>
Dersin Adı Dersin Kodu Dersin Türü Dersin Düzeyi Dersin Yılı Dersin Verildiği Dönem AKTS Kredisi
Çelik Yapılar II INS405 Seçmeli Lisans 4 Güz 4

Öğretim Elemanı Adı

Prof. Dr. Seval PINARBAŞI ÇUHADAROĞLU

Dersin Öğrenme Kazanımları

1) Çelik yapı tasarımında dikkate alınan yükleri tanır ve sınıflandırır, yürürlükteki yük yönetmeliklerini uygular.
2) Yük yönetmeliklerinin kapsam ve amaçlarını ifade eder, yapılarda sabit, hareketli, kar ve buz yükü hesabı yapar.
3) Rüzgarın yapılara etkisini açıklar, eşdeğer statik rüzgar yükü hesabı yapar, çelik yapılarda sıcaklık farkı nedeni ile oluşan yükler ile patlama yüklerini ayırt eder.
4) Yürürlükteki deprem şartnamesinin kapsamını açıklar, ana ilkeler, eşdeğer statik deprem yükü metodunu uygular.
5) Altı katlı çelik çerçeveli bir binanın yüklerini ayırt eder, karşılaştırır, yorumlar, hesaplar.
6) Depreme dayanıklı çelik yapı tasarımının ana illkelerini ifade eder.
7) Bir doğrultuda süneklik düzeyi yüksek çerçevelerden diğer doğrultuda süneklik düzeyi yüksek dışmerkez çelik çaprazlı perdelerden oluşan altı katlı çelik bir binayı modeller, analiz ve tasarımını yapar.
8) Bir doğrultuda süneklik düzeyi normal çerçevelerden diğer doğrultuda süneklik düzeyi normal merkezi çelik çaprazlı perdelerden oluşan tek katlı bir çelik endüstri yapısını modeller, analiz ve tasarımını yapar.

Program Yeterliliği İlişkisi

  Program Yeterlilikleri
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11
Öğrenme Kazanımları
1   Düşük Düşük Yüksek Yüksek Orta Düşük Yüksek Yüksek Orta Orta
2 Yüksek Düşük Düşük Yüksek Yüksek Orta Düşük Yüksek Yüksek Orta Orta
3 Yüksek Düşük Düşük Yüksek Yüksek Orta Düşük Yüksek Yüksek Orta Orta
4 Yüksek Yüksek Düşük Yüksek Yüksek Orta Düşük Yüksek Yüksek Orta Orta
5 Yüksek Yüksek Düşük Yüksek Yüksek Orta Düşük Yüksek Yüksek Orta Orta
6 Yüksek Orta Düşük Yüksek Yüksek Orta Düşük Yüksek Yüksek Orta Orta
7 Yüksek Yüksek Düşük Yüksek Yüksek Orta Düşük Yüksek Yüksek Orta Orta
8 Yüksek Yüksek Düşük Yüksek Yüksek Orta Düşük Yüksek Yüksek Orta Orta

Eğitim Şekli

Yüz Yüze

Ön Koşullar, Diğer Koşullar

Yok

Önerilen Destekleyici Dersler

Yok

Dersin İçeriği

Çelik yapı tasarımında dikkate alınan yükler. TS498'e göre sabit, hareketli, kar ve eşdeğer rüzgar yükü hesabı. DBYBHY'e göre eşdeğer deprem yükü hesabı. 6 katlı çelik bir ofis binasının toplam sabit yükünün, tipik bir iç kolonundaki azaltılmış hareketli yükün, eşdeğer statik rüzgar ve deprem yüklerinin hesabı. Depreme dayanıklı çelik yapı tasarımına giriş. Bir doğrultuda süneklik düzeyi yüksek çerçevelerden diğer doğrultuda süneklik düzeyi yüksek dışmerkez çelik çaprazlı perdelerden oluşan altı katlı çelik binanın yüklerinin hesabı, bilgisayarda modellenmesi, analizlerinin yapılarak analiz sonuçlarının kontrolü ve yapı elemanlarının enkesitlerinin belirlenmesi. Bir doğrultuda süneklik düzeyi normal çerçevelerden diğer doğrultuda süneklik düzeyi normal merkezi çelik çaprazlı perdelerden oluşan tek katlı bir çelik endüstri yapısının modellemesi, analizi ve tasarımı.

