>

Sindirim Sistemi ve Hematopoetik Sistem

Tıp

Tıp Fakültesi
Lisans
Dersin Adı Dersin Kodu Dersin Türü Dersin Düzeyi Dersin Yılı AKTS Kredisi
Sindirim Sistemi ve Hematopoetik Sistem TIP303 Zorunlu Lisans 3 9

Öğretim Elemanı Adı

Dr. Öğr. Üyesi Gupse TURAN
Prof. Dr. Sıla AKHAN
Prof. Dr. Metin AYDOĞAN
Prof. Dr. Fatma BUDAK
Prof. Dr. Oğuzhan BÜYÜKGEBİZ
Prof. Dr. Altay ÇELEBİ
Prof. Dr. Devrim DÜNDAR
Prof. Dr. Semil Selcen GÖÇMEZ
Prof. Dr. Ayla GÜNLEMEZ
Prof. Dr. Abdullah HACIHANİFİOĞLU
Prof. Dr. Sadettin HÜLAGÜ
Prof. Dr. Fetiye KOLAYLI
Prof. Dr. Özgür MEHTAP
Prof. Dr. Oğuz MUTLU
Prof. Dr. Birsen MUTLU
Prof. Dr. Nazan SARPER
Prof. Dr. Turgay ŞİMŞEK
Prof. Dr. Pınar TARKUN
Prof. Dr. Ayşen UNCUOĞLU
Prof. Dr. Tijen UTKAN
Prof. Dr. Özlem ÜNAL UZUN
Prof. Dr. MELDA YARDIMOĞLU YILMAZ
Prof. Dr. Fürüzan YILDIZ AKAR
Prof. Dr. Emine ZENGİN
Doç. Dr. Sema AYLAN GELEN
Doç. Dr. Ali Erkan DUMAN
Doç. Dr. Işıl ESER ŞİMŞEK
Doç. Dr. Ayfer GEDÜK
Doç. Dr. Sertaç Ata GÜLER
Doç. Dr. Göktuğ ŞİRİN
Doç. Dr. Mesude TOSUN
Doç. Dr. Büşra YAPRAK BAYRAK
Doç. Dr. Hasan YILMAZ
Dr. Öğr. Üyesi Erdener BALIKÇI
Dr. Öğr. Üyesi Ahmet Tuğrul ERUYAR
Dr. Öğr. Üyesi Özlem GÜLER
Dr. Öğr. Üyesi Ahmet YALNIZ
Dr. Öğr. Üyesi Ahmet Oktay YİRMİBEŞOĞLU

Dersin Öğrenme Kazanımları

1) Öğrenciler, sindirim ve hematopoetik sistem hastalıklarına neden olan bakteriyel, viral ve paraziter hastalıkları bilir.
2) Öğrenciler, çocuk ve erişkin hastalarda sindirim ve hematopoetik sistem hastalıklarının patogenezini tanımlar.
3) Öğrenciler, çocuk ve erişkin hastalarda sindirim ve hematopoetik sistem hastalıklarının etyolojisini bilir.
4) Öğrenciler, çocuk ve erişkin hastalarda sindirim ve hematopoetik sistem hastalıklarının klinik belirti ve bulgularını bilir.
5) Öğrenciler, çocuk ve erişkin hastalarda sindirim ve hematopoetik sisteme ait malignensileri bilir.
6) Öğrenciler, sindirim ve hematopoetik sistem hastalıklarının tanısında kullanılan laboratuvar yöntemleri, radyoloji ve nukleer tıp yöntemleri; patojenite ve tanı yöntemlerini öğrenecektir.
7) Öğrenciler, sindirim ve hematopoetik sistem hastalıklarının tedavisinde kullanılan temel ilaçları bilir.

