>

Yenilenebilir Enerjiler İçin Tasarım ve Model Uygulamaları

Enerji Sistemleri Mühendisliği

Teknoloji Fakültesi
Lisans
Dersin Adı Dersin Kodu Dersin Türü Dersin Düzeyi Dersin Yılı Dersin Verildiği Dönem AKTS Kredisi
Yenilenebilir Enerjiler İçin Tasarım ve Model Uygulamaları TEM118 Zorunlu Lisans 1 Bahar 3

Öğretim Elemanı Adı

Doç. Dr. Özcan ATLAM

Dersin Öğrenme Kazanımları

1) Öğrenciler yenilenebilir enerji kavaramı ve enerji çevrim prensipleri üzerinde genel bilgi sahibidirler.
2) Yenilenebilir enerjiler için yardımcı elektrik ve mekanik dönüştürücülerin gerekliliğinin bilincindedir. Onları kullanır.
3) Temel ön bilgilerini kullanarak basit yenilenebilir deney modeli tasarım becerisi kazanır.
4) Tasarlanan modeller üzerinde temel ilgili performans hesaplamaları yapabilir.
5) Yenilenebilir enerji model setleri üzerindeki ölçüm ve gözlemleri yorumlaya bilir ve bunları raporlayabilir.

Program Yeterliliği İlişkisi

  Program Yeterlilikleri
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30
Öğrenme Kazanımları
1 Yüksek Yüksek Yüksek Yüksek Yüksek   Yüksek Yüksek Yüksek   Yüksek Yüksek Yüksek Yüksek           Yüksek Yüksek     Yüksek Yüksek     Yüksek    
2 Yüksek Yüksek Yüksek Yüksek Yüksek   Yüksek Yüksek Yüksek   Yüksek Yüksek Yüksek Yüksek           Yüksek Yüksek     Yüksek Yüksek     Yüksek    
3 Yüksek Yüksek Yüksek Yüksek Yüksek   Yüksek Yüksek Yüksek   Yüksek Yüksek Yüksek Yüksek           Yüksek Yüksek     Yüksek Yüksek     Yüksek    
4 Yüksek Yüksek Yüksek Yüksek Yüksek   Yüksek Yüksek Yüksek   Yüksek Yüksek Yüksek Yüksek           Yüksek Yüksek     Yüksek Yüksek     Yüksek    
5 Yüksek Yüksek Yüksek Yüksek Yüksek   Yüksek Yüksek Yüksek   Yüksek Yüksek Yüksek Yüksek           Yüksek Yüksek     Yüksek Yüksek     Yüksek    

Eğitim Şekli

Yüz Yüze

Ön Koşullar, Diğer Koşullar

Yok

Önerilen Destekleyici Dersler

İstenmemekte

Dersin İçeriği

Yenilenebilir enerji kavramı. Yenilenebilir enerji alanlarının temel tanıtımı: Yardımcı temel elektrik ve elektromekanik konular (türbinler, basit mekanizmalar, indüksiyon, basit elektrik jeneratörü ve motorlar, transformatörler, doğrultmaçlar vb. ). Güneş enerjisi (fototvoltaik ve termal çevrim enerji çevrim prensipleri), Rüzgâr enerjisi, su güçlü sistemler (hidro elektrik baraj, nehir suları, gelgit ve deniz dalgalarıyla enerji ), jeotermal enerji, yenilenebilir enerji ile hidrojen. Yenilenebilir ve enerji depolama kavramı. Deneysel model konularının seçilmesi. Seçilen konularda araştırma ve gözlem hedeflerinin belirlenmesi. Model ve tasarımın planlanması ve gerçekleştirilmesi. Modeller üzerinde testler. Edinilen bilgi ve tecrübelerin raporlanması.

Haftalık Ders İzlencesi

1) Yenilenebilir enerji kavramı. Giriş.
2) Yenilenebilir enerji alanlarının temel tanıtımı : Yardımcı temel elektrik ve elektromekanik konular (türbinler, basit mekanizmalar, indüksiyon, basit elektrik jeneratörü ve motorlar, transformatörler, doğrultmaçlar vb. ).
3) Yenilenebilir enerji alanlarının temel tanıtımı : Yardımcı temel elektrik ve elektromekanik konular (türbinler, basit mekanizmalar, indüksiyon, basit elektrik jeneratörü ve motorlar, transformatörler, doğrultmaçlar vb. ).
4) Yenilenebilir enerji alanlarının temel tanıtımı : Güneş enerjisi (fototvoltaik ve termal çevrim enerji çevrim prensipleri), Bununla ilgili bir deney modeli nasıl yaparız?
5) Yenilenebilir enerji alanlarının temel tanıtımı: Rüzgar enerjisi. Bununla ilgili bir deney modeli nasıl yaparız?
6) Yenilenebilir enerji alanlarının temel tanıtımı: Su temelli/güçlü sistemler (hidroelektrik baraj, nehir suları, gelgit ve deniz dalgalarıyla enerji ), Bununla ilgili bir deney modelleri nasıl yaparız?
7) Yenilenebilir enerji alanlarının temel tanıtımı : Jeotermal enerji. Yenilenebilir enerji ile hidrojen. Bununla ilgili bir deney modelleri nasıl yaparız?
8) Yenilenebilir enerji alanlarının temel tanıtımı : Yenilenebilir ve enerji depolama kavramı Bununla ilgili bir deney modelleri nasıl yaparız ?
9) Ara sınav
10) Deneysel model konularının seçilmesi. Seçilen konularda araştırma ve gözlem hedeflerinin belirlenmesi.
11) Model ve tasarımın planlanması ve gerçekleştirmesi. Modeller üzerinde testler
12) Model ve tasarımın planlanması ve gerçekleştirmesi. Modeller üzerinde testler Modeller üzerinde testler. Edinilen bilgi ve tecrübelerin raporlanması.
13) Model ve tasarımın planlanması ve gerçekleştirmesi. Modeller üzerinde testler Modeller üzerinde testler. Edinilen bilgi ve tecrübelerin raporlanması.
14) Modeller üzerinde testler. Edinilen bilgi ve tecrübelerin raporlanması.
15) Modeller üzerinde testler. Edinilen bilgi ve tecrübelerin raporlanması.
16) Yarıyıl sonu sınavı

Önerilen/İstenen Ders Kaynakları

Planlanan Öğrenim Faaliyetleri Ve Eğitim Yöntemi



Değerlendirme Yöntemi ve Ölçütleri

Ara Sınav Notunun Başarıya Oranı

30%

Yarıyıl Sonu Sınavının Başarıya Oranı

70%

Toplam

100%

Dersin Eğitim Dili

Türkçe

Mesleki Uygulama

İstenmemekte