileri, katma değer vergisi, vergiden kaçınma, servetin vergilendirilmesi, veraset ve intikal vergisi, servet vergisi, tüketimin vergilendirilmesi, harcama vergisi.

Haftalık Ders İzlencesi

1) Vergi hukukunun ortaya çıkışı ve gelişimi; Vergi hukukunun anlamı ve konusu; Vergi hukukunun hukuk sistemi içindeki yeri ve özerkliği. Vergi hukukunun dalları. Vergi kanunlarının yer, zaman ve anlam bakımından uygulanması; Vergi hukukunda yorum, çeşitleri, yöntemleri ve özellikleri. Vergilendirme yetkisi.
2) Vergi hukukunun temel kavramları: Verginin konusu, Verginin hukuki sebepleri; Vergiyi doğuran olay, Vergi muafiyet, istisna ve indirimleri, Vergi matrahı ve tarifesi. Mükellefin Ödevleri: Bildirim, Beyanname verme, Defter tutma, Kayıt ve belge düzenine ilişkin ödevler.
3) Kabahat ve suç kavramı; Vergi kabahatleri ve cezaları; Vergi suçları ve cezaları; Cezalardan kurtulma yolları. Gelir unsurları: Ticari kazancın tanımı; Ticari kazanç karşısında ortaklıklar, Ticari kazancın tespit şekilleri; Tüccar sınıfları ve sınıf değiştirme.
4) Gelir unsurları: Ticari kazancın tanımı; Ticari kazanç karşısında ortaklıklar, Ticari kazancın tespit şekilleri; Tüccar sınıfları ve sınıf değiştirme. Ticari kazancın vergilendirilmesi.
5) Gelir unsurları: Zirai kazancın tanımı ve niteliği; Zirai kazancın tespit şekilleri; Zirai kazançlarda vergi tevkifatı. Gelir unsurları: Serbest meslek kazancının niteliği ve kapsamı; Serbest meslek kazancının tespit şekilleri; Serbest meslek kazançlarında tevkifat.
6) Gelir unsurları: Ücretin tanımı ve niteliği; Ücretin tespit şekilleri, muaflık ve istisnalar; Ücretlerde vergi tevkifat. Gelir unsurları: Gayrimenkul sermaye iradının niteliği ve tespit şekilleri; Gayrimenkul sermaye iratlarında vergi güvenlik önlemi ve vergi tevkifatı. Gelir unsurları: Menkul sermaye iradının tanımı ve niteliği; Menkul sermaye iratlarının vergilendirilmesi ve vergi tevkifatı. Diğer kazanç ve iratların vergilendirilmesi.
7) Gelir vergisinde beyan esası ve beyanname çeşitleri; Yıllık beyannamede matrahın belirlenmesi; Verginin tarhı ve ödenmesi.
8) Ara sınav.
9) Kurumlar vergisinin konusu, Kurumlar vergisinde vergiyi doğuran olay, Kurumlar vergisi mükellefleri ve mükellefiyet çeşitleri. Kurumlar vergisinde muafiyetler; Kurumlar vergisinde istisnalar ve istisnaların incelenmesi.
10) Kurumlar vergisinde matrahın tespiti; Kurum kazancının tespiti; Kazancın tespitinde hasılat, Kazancın tespitinde giderler; Kanunen kabul edilmeyen indirimler.
11) Emlak vergisi.
12) Veraset ve intikal vergisi.
13) Katma değer vergi.
14) Motorlu taşıtlar vergisi.
15) Vergilere dair genel değerlendirme.
16) Yarıyıl sonu sınavı.

Önerilen/İstenen Ders Kaynakları

1- Osman Pehlivan, Vergi Hukuku

Planlanan Öğrenim Faaliyetleri Ve Eğitim Yöntemi

1) Anlatım
2) Soru-Cevap
3) Tartışma
4) Grup Çalışması
5) Bireysel Çalışma


Değerlendirme Yöntemi ve Ölçütleri

Ara Sınav Notunun Başarıya Oranı

40%

Yarıyıl Sonu Sınavının Başarıya Oranı

60%

Toplam

100%

Dersin Eğitim Dili

Türkçe

Mesleki Uygulama

İstenmemekte