Program Yeterliliği İlişkisi

  Program Yeterlilikleri
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16
Öğrenme Kazanımları
1 Yüksek Yüksek Orta Yüksek Düşük Düşük Düşük Düşük Düşük Düşük Düşük     Düşük Düşük  
2 Yüksek Yüksek Yüksek Yüksek         Düşük   Düşük     Düşük Düşük  
3 Yüksek Yüksek Yüksek Yüksek             Düşük     Düşük Düşük  
4 Orta Orta Yüksek Yüksek   Düşük     Düşük Düşük       Düşük Düşük  
5 Yüksek Yüksek Yüksek Yüksek           Düşük Düşük   Düşük Düşük Düşük  
6 Yüksek Yüksek Yüksek Yüksek           Düşük Düşük   Yüksek Orta    
7 Orta Orta Yüksek Yüksek Düşük   Düşük     Düşük       Düşük Düşük  

Eğitim Şekli

Yüz Yüze

Ön Koşullar, Diğer Koşullar

Yok

Önerilen Destekleyici Dersler

Hematoloji, Gastroentereoloji

Dersin İçeriği

Sindirim ve hematopoetik sistem hastalıklarına neden olan bakteriyel, viral ve paraziter hastalıklar; Çocuk ve erişkin hastalarda sindirim ve hematopoetik sistem hastalıklarının patogenezi, sindirim ve hematopoetik sistem hastalıklarının etyolojisi, klinik belirti ve bulguları; Çocuk ve erişkin hastalarda sindirim ve hematopoetik sisteme ait malignensileri; Sindirim ve hematopoetik sistem hastalıklarının tanısında kullanılan laboratuvar yöntemleri, radyoloji ve nu?kleer tıp yöntemleri; patojenite ve tanı yöntemleri. Sindirim ve hematopoetik sistem hastalıklarının tedavisinde kullanılan temel ilaçlar.

