>

Hastalıkların Biyolojik Temelleri

Tıp

Tıp Fakültesi
Lisans
Dersin Adı Dersin Kodu Dersin Türü Dersin Düzeyi Dersin Yılı AKTS Kredisi
Hastalıkların Biyolojik Temelleri TIP301 Zorunlu Lisans 3 9

Öğretim Elemanı Adı

Prof. Dr. Fatma BUDAK
Prof. Dr. Naci ÇİNE
Prof. Dr. Gözde DAĞLIÖZ GÖRÜR
Prof. Dr. Devrim DÜNDAR
Prof. Dr. Semil Selcen GÖÇMEZ
Prof. Dr. Ayla GÜNLEMEZ
Prof. Dr. Aynur KARADENİZLİ
Prof. Dr. Birsen MUTLU
Prof. Dr. Tijen UTKAN
Prof. Dr. Çiğdem VURAL
Prof. Dr. MELDA YARDIMOĞLU YILMAZ
Prof. Dr. Yusufhan YAZIR
Prof. Dr. Fürüzan YILDIZ AKAR
Prof. Dr. Zeki YUMUK
Doç. Dr. Uğur DEMİRSOY
Doç. Dr. Sertaç Ata GÜLER
Doç. Dr. Eda YİRMİBEŞOĞLU ERKAL
Dr. Öğr. Üyesi Emel AZAK KARALİ
Dr. Öğr. Üyesi Seda DUMAN ÖZTÜRK
Dr. Öğr. Üyesi Seda EREN KESKİN
Dr. Öğr. Üyesi Deniz SÜNNETÇİ AKKOYUNLU

Dersin Öğrenme Kazanımları

1) Öğrenciler, mikrobiyolojinin temel prensiplerini, insan mikrobiyotasını ve virülans faktörlerini bilir.
2) Öğrenciler, bakterilerin neden olduğu hastalıkların patogenezini ve bakterilere karşı immün yanıtı tanımlar.
3) Öğrenciler, bakterilerin özelliklerini ve bu bakterilerin neden olduğu hastalıkları tanımlar ve poststreptokoksik hastalıkları bilir.
4) Öğrenciler, bakteri hastalıklarının tedavisinde kullanılan antibiyotiklerin özelliklerini ve bu antibiyotiklere karşı bakterilerin geliştirdiği direnç mekanizmalarını bilir.
5) Öğrenciler, bakterilerin hastanede neden olduğu enfeksiyonların özelliklerini bilir ve bu enfeksiyonların tanısında kullanılan yöntemleri kullanır.
6) Öğrenciler, ateş ve nedeni bilinmeyen ateş, döküntülü hastalıkların tanı ve tedavisini gösterir.
7) Öğrenciler, yangı (inflamasyon)’nın patofizyolojisini ve doku onarımının önemini yorumlar.
8) Öğrenciler, kanserin moleküler temlellerini bilir; benign ve malign ayırımını yapar.
9) Öğrenciler, kanserojenlerin özelliklerinin bilir ve tümör immünolojisini açıklar.
10) Öğrenciler, kanser tedavisinde kullanılan radyasyon kurallarını ve ilaç tedavisini tanır.
11) Öğrenciler, tüberküloz tedavisinde kullanılan ilaçların özelliklerini bilir.
12) Öğrenciler, anstiseptik ve dezenfektanların özelliklerini bilir ve gerektiğinde kullanır.

Program Yeterliliği İlişkisi

  Program Yeterlilikleri
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16
Öğrenme Kazanımları
1 Orta Orta Yüksek Orta Orta Orta Düşük Orta Orta Düşük Düşük Orta Orta Düşük Yüksek  
2 Yüksek Düşük Düşük Orta Orta Orta   Düşük Düşük   Düşük Düşük Düşük Düşük Düşük  
3 Düşük Düşük Yüksek Yüksek Orta Düşük   Düşük Düşük Düşük Düşük Düşük Düşük Düşük Düşük  
4 Orta Orta Orta Yüksek   Orta Düşük Düşük Orta Orta Orta Orta Orta Düşük Düşük  
5 Yüksek Düşük Yüksek Orta           Yüksek Yüksek   Düşük Orta Düşük  
6 Yüksek Yüksek Yüksek Yüksek Yüksek Orta Orta Orta Orta Orta Orta Orta Orta Orta Düşük Düşük
7 Yüksek Yüksek Yüksek Yüksek Yüksek Yüksek Yüksek Yüksek Yüksek Yüksek Yüksek Yüksek Yüksek Yüksek Yüksek Yüksek
8 Düşük Orta Yüksek Orta Orta Yüksek Orta Orta Yüksek Orta Yüksek Orta Yüksek Orta Düşük Düşük
9 Yüksek Yüksek Yüksek Yüksek Orta Orta Yüksek Orta Orta Orta Yüksek Orta Yüksek Orta Düşük Düşük
10       Düşük                        
11 Yüksek Yüksek Yüksek Orta Orta Yüksek Yüksek Orta Orta Orta Orta Orta Orta Orta Düşük Düşük
12 Yüksek Orta Orta Orta Orta Yüksek Yüksek Orta Yüksek Orta Orta Orta Orta Düşük Düşük Düşük

