Genel Bilgi

Bölüm/Program Adı Özel Hukuk Programı Bölüm/Program Ad
(İngilizce)
Private Law
Web Adresi https://sbe.kocaeli.edu.tr/ E-posta
Telefon +902623031751-52 BelGeç. (Fax) +90 262 3031753
Adres Sosyal Bilimler Enstitüsü Müdürlüğü Umuttepe Yerleşkesi Eski Istanbul Yolu 10. km 41380 İzmit/KOCAELİ Öğrenim Şekli Tam Zamanlı
Amaç Yüksek lisans eğitimi alarak yetkinleşmiş kişilerin özel hukukun spesifik alanlarında ders, ödev ve seminer süreci sonunda, bilimsel kıstaslara uygun bir doktora tezi hazırlayarak uzmanlaşmalarını sağlamak Birey merkezli bir yaklaşım içinde eğitim faaliyetlerine yön vermek ve bu anlamda bilimsel niteliğe sahip hukukçular yetiştirmek Öğrenci odaklı bir doktora eğitimi sağlamak Toplumsal sorumluluk anlamında etkin ve öncü bir yapı oluşturmak Ulusal ve uluslararası düzeyde hukuk alanında işbirliği sağlamak Eğitim ve araştırmada disiplinler arası yaklaşım çerçevesinde sürekli bir gelişme politikası oluşturmak Amaç
(İngilizce)
The main purpose of the Private Law PhD program is to make specialize the students with a LL.M degree in Law in specific planes of private law by writing a thesis pursuant to academic rules at the end of course period.
Misyon Çağdaş bir eğitim ve araştırma merkezi olarak ulusal ve uluslararası düzeyde bilimsel gelişmelere katkıda bulunma hedefi çerçevesinde AB ile bütünleşme sürecindeki ülkemizin adalet mekanizmasının sağlıklı bir şekilde işlemesini sağlamak üzere ihtiyaç duyulan elemanları yetiştirmek. Dünyada kabul gören temel hukuk eğitimi ilkeleri çerçevesinde, öğrencilerin seçmiş oldukları alanlarda uzmanlaşmaya dayalı ve diğer ülkelerdeki hukuki gelişmeleri takip ederek özgün bilimsel çalışmalar yapmalarını teşvik etmek Misyon
(İngilizce)
The mission of the private law PhD program is to educate qualified lawyers needed for a good working justice mechanism of our country which is in the integration process with EU, pursuant to the aim contributing to the scientific development on national - and international plane as a modern education and research center.
Vizyon Ulusal ve uluslararası düzeyde yarışan, ulusal kimliğini küresel değerlerle bağdaştırabilen, kendisini sürekli geliştirebilen, hukuk bilgisine hakim, çevreye, topluma ve etik değerlere saygılı, yaratıcı, girişimci ve lider özelliklere sahip doktora programı mezunları yetiştirmek. Hukuk bilimine yönelik olarak ulusal ve uluslararası düzeyde katkıda bulunacak araştırmaları yapmak, bu araştırmaları yapacak kadroları yaratmak, desteklemek, gerekli altyapıyı oluşturmak ve sürdürmek. Vizyon
(İngilizce)
The vision is to make legal researches contributing on national and international plane, to create staffs being able to make such researchs.
Kabul Koşulları Hukuk Fakültesi Lisans mezunu olmak , Hukukta yüksek lisans yapmış olmak. Kabul Koşulları
(İngilizce)
In addition to the general admission requirements set by Kocaeli University, Social Sciences Institute, applicants are required to hold both a bachelor’s and a master’s degree in Law .