Haftalık Ders İzlencesi

1) Gram negative enterik bakteriler, Campylobacter, Helicobacter; Vibriolar, Salmonella, Shigella, Yersinia; Nonfermentatif bakteriler; Reoviruslar ve noroviruslar; Hepatit virusları; Parazitler, Parazitlik ve Konak İlişkileri; Gastrointestinal sistemde hastalık oluşturan protozoonlar; Nematodlar ve oluşturdukları hastalıklar; Özofagusun motor hastalıkları ve yutma güçlüğü; Özofagusun yangısal hastalıkları ve tümörleri; Gastritler; Gastrit ve peptik ülser; Çocukluk çağında peptik hastalıklar ve gastroözofageal reflü; Mide-duodenum hastalıkları; Mide tümörleri; Akut hepatitler; Malabsorbsiyon; Malabsorbsiyon, infeksiyöz enteritler ve enterokolitler; Kronik inflamatuvar barsak hastalıkları Besin allerjileri; Gastrointestinal sistem radyolojisine giriş. Kliniğe Giriş-1.
2) Nematodlar ve oluşturdukları hastalıklar; Sestodlar ve oluşturdukları hastalıkları; Trematodlar ve oluşturdukları hastalıklar; Bağışıklığı bozulmuş konaklarda fırsatçı paraziter enfeksiyonlar; Parazitlere karşı bağışık yanıt; Tıbbi Mikrobiyoloji Lab.: Eneterik bakterilerin mikrobiyolojik incelenmesi. Gastrointestinal sistemin paraziter hastalıkları ve divertikülozis; Malabsorpsiyon sendromları; Malnütrisyon; İnflamatuar barsak hastalığı; Karaciğer hastalıkları; Ekstrahepatik Safra Yolları Hastalıkları; İnce barsak ve kolon tümörleri; Apendiks ve peritonun yangı ve tümörleri; Kolon, rektum ve perianal bölge hastalıkları; Laksatif ve purgative ilaçlar; Peptik ülser tedavisinde kullanılan ilaçlar ve sindirime yardımcı ilaçlar; Kliniğe Giriş-2.
3) Tıbbi önemi olan artropodlar; Kan ve doku protozoonları; Parazitler hastalıkların laboratuvar tanısı; Tıbbi Mikrobiyoloji Lab.: Nonfermentatif bakterilerin mikrobiyolojik incelenmesi. Bilirubin metabolizması ve yenidoğan sarılığı; Çocuklarda immun yetersizlik; Viral ve otoimmün hepatitlerin patolojisi; Alkol ve karaciğer; Non-alkolik yağlı karaciğer hastalıkları; Karaciğer hastalıklarına genel yaklaşım; Karaciğerin ailesel toksik alkolik ve metabolik hastalıkları, ve non-alkolik steatohepatit; Sarılık, kolestatik karaciğer hastalıkları; Karaciğer tümörleri; Tıbbi Patoloji Lab.; Kliniğe Giriş-3. İlaçlar ve Karaciğer; Antihelmentik ilaçlar ve diğer ektoparazitlere karşı kullanılan ilaçlar; Antidiyareik ilaçlar; Antiamibik ve diğer antiprotozoal ilaçlar; Antimalaryal ilaçlar; Emetik ve antiemetik ilaçlar; İmmunofarmakoloji.
4) Kan ve doku protozoonları; Tıbbi Mikrobiyoloji Lab.: Sarmal ve kıvrık bakterilerin mikrobiyolojisi; Tıbbi Mikrobiyoloji Lab.: Dışkı inceleme yöntemleri ve barsak protozoonlarının incelenmesi. Kronik hepatitler; Siroz; Safra kesesi ve pankreas hastalıkları; Eritrosit hastalıkları, anemiler; Hematopoez, alyuvar metabolizması ve enzim eksiklikleri; Beyaz kan hücresi non-neoplastik hastalıkları; Kanama hastalıkaları; Dalak, Timus. Hematopoietik sistem ve anemilere yaklaşım. Tıbbi Patoloji Lab. Çocuklarda beslenme yetersizliği ile ilişkili anemiler; Çocukluk çağında fagositik sistem ve kompleman sistemi hastalıkları; Hepatobiliyer sistem radyolojisine giriş. Kliniğe Giriş-4.
5) Lenforetiküler sistem enfeksiyonları; Enfeksiyonlara bağlı sarılıklar; Diğer kolestatik hastalıklar; Gastroenteritler; Erişkinde hemolitik anemiler; Erişkinlerde demir eksikliği anemisi Beyaz kan hücresi neoplastik hastalıkları, Lenfoid neoplaziler; Kanama diyatezleri ve hemofililer; Sistemik hastalıklarda hematolojik değişiklikler; Enfeksiyonlara bağlı sarılıklar; Diğer kolestatik hastalıklar; Tıbbi Mikrobiyoloji Lab.: Helmint ve artropodların incelenmesi; Tıbbi Mikrobiyoloji Lab.: Kan preparatı hazırlama, boyama, kan ve doku protozoonlarının incelenmesi; Kliniğe Giriş-5.
6) Beyaz kan hücresi neoplastik hastalıkları; Myeloid ve histiositik neoplaziler; Kan grupları ve transfüzyon; Megaloblastik anemiler; Hemoglobinopatiler; Çocuklarda hemolitik anemiler; Antianemik ilaçlar; Tıbbi Mikrobiyoloji Telafi Lab.; Tıbbi Patoloji Lab.-3 Kliniğe Giriş-6; Tıbbi Patoloji Lab. Sınavı; Tıbbi Mikrobiyoloji Lab. Sınavı; III. Ders Kurulu Teorik Sınavı; III. Ders Kurulu Değerlendirme.
7) Telafi Lab.; Tıbbi Patoloji Lab.-3 Kliniğe Giriş-6; Tıbbi Patoloji Lab. Sınavı; Tıbbi Mikrobiyoloji Lab. Sınavı; III. Ders Kurulu Teorik Sınavı; III. Ders Kurulu Değerlendirme.

Önerilen/İstenen Ders Kaynakları

Planlanan Öğrenim Faaliyetleri Ve Eğitim Yöntemi

1) Anlatım
2) Soru-Cevap
3) Tartışma
4) Alıştırma ve Uygulama
5) Benzetim
6) Beyin Fırtınası
7) Örnek Olay
8) Laboratuvar/Çalıştay
9) Bireysel Çalışma


Değerlendirme Yöntemi ve Ölçütleri

Yarıyıl İçi Çalışmalarının Başarıya Oranı

60%

 

Sayı

Yüzde

Yarıyıl İçi Çalışmaları

Ara Sınav

1

90%

Uygulama

5

10%

 

Yarıyıl Sonu Sınavının Başarıya Oranı

40%

Toplam

100%

Dersin Eğitim Dili

Türkçe

Mesleki Uygulama

İstenmemekte