>

Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Hukuku

Hukuk

Hukuk Fakültesi
Lisans
Dersin Adı Dersin Kodu Dersin Türü Dersin Düzeyi Dersin Yılı Dersin Verildiği Dönem AKTS Kredisi
Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Hukuku Seçmeli Lisans 2 Bahar 3

Öğretim Elemanı Adı

Prof. Dr. Müslüm AKINCI

Dersin Öğrenme Kazanımları

1) Öğrenci, kültür ve Tabiat varlıklarını koruma temel kavramlar ve korumasının gerekliliğini bilir ve bu konudaki idari yapılanmayı tanır.
2) Öğrenci, kültür ve tabiat varlığı olarak tescil kararı alır ve sit alanı ilanı kararı ile bu kararın sonuçlarını bilir.
3) Öğrenci, koruma amaçlı imar planlaması ile yetki ve usul kurallarını bilir.
4) Öğrenci, kültür ve tabiat varlıklarını koruma uygulamalarının denetlenmesi ve bu varlıklara zarar verenlere karşı yaptırımlar hakkında bilgi sahibidir.
5) Öğrenci, taşınır kültür ve tabiat varlıklarının korunması ile kültür ve tabiat varlıklarının nitelikleri ve yararlanma koşullarını bilir.
6) Öğrenci, kültür ve tabiat varlıklarının korunmasında yargısal denetimini bilir.

Program Yeterliliği İlişkisi

  Program Yeterlilikleri
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
Öğrenme Kazanımları
1 Düşük                      
2   Düşük                    
3 Düşük                      
4   Düşük                    
5   Düşük                    
6 Düşük                      

Eğitim Şekli

Yüz Yüze

Ön Koşullar, Diğer Koşullar

Yok

Önerilen Destekleyici Dersler

İstenmemekte

Dersin İçeriği

Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Hukuku dersinde öncelikle kültür ve tabiat varlıklarının korunması bilincine ilişkin konular üzerinde durulacaktır. Kültür ve tabiat varlıklarının neden korunması gerektiğine ilişkin gerekçeler ve bu varlıkların korunmasındaki kamu yararı üzerinde durulacaktır. Kültür ve tabiat varlıklarının korunması konusunda ulusal hukuktan doğan zorunlulukların yanında taraf olduğumuz uluslar arası andlaşma metinlerinden doğan yükümlülüklere de değinilecektir. Bu bağlamda özellikle Venedik Tüzüğü incelenecektir. Kültür ve tabiat varlıklarının korunması gerekliliğinin incelenmesinden sonra, kültür ve tabiat varlığı kavramları üzerinde durulacak ve tarih-kültür varlıklarının ve tabiat varlıklarının korunmasında sıkça karşımıza çıkan temel kavramlar üzerinde durulacaktır. Kültür ve tabiat varlıklarının korunması sürecinde ortak bir terminoloji oluşturulması zorunluluğunun yansıması olarak, kanun, uluslar arası metinler, yönetmelik ve ilke kararlarında yer alan kavramların anlam ve içeriklerinin ne olduğu konusu işlenecektir. Kültür ve tabiat varlıklarının korunmasına ilişkin temel kavramlar öğrenildikten sonra, korunacak kültür ve tabiat varlıklarının sınıflandırılması yapılacaktır. Kültü varlığı- tabiat varlığı ayrımından sonra, taşınır kültür varlığı- taşınmaz kültür varlığı ayrımı incelenecektir. Taşınmaz kültür varlıklarının tespiti ve sınıflandırılmasının ölçütleri üzerinde durulacaktır. Kültür ve tabiat varlıklarının neler odluğunun öğrenilmesinden sonra bu varlıklarla ilgili olarak geliştirilen koruma uygulamaları incelenecektir. Taşınmaz kültür ve tabiat varlıklarının korunmasında öncelikli olarak karşımıza çıkan idari yapılanmanın ne olduğu irdelenecektir. Taşınırlar konusunda müzelerin, taşınmazlar konusunda ise koruma kurullarının yapılanmaları işlenecektir. Kültür ve tabiat varlıklarını koruma bölge kurullarının koruma uygulamalarının yanında merkezi idarenin ve yerel yönetimlerin koruma sürecinde almış ve almakta olduğu rollere de değinilecektir. Kültür ve tabiat varlıklarının korunmasında birincil konumda bulunan Taşınmaz Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulları ile Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Yüksek Kurulunun koruma uygulamaları konusunda üstlendikleri roller, görev ve yetkilerinin neler olduğu üzerinde ayrıntılı olarak durulacaktır. Bu başlık altında belirtilen kurulların koruma uygulamaları başlığı altında gerçekleştirdikleri SİT kararı, koruma amaçlı imar planı hazırlanmasına katılma/onaylama, tescil kararı, koruma projelerinin değerlendirilmesi ve benzeri konuların ayrıntılı incelenmesi yapılacaktır. Dersin son aşamasında, kültür ve tabiat varlıklarının korunması sürecinde idarenin yargısal denetimi işlenecektir. Bu bölümde kurul tarafından alınan kararlar başta olmak üzere, ilgili diğer kurumlar aleyhine açılan idari davalarla ilgili olarak yaşanan sorunlar tartışılacaktır.

Önerilen/İstenen Ders Kaynakları

Planlanan Öğrenim Faaliyetleri Ve Eğitim Yöntemi



Değerlendirme Yöntemi ve Ölçütleri

Ara Sınav Notunun Başarıya Oranı

40%

Yarıyıl Sonu Sınavının Başarıya Oranı

60%

Toplam

100%

Dersin Eğitim Dili

Mesleki Uygulama

İstenmemekte