>

Sindirim Sistemi ve Metabolizma

Tıp

Tıp Fakültesi
Lisans
Dersin Adı Dersin Kodu Dersin Türü Dersin Düzeyi Dersin Yılı AKTS Kredisi
Sindirim Sistemi ve Metabolizma TIP202 Zorunlu Lisans 2 11

Öğretim Elemanı Adı

Prof. Dr. Belgin BAMAÇ
Prof. Dr. Fatma Süreyya CEYLAN
Prof. Dr. Tuncay ÇOLAK
Prof. Dr. Meltem Özlen DİLLİOĞLUGİL
Prof. Dr. Gül İLBAY
Prof. Dr. Hale MARAL KIR
Prof. Dr. Özgür MEHTAP
Prof. Dr. Deniz ŞAHİN
Prof. Dr. MELDA YARDIMOĞLU YILMAZ
Doç. Dr. Aslıhan AKPINAR
Doç. Dr. Fatma Ceyla ERALDEMİR
Doç. Dr. Sertaç Ata GÜLER
Doç. Dr. Aylin KANLI
Doç. Dr. Hafize Emine SÖNMEZ
Dr. Öğr. Üyesi Ayla TEKİN ORHA

Dersin Öğrenme Kazanımları

1) Sindirim ve metabolizma ile ilişkili mekanizmaları, düzenlenmesini ve etkili faktörleri bilir.
2) Midenin depo, sindirim ve hareket rollerini açıklar.
3) Gastrointestinal motilite, salgı, sindirim ve emilim fonksiyonlarını bilir.
4) Ana besin maddelerinin (karbonhidratlar, proteinler, yağlar), yutma, sindirim, absorpsiyon, salgılama ve atılım süreçlerini; her işlemin gerçekleştiği gastrointestinal kanal yerini bilir.
5) Karaciğer ve safra fizyolojisinini bilir: Karaciğer kan akışının ve karaciğer yapısının karaciğer fonksiyonlarını nasıl etkilediğini açıklar.
6) Amino asitlerin, proteinlerin, lipitlerin, karbonhidratların nükleotidlerin ve minerallerin fonksiyonunu, metabolizmasını ve klinik önemini kavrar.
7) Besin alımı, alımın düzenlenmesi ve enerji metabolizmasını tanımlar.
8) Mide barsak hastalıklarının temel mekanizmalar ile ilişkisini kurar.
9) Ekzokrin pankreas tarafından salgılanan ana bileşenleri ve bu salgıda yer alan başlıca hücre tiplerini bilir. Kan şekeri konsantrasyonları ile insülin sekresyonu arasındaki ilişkiyi bilir. Glukagon salgılanmasının kontrolünü açıklar.
10) Vücut sıcaklığının regülasyonu kavrar: Isı üretimi (metabolizma, egzersiz, titreme) ve ısı kaybı (taşınım, iletim, radyasyon ve buharlaşma da dâhil olmak üzere) vücut için termal denge diyagramları tanımlar.
11) Ağız boşluğu, dil, dişler ve destekleyen dokular, tükrük bezleri, yemek borusu, mide, karaciğer, safra kesesi, pankreas, ince ve kalın bağırsakların normal gelişimi ve anatomisi, mikroskopik yapısı ve işlevleri ile ilgili temel kavramlar ve bilgileri bilir.
12) Öğrenciler sindirim sisteminin anomalileri ve temel işlevsel bozukluklarını bilir.
13) Tıp alanında ileri teknolojinin kullanım alanları hakkında fikir sahibi olur ve ileri teknolojinin kullanımıyla ortaya çıkan etik sorunları tanır, yorumlar ve çözüm önerileri geliştirir.
14) Çevre ve sağlık etkileşimi hakkında farkındalık kazanır.
15) Yüksek teknoloji ile ilgili konuları analiz ederek etik olarak yanıt vermek ve davranmak için eleştirel düşünme becerilerini geliştirir ve kullanır.
16) Bilimsel fikirlerini net bir şekilde iletmek için açık ve ikna edici bir şekilde yazar.
17) KBL çalışmaları ile intravenöz enjeksiyon uygular.
18) Kanıta dayalı tıp tanımını söyler, Kanıta dayalı tıp bileşenlerini sayar, Yanıtlanabilir klinik soru oluşturur ve Yanıtlanabilir klinik sorunun yanıtına uygun araştırma tiplerini sayar.
19) Klinik korelasyon dersleri ile temel tıp dersleri ile sindirim sisteminin ve sistemik etkilerin klinik durumlarını ilişkilendirir.
20) Güncel literatürü takip eder ve yabancı meslektaşları ile iletişim için gerekli dil yeterliliği kazanır.

