>

Bilgisayar Destekli İki Boyutlu Tasarım Ve Uygulama Atölyesi -1

Seramik

Güzel Sanatlar Fakültesi
Lisans
Dersin Adı Dersin Kodu Dersin Türü Dersin Düzeyi Dersin Yılı Dersin Verildiği Dönem AKTS Kredisi
Bilgisayar Destekli İki Boyutlu Tasarım Ve Uygulama Atölyesi -1 SER639 Seçmeli Lisans 4 Güz 8

Öğretim Elemanı Adı

Doç. Dr. Safiye BAŞAR

Dersin Öğrenme Kazanımları

1) Tasarım öncesi süreçte, bilgi toplar. Edindiği bilgileri değerlendirir. Tasarım kıstaslarına ve taleplere uygun yönde değerlendirip karar verir. Araştırma dosyası hazırlama yöntemlerini öğrenir.
2) Serigrafi baskı tekniğinin ayrıntıları ve adobe photoshop'ta desen hazırlık aşamalarını öğrenir. Dijital bir desenden renk ayırımı ve asetat film alımı konusu işlenir.
3) Tasarım sürecinin, fikir, eskiz ve tasar'ı içerdiğini, her türlü yöntem ve malzemenin tasarım ögesi olarak kullanılabileceğini ve hepsinin ortak bir dil oluşturduğunda tasarıma dönüştüğünü deneyimler.
4) Tasarım öncesi süreçte elde ettiği bilgiler ışığında oluşturduğu tasarım fikrini önce kağıt üstünde sonra da dijital ortamda olgunlaştırır.
5) Karakalem veya renkli kalem, sulu boya veya mürekkep, doğal yada yapay her türlü malzeme ile elde ettiği görselleri ve dokuları, dijital ortama aktarmayı ve Adobe Photoshop ile bunları bir yüzey tasarımına dönüştürmeyi deneyimler.
6) Tasarımını oluşturan ana fikir kapsamında duvar karosu ve yer karosu fonu ile duvar karosu dekor, duvar karosu bordür, yer karosu dekor ve yer karosu bordürünün ortak tasarım ve beğeni dilini oluşturmaya çalışır. Eskizler olgunlaştı zaman bilgisayar ortamında çizim aşamasına geçer.
7) Yapmış olduğu tasarımın seramik karonun şekilsel ve üretimsel sınırları içine oturtmayı deneyimler.
8) Tasarımı, bir koleksiyona dönüştürmek için uygun renk kombinasyonlarını düşünür, araştırır. Rengi belirlemede nelerin önemli olduğunu araştırır.
9) Yaptığı tasarımın fabrika ortamında nasıl ürüne dönüştüğü, prosesin nasıl işlediği konularını olanaklar dahilinde işletmede tecrübe eder.

Program Yeterliliği İlişkisi

  Program Yeterlilikleri
1 2 3 4 5 6
Öğrenme Kazanımları
1 Yüksek Orta Orta Düşük Yüksek Orta
2 Yüksek Orta Orta Düşük Yüksek Orta
3 Yüksek Orta Orta Düşük Yüksek Orta
4 Yüksek Orta Orta Düşük Yüksek Orta
5 Yüksek Orta Orta Düşük Yüksek Orta
6 Yüksek Orta Orta Yüksek Orta Yüksek
7 Yüksek Orta Yüksek Orta Yüksek Orta
8            
9            

Eğitim Şekli

Yüz Yüze

Ön Koşullar, Diğer Koşullar

Yok

Önerilen Destekleyici Dersler

Yüzeysel Tasarım ve Koleksiyon Oluşturma 1-2, Mekanik Baskı 1-2

Dersin İçeriği

Tasarlanan seramik ürünlerin tasarım kıstasları ve üretilebilirlik kıstasları açısından değerlendirilmesi, sorunların çözülmesi için yöntemler öğretilmektedir. Tasarlanan her türlü ürünün, üretim aşamasında geçerli evrensel bir anlatım / anlama dili olan teknik resmin temel konuları ve kuramları teorik ve uygulamalı olarak işlenmektedir. Endüstriyel seramik ürünlerin seri üretim aşamalarındaki ihtiyaç duyulan modelleme ve kalıplama yöntemleri ele alınmaktadır. Endüstriyel seramik ürünlerin üretiminde en yaygın olarak kullanılan modelleme ve kalıplama malzemeleri alçı, silikon ve diğer malzemelerin kullanım ve hazırlık aşamaları, yardımcı malzemeler ve donanımları da tanıtılarak teorik ve uygulamalı olarak işlenmektedir. Endüstriyel yöntemler ile üretilebilen seramik ürünlerin üretimi sürecinde, alçı model ve kalıp şekillendirme teknikleri ve yöntemleri uygulanmakta ve öğrenilmektedir. Günümüz teknolojilerinin takip edilmesi, yeni teknolojiler kapsamında 3 boyutlu katı modelleme ve grafik programları kullanılarak tasarımların geliştirilmesi. Dekor ve renk alternatiflerinin uygulamasının yapılması. Eğilim ( trend ) ve ürün ilişkisinde koleksiyon oluşturma ve sunum dosyalarının hazırlanması.

Önerilen/İstenen Ders Kaynakları

Planlanan Öğrenim Faaliyetleri Ve Eğitim Yöntemi



Değerlendirme Yöntemi ve Ölçütleri

Dersin Eğitim Dili

Türkçe

Mesleki Uygulama

İstenmemekte