Dereceyi Alabilme Koşulları, Kuralları Doktora programından doktora derecesi alabilmek için adayların en az yedi adet ders, iki seminer dersi, yeterlik sınavı, tez önerisi ve tez çalışmasını başarıyla tamamlaması gerekmektedir. Doktora programı toplam çalışma yükü 240 AKTS’dir. Dereceyi Alabilme Koşulları, Kuralları
(İngilizce)
In order to be awarded a degree from PhD programs, candidates are required to succeed in 7 courses, 2 seminars, a qualifying exam, thesis proposal and thesis study. The total workload to be accomplished for PhD programs is 240 ECTS.
Program Genel Profili Sosyal bilim alanlarında lisans ve/veya yüksek lisans derecesine sahip olan öğrenciler, doktora programlarında aldıkları dersler ile çalışma alanlarında derinlemesine bilgi sahibi olurken, bir problem üzerinde tez ve hipotez geliştirerek çözüme gidecek yöntemleri belirler ve uygular. Doktora programlarında öğrencilere çalışma alanlarına uygun olarak, disiplinler arası bir yaklaşımla, ilgi alanlarına göre enstitünün çeşitli anabilim dallarında seçmeli dersler sunulur. Program Genel Profili
(İngilizce)
Candidates holding a Bachelor’s and/or Master’s Degree in Social Sciences are able to specify and apply probable solution methods for a problem by suggesting thesis and hypothesis while being equipped with profound knowledge in their field of expertise. The doctorate programs in a variety of departments of the institute cover various elective courses offered with an interdisciplinary approach appealing to candidate’s field of interests.
Genel Bilgi Yüksek lisans eğitimi alarak yetkinleşmiş kişilerin özel hukukun spesifik alanlarında ders, ödev ve seminer süreci sonunda, bilimsel kıstaslara uygun bir doktora tezi hazırlayarak uzmanlaşmalarını sağlamak Genel Bilgi
(İngilizce)
The aim of Private Law PhD program is to qualify students with an LL.M degree in Law in specific fields of private law by writing a dissertation pursuant to academic rules following the course, assignment and seminar period.
Mezunlar İçin İstihdam Olanakları Akademik Personel Hakim-Savcı Avukat Mezunlar İçin İstihdam Olanakları
(İngilizce)
Graduates of the program can be employed as academic staff at universities, attorney at law, judge, or public prosecutor.
Sonraki Eğitim Olanakları Doktora aşaması tamamlandıktan sonra lisansüstü eğitim sona ermektedir. Sonraki Eğitim Olanakları
(İngilizce)
There is no further study available at Kocaeli University proceeding the Ph D degree.
Mezuniyet Koşulları Doktora ders dönemi ve tez döneminin başarıyla tamamlanması ve doktora tezinin kabul edilmesi gerekmektedir Mezuniyet Koşulları
(İngilizce)
So as to be granted a degree, students are required to complete the courses listed in the schedule successfully and reach 240 ECTS credits in total, pass the qualifying exam and successfully complete a scientifically valid dissertation approved by an academic jury.