Program Yeterliliği İlişkisi

  Program Yeterlilikleri
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16
Öğrenme Kazanımları
1 Yüksek Yüksek Yüksek Yüksek Orta Orta Düşük                  
2 Yüksek Yüksek Yüksek Yüksek Orta Orta Düşük                  
3 Yüksek Yüksek Yüksek Yüksek Orta Orta Düşük                  
4 Yüksek Yüksek Yüksek Yüksek Orta Orta Düşük                  
5 Yüksek Yüksek Yüksek Yüksek Orta Orta Düşük                  
6 Yüksek Yüksek Yüksek Yüksek Orta Orta Düşük                  
7 Yüksek Yüksek Yüksek Yüksek Orta Orta Düşük                  
8 Yüksek Yüksek Yüksek Yüksek Orta Orta Düşük                  
9 Yüksek Yüksek Yüksek Yüksek Orta Orta Düşük                  
10 Yüksek Yüksek Yüksek Yüksek Orta Orta Düşük                  
11 Yüksek Yüksek Yüksek Yüksek Orta Orta Düşük                  
12 Yüksek Yüksek Yüksek Yüksek Orta Orta Düşük                  
13 Yüksek Yüksek Yüksek Yüksek Orta Orta Düşük Orta Orta Yüksek Orta Orta Orta Yüksek    
14 Yüksek Yüksek Yüksek Yüksek Yüksek Orta Orta Yüksek Orta Orta Orta Yüksek        
15 Yüksek Yüksek Yüksek Yüksek Yüksek Orta Orta Yüksek Orta Orta Orta Yüksek Orta      
16 Yüksek Yüksek Yüksek Yüksek Yüksek Orta Orta Yüksek Orta Orta Orta Yüksek Orta      
17 Yüksek Yüksek Yüksek Yüksek Yüksek Orta Orta Yüksek Orta Orta Orta Yüksek Yüksek Yüksek    
18 Yüksek Yüksek Yüksek Yüksek Orta Orta Orta Yüksek Orta Orta Orta Yüksek Yüksek Yüksek    
19 Yüksek Yüksek Yüksek Yüksek Orta Orta Orta Yüksek Orta Orta Orta Yüksek Yüksek Yüksek    
20                             Yüksek  

Eğitim Şekli

Yüz Yüze

Ön Koşullar, Diğer Koşullar

Yok

Önerilen Destekleyici Dersler

Dahiliye stajı sindirim sistemi dersleri

Dersin İçeriği

• Ağız boşluğu, dil, dişler ve destekleyen dokular, tükrük bezleri, yemek borusu, mide, karaciğer, safra kesesi, pankreas, ince ve kalın bağırsakların yapısı ve işlevleri • Karbohidratlar, lipitler, proteinlerin sindirimi ve emilimi, safranın oluşumu, salgılanması ve içeriği, nükleotit metabolizması, mineraller ve iz elementler, • İlgili klinik branşlardan klinik korelasyon bilgileri, Bu bölümde tıbbi beceriler, laboratuvar uygulamaları, parenteral solüsyonların uygulanması, preparasyon hazırlama anlatılır. • Sindirim sisteminde organların anatomisinin, gelişiminin ve fizyolojisinin, moleküler düzeyde sindirim biyokimyası ve çeşitli organik bileşiklerin metabolizmasını içerir.

