>

Mekanik Baskı Yöntemleri 1

Seramik

Güzel Sanatlar Fakültesi
Lisans
Dersin Adı Dersin Kodu Dersin Türü Dersin Düzeyi Dersin Yılı Dersin Verildiği Dönem AKTS Kredisi
Mekanik Baskı Yöntemleri 1 SER615 Seçmeli Lisans 3 Güz 4

Öğretim Elemanı Adı

Doç. Dr. Safiye BAŞAR
Öğr. Gör. Ziya Yekta ÖZKAN

Dersin Öğrenme Kazanımları

1) Serigrafi tekniği hakkında bilgi sahibi olur.
2) Estetik ve teknik öğeleri göz önünde bulundurarak tasarım uygular.
3) Tasarımları uygulamaya hazır hale getirir.
4) Baskı tekniklerinde beceri sahibi olur.
5) Serigrafi Baskı sorunlarını çözebilir.

Program Yeterliliği İlişkisi

  Program Yeterlilikleri
1 2 3 4 5 6
Öğrenme Kazanımları
1 Yüksek Orta Orta Yüksek Orta Yüksek
2 Yüksek Yüksek Orta Yüksek Orta Yüksek
3 Yüksek Orta Orta Yüksek Düşük Yüksek
4 Yüksek Orta Yüksek Orta Yüksek Yüksek
5 Orta Orta Düşük Orta Orta Yüksek

Eğitim Şekli

Yüz Yüze

Ön Koşullar, Diğer Koşullar

Yok

Önerilen Destekleyici Dersler

Seramik Tarihi 1 Seramik Tarihi 2 Çağdaş Seramik 1 Çağdaş Seramik 2

Dersin İçeriği

Bu ders serigrafi tekniğini kullanarak özgün tasarımları, farklı yüzeylere uygulama yeterliği kazandırır.

Haftalık Ders İzlencesi

1) Baskı nedir? Seramik sanatında ve endüstrisinde kullanılan baskı teknikleri nelerdir? Serigrafi baskının özellikleri nelerdir?
2) Serigrafi baskıda kullanılan malzemelerin ve teçhizatların tanıtılması. İpek bezi yapıları ve numaralarının baskı kalitesine ve görünümüne etkisi. Rakle çeşitleri ve baskı altı malzemelerine göre seçimi, serigrafi baskıda kullanılan pasta/boya ların hazırlanması. Baskı altı malzemesinin baskıya etkisi.
3) Elek çerçevelerine ipek gerimi, hazırlanan eleğe emülsiyon çekimi, eleğin kurutulması, pozlama işlemi hazırlıkları ve pozlama, eleğin baskıya hazır hale getirilmesi aşamalarının anlatımı.
4) Tasarımlar için eskiz çalışmalarının başlaması ve tasarımların teknikle ilişkilendirilerek tekniğe uygun görsel anlatım dilinin oluşturulması.(1. desen tasarımı haftası)
5) Tasarımlar için eskiz çalışmalarının başlaması ve tasarımların teknikle ilişkilendirilerek tekniğe uygun görsel anlatım dilinin oluşturulması.(2. desen tasarımı haftası)
6) Seçilmiş eskizlerden yola çıkarak serigrafi baskı mantığı ve tekniğine göre bilgisayarda desenlerin çizimine başlanması ve tasarımların teknikle ilişkilendirilerek tekniğe uygun görsel anlatım dilinin oluşturulması.(3. desen tasarımı haftası)
7) Seçilmiş eskizlerden yola çıkarak serigrafi baskı mantığı ve tekniğine göre bilgisayarda desenlerin çizimine başlanması ve tasarımların teknikle ilişkilendirilerek tekniğe uygun görsel anlatım dilinin oluşturulması.(4. desen tasarımı haftası)
8) Elek pozlamada kullanılacak olan desenlere ait asetat filmlerinin çıktılarının hazırlanma aşaması ve filmlerin alınması, eleğin emülsiyonlanması, pozlamaya hazırlanması ve pozlama işlemlerinin yapılması. ARA SINAV
9) Teknoloji laboratuvarında, tasarımdaki baskı sayısı/renk e göre, boya/pasta ların hazırlanması ve seramik karo üzerine deneme baskısının uygulanması.(1. Uygulama haftası)
10) Teknoloji laboratuvarında, tasarımdaki baskı sayısı/renk e göre, boya/pasta ların hazırlanması ve seramik karo üzerine planlanan renkte baskının uygulanması.(2. Uygulama haftası)
11) Teknoloji laboratuvarında, tasarımdaki baskı sayısı/renk e göre, boya/pasta ların hazırlanması ve seramik karo üzerine planlanan renkte baskının uygulanması ve çoğaltılması.(3. Uygulama haftası)
12) Teknoloji laboratuvarında, tasarımdaki baskı sayısı/renk e göre, boya/pasta ların hazırlanması ve seramik karo üzerine planlanan renkte baskının uygulanması ve çoğaltılması.(4. Uygulama haftası)
13) Planlanan renkteki tasarımın seramik karo dışında bir başka seramik malzeme üzerine basılması ve çoğaltılması.(5. uygulama haftası)
14) Planlanandan farkı renkte tasarımın seramik karo dışında farklı seramik malzeme üzerine basılması ve çoğaltılması.(6. uygulama haftası)
15) Planlanandan farkı renkte tasarımın seramik karo dışında farklı seramik malzeme üzerine basılması ve çoğaltılması.(7. uygulama haftası)
16) Baskılı seramik karoların ve farklı seramik malzemelerin desenin bütününü oluşturacak şekilde birleştirilmesi/yerleştirilmesi. FINAL SINAVI

Önerilen/İstenen Ders Kaynakları

1- Tüm Yönleriyle Serigrafi-İpek Baskı, Pekmezci, H., 1992
2- Baskı Öncesi hazırlık ve Photoshop Uygulamaları, Gazi Kitabevi-Ankara,2007
3- Serigrafi Baskı El Kitabı, SEFAR AG,Switzerland,1999

Planlanan Öğrenim Faaliyetleri Ve Eğitim Yöntemi



Değerlendirme Yöntemi ve Ölçütleri

Dersin Eğitim Dili

Türkçe

Mesleki Uygulama

İstenmemekte