Kazanılan Derece

Özel Hukuk Doktorası

Kazanılan Derece Seviyesi

Doktora derecesi

Önceki Öğrenmenin Tanınması

Üniversitedeki aynı enstitünün bir başka anabilim/anasanat dalında veya başka bir yükseköğretim kurumunun eşdeğer enstitüsüne bağlı lisansüstü programında en az bir yarıyılı tamamlamış olan başarılı öğrenciler, lisansüstü programlara yatay geçiş yoluyla kabul edilebilir. İlgili Yönetmelik hükümlerine göre yatay geçişi kabul edilen öğrencinin programa uyumu için alması gerekli görülen derslerin adları, ilgili anabilim/anasanat dalı kurulu tarafından belirlenir. Öğrencinin bir başka lisansüstü programa kayıtlı iken aldığı derslerin, sonradan Üniversitede bir lisansüstü programa kayıt olması durumunda hangilerinin asgari ders yükünden sayılacağı, danışman ve ilgili Anabilim Dalı Kurulu önerisi ve Enstitü Yönetim Kurulu onayı ile belirlenir ve uygun bulunan dersler için tanınır.

Erasmus programı kapsamında yurt dışında öğrenim gören öğrenciler için, gitmeden önce öğrenim anlaşmasındaki dersleri dikkate alınarak "tanınma belgesi" hazırlanır ve Kocaeli Üniversitesi tarafından tam akademik tanınma teyit edilir. Tam akademik tanınma yurtdışında yapılan eğitimin (sınavlar ve diğer değerlendirme şekillerinin dahil ederek) Kocaeli Üniversitesindeki karşılığı ile yer değiştirme anlamına gelir.

Sertifikaya dayanan (Informal) ve tecrübeye dayanan (Nonformal) öğrenmenin tanınması ile ilgili olarak Türkiye ve dışındaki Yükseköğretim Kurumlarında başlangıç aşamasındadır. Buna rağmen öğrencilerin kendi imkanları ile edindikleri Bilgisayar Becerileri ve Yabancı Dil Becerileri, Üniversitenin açmış olduğu muafiyet sınavları ile ölçülmektedir. Bu sınavlarda yeterli bir not alan öğrenciler, kayıt oldukları programın ilgili ders(ler)inden muaf olmaktadırlar.

Program Yeterlilikleri

  • Doktora yeterliliklerine dayalı olarak hukuk alanındaki güncel ve ileri düzeydeki bilgileri özgün düşünce ve araştırma ile uzmanlık düzeyinde geliştirmek, derinleştirmek ve bilime yenilik getirecek özgün tanımlara ulaşmak
  • Hukuk alanındaki yeni bilgilere sistematik bir biçimde yaklaşabilmek ve alanıyla ilgili araştırma yöntemlerinde üst düzeyde beceri sahibi olmak.
  • Yeni ve karmaşık hukuki ilişkilerin eleştirel analizini, sentezini ve değerlendirmesini yapabilmek ve bu ilişkilerden doğan hukuki problemlere çözüm önerileri getirebilmek.
  • Ulusal veya uluslararası hakemli dergilerde basılabilir makaleler hazırlayabilmek.
  • En az bir yabancı dilde, ileri düzeyde yazılı, sözlü ve görsel iletişim kurabilmek ve tartışabilmek.
  • Çağdaş ve evrensel bir bakış açısıyla çeşitli hukuksal sorunları mantığa ve adalete uygun olarak çözebilme yeteneğine sahip olmak.

Anahtar/Aktarılabilir Yeterlilikler

  • Bilgi ve görüşlerini yazılı ve sözlü aktarabilme.
  • Bilgi ve becerileri eleştirel bir anlayışla değerlendirebilme.
  • Bağımsız çalışabilme ve sorumluluk alabilme.
  • Birlikte çalışmaya yatkın olabilme.
  • Öğrenmeyi öğrenebilme ve yönetebilme.
  • Dijital (bilgi ve iletişim teknolojileri) yetkinliği kullanabilme.
  • Meslek çevresiyle iletişim kurabilecek düzeyde bir yabancı dili kullanabilme.
  • Bilimsel etik kuralları benimseme ve uyma.
  • Düşüncelerini eyleme dönüştürme amacıyla inisiyatif alarak, girişimde bulunabilme.
  • Bilimsel araştırma bilgi ve becerisini kullanabilme.
  • Bir çalışmayı yönlendirebilme ve yönetebilme
  • Toplumsal ve kültürel değerleri gözetebilme.
  • Konularda çoklu bakış açılarını kullanabilme.
  • Matematiksel yetkinlik ve bilim/teknolojiyi kullanabilme.
  • Bireysel gelişimine katkı sağlayabilecek alanlarda (sanat, spor, v.b) kendini ifade edebilme.

