>
Dersin Adı Dersin Kodu Dersin Türü Dersin Düzeyi Dersin Yılı Dersin Verildiği Dönem AKTS Kredisi
İmalat İşlemleri TKN111 Zorunlu Lisans 1 Güz 4

Öğretim Elemanı Adı

Prof. Dr. Mehmet UÇAR
Dr. Öğr. Üyesi Serkan AKTAŞ
Dr. Öğr. Üyesi Muharrem EYİDOĞAN

Dersin Öğrenme Kazanımları

1) Talaşlı ve talaşsız imalat metotlarını kullanarak en düşük maliyetle nasıl tasarlanacağını ve hangi imalat tekniğini kullanır. Tasarımcıların üretim programını ve maliyetini nasıl etkilediğine dair fikir sahibi olabilir. Tasarlanmış ürünlerin en düşük ve maliyetle üretilebilirliğini analiz eder.
2) Müşteri istekleri, fonksiyonel gereksinimler, ürün malzemeleri, ürün tasarımı ve üretim süreci seçimi arasındaki ilişkiyi belirler ve değerlendirir. Bir ürünü inceleyip nasıl üretildiğini ve nedenini belirler.
3) İmalatta ve montajda insan faktörlerinin önemini ve tasarımla nasıl ilişkili olduğunu açıklayabilir. Üretim maliyetlerini düşürmek için değer akışı analizinin nasıl ve neden kullanıldığını uygulayabilir.
4) Üretim otomasyonunun avantajlarını ve dezavantajlarını analiz eder. Tümleşik imalat simülasyonunun avantajlarını ve dezavantajlarını ve üretim maliyetlerini azaltmak için nasıl kullanıldığını belirler.

Program Yeterliliği İlişkisi

  Program Yeterlilikleri
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30
Öğrenme Kazanımları
1 Orta   Orta Düşük Düşük                                                  
2 Orta Orta Düşük Düşük Düşük                                                  
3     Orta Orta                                                    
4 Yüksek Düşük Orta Orta                                                    

Eğitim Şekli

Yüz Yüze

Ön Koşullar, Diğer Koşullar

Yok

Önerilen Destekleyici Dersler

İstenmemekte

Dersin İçeriği

İmalat metotlarının tanımı ve Tasarım ve imalatın ortak mantığı. El aletleri ve fonksiyonları.Temel ölçme teknikleri ve ölçme kontrol alet ve cihazlarının kullanımı. Talaş kaldırma teorisi, Takım tezgâhları, keçisi takımların geometrisi ve sınıflandırılması, Kesme sıvılarının özellikleri ve kullanım yerleri. Hasas işleme; Taşlama teknolojisi, iç ve dış yüzey taşlama, puntasız taşlama, taşlama taşı seçimi ve özellikleri, honlama, lepleme ve parlatma teknolojileri. Döküm teknolojisi, döküm mantığı, adımları, model ve model hazırlama teknikleri, yolluklar, katılaştırma ve döküm tekniği. Metal döküm metotları; kum kalıba döküm, kabuklu döküm, kalıcı kalıba döküm, döküm hataları ve önleme çözümleri. Kaynaklı birleştirme; Tasarım ve metodolojisi, malzemelerin kaynak edilebilirliği, fisyon kaynağı, oksi gaz kaynağı, elektrik ark kaynak metotları.Kaynaklı birleştirme; Nokta direnç kaynağı katı hal kaynağı, kaynak dikişinin katılaşması, kaynak hataları ve çözüm metotları. Plastik şekil verme metotları; sıcak ve soğuk şekillendirme, haddeleme, ekstrüzyon metotları, soğuk çekme, eğme bükme, Presler, soğuk şekillendirme kalıpları. Dövme teknolojisi. Modern imalat yöntemleri; konvansiyonel imalat yöntemlerinin yetersizliği ve modern imalat yöntemlerinin gerekliliği ve sınıflandırılması. Elektro erozyon işleme, Elektrokimyasal işleme ve ultrasonik işleme metotları. Aşındırıcılı su jeti ile kesme, lazer ile kesme ve işleme, plazma ile kesme teknolojileri. Laser ışığı işe işleme ve lazer kaynağı, elektron demeti ile kaynak teknikleri, Ultrasonik kaynak teknikleri ve plazma ark kaynak teknikleri

Önerilen/İstenen Ders Kaynakları

Planlanan Öğrenim Faaliyetleri Ve Eğitim Yöntemi



Değerlendirme Yöntemi ve Ölçütleri

Dersin Eğitim Dili

Türkçe

Mesleki Uygulama

İstenmemekte