Eğitim Şekli

Yüz Yüze

Ön Koşullar, Diğer Koşullar

Yok

Önerilen Destekleyici Dersler

Mikrobiyoloji, Patoloji, Genetik, İnfeksiyon Hastalıkları, Farmakoloji

Dersin İçeriği

Mikrobiyolojinin temel prensipleri, insan mikrobiyotası, virülans faktörleri ve patogenezi, bakterilere karşı immün yanıt, Gram pozitif bakterilerin özellikleri (stafilokoklar, streptokoklar, Corynebacterium, listeria, Bacillus gibi), poststreptokoksik hastalıkların özellikleri, Brucella, Haemophilus, Bordetella, Neisseria gibi gram negatif bakteriler ve anaerob bakterilerin özellikleri, Riketsia, aktinomikoz, nokardia gibi bakterilerin özellikleri ve antibiyotiklere karşı direnç mekanizmaları, hastane enfeksiyonları, enfeksiyonların tanısında kullanılan tanı yöntemleri, döküntülü enfeksiyonlar, ateş ve nedeni bilinmeyen ateş gibi konular mikrobiyoloji ve enfeksiyon hastalıkları derslerinde yer alır. Akut ve kronik yangı ve kimyasal mediatörler, doku onarımı, kanserin moleküler temelleri, malign ve benign ayırımı, kansinojenler, tümör immünitesi ve patolojinin kansere tanısındaki önemi, radyoterapinin tanısı, temel prensipleri, acil durumlar, radyasondan korunma ve nükleer tıp, çocukluk çalğı kanserin epidemiyolojik ve genetik özellikleri patoloji, pediatri onkoloji, radyasyon onkolojisi ve nükleer tıp konularında yer almaktadır. Tek gen hastalıkları, kromozomal hastalıklar, prenatal tanı, kanser genetiği ve immünogenetik, genetik danışma ile tıbbi genetik alanında bilgiler yer alır. Kemotrapötiklerin temel özellikleri, çeşitli antibiyotikerin özellikleri, tüberküloz tedavisinde kullanılan ilaçlar, kanser tedavisinde kullanılan ilaçlar, antiseptik ve dezenfektanlar farmakoloji derslerinde yer almaktadır.