Temel Alan/TYYÇ İlişkisi

Temel Alan Program Yeterlilikleri Ulusal Yeterlilik Çerçevesi
1 2 3 4 5 6
BİLGİ
Kuramsal, Olgusal
1                         1 BİLGİ
Kuramsal, Olgusal
2                         2
 
BECERİLER
Bilişsel, Uygulamalı
1                         1 BECERİLER
Bilişsel, Uygulamalı
2                         2
3                         3
                          4
 
YETKİNLİKLER
Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği
1                         1 YETKİNLİKLER
Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği
2                         2
                          3
YETKİNLİKLER
Öğrenme Yetkinliği
1                         1 YETKİNLİKLER
Öğrenme Yetkinliği
YETKİNLİKLER
İletişim ve Sosyal Yetkinlik
1                         1 YETKİNLİKLER
İletişim ve Sosyal Yetkinlik
2                         2
                          3
YETKİNLİKLER
Alana Özgü Yetkinlik
1                         1 YETKİNLİKLER
Alana Özgü Yetkinlik
2                         2
3                         3

Ders Listesi

2023/2024 Ders Listesi
1. YARIYIL
Katalog
No
Ders
Kodu
Ders Adı Zor/Seç Ders Dili Ders Türü T L U Ders
Saat
Kredi AKTS
9862002 EOD131  Seminer I Zorunlu Ders Türkçe Seminer 0 0 0 0 0 2
9862013 EOD502  Uzmanlık Alan Dersi Zorunlu Ders Türkçe Uzmanlık Alan Dersi 3 0 0 3 0 0
9862014 EOD502  Uzmanlık Alan Dersi Zorunlu Ders Türkçe Uzmanlık Alan Dersi 5 0 0 5 0 0
Zorunlu Ders AKTS Toplamı 2
6235091 OHD189  Anonim Ortaklıkta Kar Payı Seçmeli Ders Grup I Türkçe Teorik 3 0 0 3 3 7
6235039 OHD155  Anonim Ortaklıkta Yönetim Kurulunun Yönetim ve Temsil Yetkisi Seçmeli Ders Grup I Türkçe Teorik 3 0 0 3 3 7
6235080 OHD183  Anonim Şirkette Denetim Seçmeli Ders Grup I Türkçe Teorik 3 0 0 3 3 7
6235082 OHD101  Bilimsel Araştırma Teknikleri ve Yayın Etiği Seçmeli Ders Grup I Türkçe Teorik 3 0 0 3 3 7
6235047 OHD157  Deniz Yoluyla Yapılan Yolcu Taşımalarında Taşıyanın Hukuki Sorumluluğu Seçmeli Ders Grup I Türkçe Teorik 3 0 0 3 3 7
6235031 OHD109  Geçici Hukuki Koruma Tedbirleri Seçmeli Ders Grup I Türkçe Teorik 3 0 0 3 3 7
6235041 OHD151  Halka Açık Anonim Ortaklıklar Seçmeli Ders Grup I Türkçe Teorik 3 0 0 3 3 7
6235088 OHD197  Hukuk Davalarında Dava Arkadaşlığı Seçmeli Ders Grup I Türkçe Teorik 3 0 0 3 7 7
6235087 OHD196  İcra ve İflas Hukukunda Tasarrufun İptali Davası Seçmeli Ders Grup I Türkçe Teorik 3 0 0 3 7 7
6235061 OHD150  İş Hukukunun Güncel Sorunları Seçmeli Ders Grup I Türkçe Teorik 3 0 0 3 3 7
6235072 OHD174  Kat Karşılığı İnşaat Sözleşmeleri Seçmeli Ders Grup I Türkçe Teorik 3 0 0 3 3 7