Haftalık Ders İzlencesi

1) Kurul Tanıtımı Cavum Oris ve İçindeki Yapılar-I Cavum Oris ve İçindeki Yapılar-II Tükrük Bezleri Embriyolojisi ve Histolojisi Sindirim Sisteminin Gelişimi-I Sindirim Sisteminin Gelişimi-II Art. Temporamandibularis ve Çiğneme Kasları Dönüşümlü KBL-5 / Histoloji Lab-1 (Tükrük Bezleri Histolojisi) Azotlu Birleşikler, KH’ların ve Yağların Sindirimi-I Azotlu Birleşikler, KH’ların ve Yağların Sindirimi-II Sindirim Sisteminin Histolojisi-I Karın Ön Duvarı Canalis İnguinalis Sindirim Sisteminin Histolojisi-II Dönüşümlü Fizyoloji Lab-1 (Biyo-feedback deneyi) / Anatomi Lab-1 (Cavum oris ve içindeki yapılar) Çiğneme ve Yutma Karın Ön Duvarı Topografisi Sindirim Sisteminin Histolojisi-III Mide ve Duodenum Yabancı Dil-6
2) Jejunum ve İleum Sindirilmiş Besinlerin Taşınımı Biyoetik ve Sanat Tıbbi Çizim ve Görsel İletişim Tıbbi Fotoğrafçılık Intestinum Crassum Gastrointestinal İşlevin Genel İlkeleri Dönüşümlü KBL-6 / Fizyoloji Lab-1 (Biyo-feedback deneyi) Rectum ve Canalis Analis Karaciğer Embriyolojisi ve Malformasyonları Dönüşümlü Anatomi Lab-2 (Art. Temporomandibularis ve Çiğneme Kasları) / Histoloji Lab-2 (Sindirim Sistemi Histolojisi) Karbonhidrat Metabolizması-I Karbonhidrat Metabolizması-II Mide, Motilite ve Salgı Peritoneum Karaciğer Histolojisi Safra Kesesi Embriyolojisi, Malformasyonları ve Histolojisi Kanıta Dayalı Tıp Uygulamaları Yabancı Dil-7
3) Amino Asit Metabolizması-I Karaciğer ve Safra Yolları, Portal Sistem ve Portocaval Anastomozlar Anatomi Lab-3 (Karın Ön Duvarı, Canalis İnguinalis) Pankreas Amino Asit Metabolizması-II Dönüşümlü KBL-7 / Anatomi Lab-4 (Peritoneum, Mide, Duodenum, Jejunum ve İleum) Protein Metabolizması İncebağırsak Motilite, Sindirim, Emilim ve Salgı Dönüşümlü Anatomi Lab-5 (İntestinum Crassium, Rectum, Canalis analis) / Fizyoloji Lab-2 (Beden kitle indeksi, beden yağ yüzdesinin hesaplanması, beden çevresi ölçümleriyle yağ yüzdesinin hesaplanması) Kan Proteinleri ve İmmünglobulinler Pankreas Embriyolojisi, Malformasyonları ve Histolojisi Kalın bağırsak Motilite, Sindirim, Emilim ve Salgı Klinik Korelasyon (Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları) Lipid Metabolizması-I Pankreas ve Dalak Kanıta Dayalı Tıp Uygulamaları Yabancı Dil-8
4) Karaciğer ve Safra Sistemi Lipid Metabolizması-II Dönüşümlü Anatomi Lab-6 (Karaciğer ve Safra Yolları) / Histoloji Lab-3 (Karaciğer, Safra Kesesi, Pankreas Histolojisi) GİS Damarları ve Karın Arka Duvarı Eser Elementleri Biyokimyası Dönüşümlü KBL-8 / Anatomi Lab-7 (Pankreas ve Dalak) Nükleotid Metabolizması Danışmanlık saati Beslenmenin Düzenlenmesi ve Metabolizma Hızı Kanıta Dayalı Tıp Uygulamaları Porfirin ve Safra Pigmentleri Vücut Sıcaklığı, Sıcaklığın Düzenlenmesi, Ateş Dönüşümlü Anatomi Lab-8 (GİS Damarları, Karın Arka Duvarı) / Biyokimya Lab (Protein Elektroforezi) Histoloji / Anatomi Telafi Lab. Makro Elementlerin Biyokimyası Yabancı Dil-9
5) Anatomi Pratik Sınavı Histoloji ve Embriyoloji Pratik Sınavı KBL-9 Teorik Kurul Sonu Sınavı Kurul Değerlendirme Saati Yabancı Dil-10

Önerilen/İstenen Ders Kaynakları

1- Gray's Anatomi Öğrenciler için, Ankara Nobel Tıp Kitabevi, 2017 Anatomi Ders Notları
2- Marks' Essentials of Medical Biochemistry: A Clinical Approach Second Edition Biyokimya Ders Notları
3- Histoloji ve Hücre Biyolojisi-Patolojiye Giriş. Abraham L. Kierszenbaum. Çeviri editörü: Demir Ramazan. Palme Yayıncılık, Ankara, Dördüncü baskı, 2020. Histoloji Konu Anlatımı ve Atlas (Ross). Michael H. ROSS Wojciech Pawlina. Çeviri editörü: Barış BAYKAL. Palme Yayınevi, 2014.
4- Guyton ve Hall Tıbbi Fizyoloji, Ganong Tıbbi Fizyoloji Fizyoloji Ders Notları

Planlanan Öğrenim Faaliyetleri Ve Eğitim Yöntemi

1) Anlatım
2) Soru-Cevap
3) Tartışma
4) Laboratuvar/Çalıştay


Değerlendirme Yöntemi ve Ölçütleri

Ara Sınav Notunun Başarıya Oranı

60%

Yarıyıl Sonu Sınavının Başarıya Oranı

40%

Toplam

100%

Dersin Eğitim Dili

Türkçe

Mesleki Uygulama

İstenmemekte