Haftalık Ders İzlencesi

1) Klinik Mikrobiyolojinin Temel Prensipleri, Kemoterapötiklerin temel özellikleri: farmakokinetik ve farmakodinamik yaklaşım,Bakterilere karşı immün yanıt, Beta laktam antibiyotikler: Penisilinler, İnsan mikrobiyotası, Bakterilerde virülans ve patogenez, Kliniğe Giriş Tanıtımı ve Anamnez, Stafilokoklar, Sefalosporinler ve diğer beta-laktam antibiyotikler, Tetrasiklinler ve Kloramfenikol, Streptokoklar, Tıbbi Mikrobiyoloji pratik 1: Flora bakterileri, Gram pozitif aerob sporsuz basiller, Kliniğe Giriş: Semiyolojiye Giriş-1, Tıbbi Mikrobiyoloji pratik 2: Stafilokokların mikrobiyolojik incelenmesi, Poststreptokokkal hastalıklar , Gram pozitif aerob sporlu basiller, Enfeksiyon hastalıklarının tanısında rutin ve spesifik tanı yöntemleri, Hemofilus ve Bordetella Brusella Kliniğe Giriş: Semiyolojiye Giriş-2
2) Neisseria, Francisella, Akut yangı (vasküler ve hücresel değişiklikler) , Nitroimidazoller, Polimiksinler, Glikopeptid Antibiyotikler Tüberküloz ve diğer mikobakteri İnfeksiyonlarının tedavisinde kullanılan ilaçlar, Ateş ve Nedeni Bilinmeyen Ateş, Anaerob bakteriler, Kronik yangı ve Kimyasal Mediyatörler, Antibiyotiklerin etki mekanizmaları, Kliniğe Giriş: Baş-boyun muayenesi, Hastane enfeksiyonlarının genel özellikleri, Antibiyotiklere karşı direnç mekanizmaları, Antimikrobiyal duyarlılık testleri, Tıbbi Mikrobiyoloji pratik 3: Streptokokların mikrobiyolojik incelenmesi, Makrolidler, linkozamidler ve streptograminler, Florokinolonlar , SARS-Coronavirus 2 hastalığı, Tıbbi Mikrobiyoloji pratik 4: Neisseria ve hemofilus’ların mikrobiyolojik incelenmesi/ Tıbbi Patoloji pratik 1, İntrauterin enfeksiyonlar, Doku Onarımı , Nükleer tıp ve radyasyondan korunma prensipleri, Tıbbi Mikrobiyoloji pratik 5: Aerob sporlu ve sporsuz basillerin ve anaerobik bakterilerin mikrobiyolojik incelemesi / Tıbbi Patoloji pratik 2
3) Sülfonamidler ve ko-trimaksazol , Aminoglikozidler, Kromozomal hastalıklar , Tek gen hastalıkları Kliniğe Giriş: Kardiyovasküler system muayenesi , Medikal fotoğraf ve video çekimi, Neoplazi I (tanımlar, benign-malign ayrımı) , Antiseptikler ve dezenfektanlar Kanser tedavisinde kullanılan ilaçlar, Kliniğe Giriş: Solunum sistemi muayenesi, Non-mendelian kalıtım, Neoplazi II (derecelendirme, evrelendirme, epidemiyoloji) , Kanser tanısında patolojinin yeri, Çocukluk Çağı kanserlerinin epidemiyolojik ve genetik özellikleri ve biyolojisi, Kliniğe Giriş: Karın muayenesi, Prenatal tanı, Kanserin moleküler temelleri – I , Çocukluk çağı kanserlerinin tedavi prensipleri , Tıbbi Mikrobiyoloji pratik 6:Antibiyogram yapımı ve Değerlendirme, Kanser genetiği ve İmmunogenetik , Kanserin moleküler temelleri – II ,Kanser etyolojisi-Karsinojenik ajanlar, Genetik Danışma, Kök hücreler; Erişkinde kök hücreler, Kliniğe Giriş: Sinir sistemi muayenesi
4) Kliniğe Giriş: Hasta Güvenliği-1 (A grubu), Tümör immünitesi, Neoplazilerin klinik özellikleri, Tıbbi Patoloji pratik 3 Kliniğe Giriş: Hasta Güvenliği-2 (B grubu) , Tıbbi Mikrobiyoloji Lab. Telafi
5) Tıbbi Patoloji Lab. Sınavı; Serbest Çalışma (Kurul Sonu Sınava Hazırlık); Tıbbi Mikrobiyoloji Lab. Sınavı; I. Ders Kurulu Teorik Sınavı; Kurul Değerlendirme.
6) Serbest Çalışma (Kurul Sonu Sınava Hazırlık);Tıbbi Patoloji Lab. Sınavı; Serbest Çalışma (Kurul Sonu Sınava Hazırlık); Tıbbi Mikrobiyoloji Lab. Sınavı; I. Ders Kurulu Teorik Sınavı; Kurul Değerlendirme.
7) Kurul Sonu Sınava Hazırlık;Tıbbi Patoloji Lab. Sınavı; Serbest Çalışma (Kurul Sonu Sınava Hazırlık); Tıbbi Mikrobiyoloji Lab. Sınavı; I. Ders Kurulu Teorik Sınavı; Kurul Değerlendirme.
8) ...

Önerilen/İstenen Ders Kaynakları

Planlanan Öğrenim Faaliyetleri Ve Eğitim Yöntemi

1) Anlatım
2) Soru-Cevap
3) Tartışma
4) Alıştırma ve Uygulama
5) Gösteri
6) Model Yapma
7) Grup Çalışması
8) Benzetim
9) Örnek Olay
10) Laboratuvar/Çalıştay
11) Bireysel Çalışma
12) Problem Çözme


Değerlendirme Yöntemi ve Ölçütleri

Ara Sınav Notunun Başarıya Oranı

60%

Yarıyıl Sonu Sınavının Başarıya Oranı

40%

Toplam

100%

Dersin Eğitim Dili

Türkçe

Mesleki Uygulama

İstenmemekte