6235089 OHD187  Milletlerarası Usul Hukuku Problemleri Seçmeli Ders Grup I Türkçe Teorik 3 0 0 3 7 7
6235062 OHD163  Miras Hukukunda Denkleştirme ve Tenkis Seçmeli Ders Grup I Türkçe Teorik 3 0 0 3 3 7
6235081 OHD120  Miras Hukukunda Güncel Bazı Sorunlar-Çözüm Yolları Seçmeli Ders Grup I Türkçe Teorik 3 0 0 3 3 7
6235083 OHD103  Mirasın Paylaşılması Seçmeli Ders Grup I Türkçe Teorik 3 0 0 3 3 7
6235033 OHD153  Rekabet Hukukunda Güncel Gelişmeler Seçmeli Ders Grup I Türkçe Teorik 3 0 0 3 3 7
6235037 OHD180  Sağlık İş Hukuku ve Tıbbi Sorumluluk Seçmeli Ders Grup I Türkçe Teorik 3 0 0 3 3 7
6235040 OHD181  Sermaye Piyasası Hukuku Seçmeli Ders Grup I Türkçe Teorik 3 0 0 3 3 7
6235064 OHD176  Sigorta Sözleşmesinde Beyan Yükümlülüğü Seçmeli Ders Grup I Türkçe Teorik 3 0 0 3 3 7
6235065 OHD185  Sigortacının Halefiyeti Seçmeli Ders Grup I Türkçe Teorik 3 0 0 3 3 7
6235066 OHD146  Taşınmazlarda Kullanma Yararlanma Hakları Seçmeli Ders Grup I Türkçe Teorik 3 0 0 3 3 7
En Az 21 AKTS Ders Seçilebilir Seçmeli Ders Grup I AKTS Toplamı 21
1. YARIYIL AKTS TOPLAMI 23
2. YARIYIL
Katalog
No
Ders
Kodu
Ders Adı Zor/Seç Ders Dili Ders Türü T L U Ders
Saat
Kredi AKTS
9862003 EOD179  Seminer II Zorunlu Ders Türkçe Seminer 0 0 0 0 0 2
Zorunlu Ders AKTS Toplamı 2
6235025 OHD175  Anonim Ortaklıkta Yönetim Kuruluna İlişkin Güncel Sorunlar Seçmeli Ders Grup II Türkçe Teorik 3 0 0 3 3 7
6235026 OHD102  Anonim Şirketlerde Azınlık Hakları Seçmeli Ders Grup II Türkçe Teorik 3 0 0 3 3 7
6235042 OHD106  Barter Sistemi Hükümleri Seçmeli Ders Grup II Türkçe Teorik 3 0 0 3 3 7
6235046 OHD186  Hava Taşımaları Seçmeli Ders Grup II Türkçe Teorik 3 0 0 3 3 7
6235077 OHD178  İcra ve İflas Hukuku Alanında İstinaf ve Temyize İlişkin Kazai İçtihatlar Seçmeli Ders Grup II Türkçe Teorik 3 0 0 3 3 7
6235084 OHD105  İrtifak Hakları Seçmeli Ders Grup II Türkçe Teorik 3 0 0 3 3 7
6235036 OHD182  İş Güvenliği Hukuku Seçmeli Ders Grup II Türkçe Teorik 3 0 0 3 3 7
6235034 OHD104  İş Hukukunda Sosyal Haklar Seçmeli Ders Grup II Türkçe Teorik 3 0 0 3 3 7
6235045 OHD152  Kanun Yolları Seçmeli Ders Grup II Türkçe Teorik 3 0 0 3 3 7
6235086 OHD110  Limited Şirket Kuruluşu ve Şirket Sözleşmesi Seçmeli Ders Grup II Türkçe Teorik 3 0 0 3 3 7
6235038 OHD192  Medeni Yargılama Hukukuna Hakim Olan İlkeler Seçmeli Ders Grup II Türkçe Teorik 3 0 0 3 3 7
6235085 OHD108  Miras Ortaklığı - Hükümleri - Sona Ermesi Seçmeli Ders Grup II Türkçe Teorik 3 0 0 3 3 7
6235044 OHD171  Rekabet Hukukunda Yoğunlaşmaların Denetlenmesi Seçmeli Ders Grup II Türkçe Teorik 3 0 0 3 3 7