Haftalık Ders İzlencesi

1) Çelik yapı tasarımında dikkate alınan yük tipleri, yürürlükteki yük yönetmelikleri ve bu yönetmeliklerin kapsamları
2) TS498'e göre sabit yük, hareketli yük, kar yükü ve buz yükü hesabı. Hareketli yüklerin uygulanmasındaki kurallar. Şaşırtmalı yükleme. Hareketli yük azaltması.
3) Rüzgarın yapılar üzerindeki etkisi, dinamik rüzgar basıncı, binanın rüzgar yüksekliği, kapalı yapılarda rüzgar yükünün ana taşıyıcı sistem doğrultusunda dağılımı, TS498'e göre eşdeğer statik rüzgar yükü hesabı.
4) DBYBHY2007'e göre depreme dayanıklı tasarımın ana ilkesi, tasarım depreminin tanımı, deprem bölgeleri, spektral ivme katsayısı, elastik spektral ivme, etkin yer ivme katsayısı, bina önem katsayısı, spektrum katsayısı, yerel zemin snıfları, deprem yükü azaltma katsayısı, çelik binalarda taşıyıcı sistem davranış katsayısı, çelik binalarda süneklik düzeyleri, eşdeğer deprem yükü yöntemi.
5) Süneklik düzeyi normal çelik çerçeveli altı katlı bir ofis binasının toplam sabit yükünün ve tipik bir iç kolonda azaltılmış hareketli yükünün hesabı.
6) Süneklik düzeyi normal çelik çerçeveli altı katlı bir ofis binasının kritik yöndeki rüzgar basıncı/emme dağılımının çizilmesi, bu yükleme etkisinde kat seviyelerinde oluşacak eşdeğer rüzgar yüklerinin hesabı ve kat kesme kuvveti diyagramının çizimi, her iki doğrultuda da toplam eşdeğer deprem yükü hesabı, bu yükün katlara dağıtılması ve kat kesme kuvveti diyagramının cizimi.
7) Bir doğrultuda süneklik düzeyi yüksek moment çerçevelerden diğer doğrultuda süneklik düzeyi yüksek dışmerkez çelik çaprazlı perdelerden oluşan altı katlı çelik bir binanın sistem davranışının incelenmesi, düşey yük ve deprem yüklerinin hesabı.
8) Ara Sınav
9) Bir doğrultuda süneklik düzeyi yüksek çerçevelerden diğer doğrultuda süneklik düzeyi yüksek dışmerkez çelik çaprazlı perdelerden oluşan altı katlı çelik bir binanın rüzgar yüklerinin hesabı, mevcut yönetmeliklerde tanımlanan yük birleşimleri, yapının bilgisayar modelinin hazırlanması.
10) Bir doğrultuda süneklik düzeyi yüksek çerçevelerden diğer doğrultuda süneklik düzeyi yüksek dışmerkez çelik çaprazlı perdelerden oluşan altı katlı çelik bir binanın bilgisayar modelinin tamamlanması, analizi, analiz sonuçlarının değerlendirilmesi.
11) Bir doğrultuda süneklik düzeyi yüksek çerçevelerden diğer doğrultuda süneklik düzeyi yüksek dışmerkez çelik çaprazlı perdelerden oluşan altı katlı çelik bir binanın göreli kat ötelemelerinin ve ikinci mertebe etkilerinin kontrolü, ikincil döşeme kirişlerinin boyutlandırılması, ana çerçeve kirişlerinin boyutlandırılması.
12) Bir doğrultuda süneklik düzeyi yüksek çerçevelerden diğer doğrultuda süneklik düzeyi yüksek dışmerkez çelik çaprazlı perdelerden oluşan altı katlı çelik bir binanın dışmerkez çapraz sisteminin bağ kirişlerinin ve çaprazlarının boyutlandırılması, süneklik düzeyi yüksek çerçevelerde güçlü kolon- zayıf kiriş kontrolünün yapılması
13) Bir doğrultuda süneklik düzeyi normal çerçevelerden diğer doğrultuda süneklik düzeyi normal merkezi çelik çaprazlı perdelerden oluşan tek katlı bir çelik endüstri yapısında taşıyıcı yük sistemlerinin tanımı; düşey, rüzgar ve deprem yüklerinin hesabı.
14) Bir doğrultuda süneklik düzeyi normal çerçevelerden diğer doğrultuda süneklik düzeyi normal merkezi çelik çaprazlı perdelerden oluşan tek katlı bir çelik endüstri yapısının analizi için bilgisayarda modellenmesi.
15) Bir doğrultuda süneklik düzeyi normal çerçevelerden diğer doğrultuda süneklik düzeyi normal merkezi çelik çaprazlı perdelerden oluşan tek katlı bir çelik endüstri yapısının analiz sonuçlarının yorumlanması ve gerekli kontrollerin yapılması
16) Yarıyıl Sonu Sınavı

Önerilen/İstenen Ders Kaynakları

1- Dersin öğretim üyesi tarafından hazırlanan ders notları ve ilgili yönetmelikler (TS498 ve DBYBHY2007)/Lecture notes prepared by the lecturer and the related specifications (TS648 and DBY2007)
2- İnşaat Mühendisleri Odası, İzmir Şubesi, Kurs Notları, E. Özer, "Çelik Yapı Sistemlerinin Deprem Bölgelerinde Yapılacak Binalar Hakkında Yönetmeliğe Uygun Olarak Tasarımı: Örnek 12, Örnek 13.
3- Deren H., Uzgider E., Piroğlu F., 2005. “Çelik Yapılar”, 2. Baskı, Çağlayan Basımevi, İstanbul.
4- Salmon, C.G., and Johnson, J. E., 1995. “Steel Structures, Design and Behavior”, Third Edition, Harper and Row Publishers.
5- Dönem içinde öğrencilerin uyması ve bilmesi gereken kurallar dönemin ilk dersinde öğrencilere izlence olarak dağıtılır.
6- The rules that the students should be aware of and should obey throughout the semester are distributed to the students as a syllabus at the first class of the course.
7- /.
8- /.
9- /.
10- /.
11- /.
12- /.
13- /.
14- /.
15- /.
16- /.
17- /.
18- /.

Planlanan Öğrenim Faaliyetleri Ve Eğitim Yöntemi

1) Anlatım
2) Soru-Cevap
3) Tartışma
4) Bireysel Çalışma
5) Problem Çözme
6) Proje Temelli Öğrenme


Değerlendirme Yöntemi ve Ölçütleri

Ara Sınav Notunun Başarıya Oranı

40%

Yarıyıl Sonu Sınavının Başarıya Oranı

60%

Toplam

100%

Dersin Eğitim Dili

İngilizce

Mesleki Uygulama

İstenmemekte