6235074 OHD177  Şirketler Topluluğu Hukuku Seçmeli Ders Grup II Türkçe Teorik 3 0 0 3 3 7
6235043 OHD173  Taşınmaz Mülkiyetinin Hükümleri Seçmeli Ders Grup II Türkçe Teorik 3 0 0 3 3 7
6235050 OHD194  Uluslararası Özel Hukukta Güncel Gelişmeler Seçmeli Ders Grup II Türkçe Teorik 3 0 0 3 3 7
En Az 28 AKTS Ders Seçilebilir Seçmeli Ders Grup II AKTS Toplamı 28
2. YARIYIL AKTS TOPLAMI 30
3. YARIYIL
Katalog
No
Ders
Kodu
Ders Adı Zor/Seç Ders Dili Ders Türü T L U Ders
Saat
Kredi AKTS
9862005 EOD403  Doktora Yeterlilik Zorunlu Ders Türkçe Doktora Yeterlik 0 0 0 0 0 30
Zorunlu Ders AKTS Toplamı 30
3. YARIYIL AKTS TOPLAMI 30
4. YARIYIL
Katalog
No
Ders
Kodu
Ders Adı Zor/Seç Ders Dili Ders Türü T L U Ders
Saat
Kredi AKTS
9862006 EOD503  Tez Önerisi Zorunlu Ders Türkçe Tez Önerisi 0 0 0 0 0 30
Zorunlu Ders AKTS Toplamı 30
4. YARIYIL AKTS TOPLAMI 30
5. YARIYIL
Katalog
No
Ders
Kodu
Ders Adı Zor/Seç Ders Dili Ders Türü T L U Ders
Saat
Kredi AKTS
9862001 EOD501  Doktora Tezi Zorunlu Ders Türkçe Tez 0 0 0 0 0 30
Zorunlu Ders AKTS Toplamı 30
5. YARIYIL AKTS TOPLAMI 30
6. YARIYIL
Katalog
No
Ders
Kodu
Ders Adı Zor/Seç Ders Dili Ders Türü T L U Ders
Saat
Kredi AKTS
9862001 EOD501  Doktora Tezi Zorunlu Ders Türkçe Tez 0 0 0 0 0 30
Zorunlu Ders AKTS Toplamı 30
6. YARIYIL AKTS TOPLAMI 30
7. YARIYIL
Katalog
No
Ders
Kodu
Ders Adı Zor/Seç Ders Dili Ders Türü T L U Ders
Saat
Kredi AKTS
9862001 EOD501  Doktora Tezi Zorunlu Ders Türkçe Tez 0 0 0 0 0 30
Zorunlu Ders AKTS Toplamı 30
7. YARIYIL AKTS TOPLAMI 30
8. YARIYIL
Katalog
No
Ders
Kodu
Ders Adı Zor/Seç Ders Dili Ders Türü T L U Ders
Saat
Kredi AKTS
9862001 EOD501  Doktora Tezi Zorunlu Ders Türkçe Tez 0 0 0 0 0 30
Zorunlu Ders AKTS Toplamı 30
8. YARIYIL AKTS TOPLAMI 30
Üniversite Ortak Dersi
Fakülte Ortak Dersi
Bölüm/Program Dersi

Sınavlar, Ölçme ve Değerlendirme

Her yarı yılda bir vize bir final sınavı yapılmakta, ayrıca öğrencilere çeşitli konularda sunum hazırlatılmaktadır.

Harf notlarının 100 puan üzerinden karşılıkları ve katsayıları aşağıda gösterilmiştir.

Puan Başarı Notu Katsayı Başarı Durumu
90-100 AA 4 Başarılı
85-89 BA 3.5 Başarılı
80-84 BB 3 Başarılı
75-79 CB 2.5 Koşullu
65-74 CC 2 Başarısız
58-64 DC 1.5 Başarısız
50-57 DD 1 Başarısız
40-49 FD 0.5 Başarısız
<= 39 FF 0 Başarısız
  D 0 Devamsız
  E 0 Eksik
  G 0 Geçer
  K 0 Kalır
  N 0 Girmedi
  S 0 Süren Çalışma

Program Yöneticisi

Bölüm Başkanı: Prof. Dr. Varol KARAASLAN | Varol KARAASLAN

AKTS Bölüm Koordinatörü: Prof. Dr. Hakan ÇEBİ | Hakan ÇEBİ