>
Dersin Adı Dersin Kodu Dersin Türü Dersin Düzeyi Dersin Yılı Dersin Verildiği Dönem AKTS Kredisi
Sporda Beslenme RKR403 Zorunlu Lisans 4 Güz 6

Öğretim Elemanı Adı

Doç. Dr. Menşure AYDIN
Doç. Dr. Mutlu CUĞ
Doç. Dr. Mine GÜL
Öğr. Gör. Enis ÇOLAK
Öğr. Gör. Ayla DEMİRDİZEN TAŞKIRAN
Ögr. Gör. Dr. Mert Eray ÖNEN

Dersin Öğrenme Kazanımları

1) Besin maddelerinin tanır.
2) Müsabaka beslenmesi ve uygulamarını bilir
3) Ergojenik yardımcı kullanımını bilir.
4) Sağlıklı kilo alma ve verme yöntemlerini bilir.
5) Sıvı alım stratejilerini bilir.
6) Enerji metabolizmasını bilir.

Program Yeterliliği İlişkisi

  Program Yeterlilikleri
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14
Öğrenme Kazanımları
1     Düşük Düşük                    
2     Düşük Düşük                    
3     Düşük Orta                    
4   Orta Düşük Düşük                    
5     Düşük Düşük                    
6     Orta Orta               Orta    

Eğitim Şekli

Yüz Yüze

Ön Koşullar, Diğer Koşullar

Yok

Önerilen Destekleyici Dersler

BES 244 Antrenman Bilgisi BES 231 Egzersiz Fizyolojisi

Dersin İçeriği

Bu derste öğrenciler beslenme, sıvı alımı, sağlıklı kilo alma ve verme yöntemleri hakkında bilgi sahibi olurken farklı sopr dalları ve yarışmalar için bselenme programı hazırlama konusunda bilgi sahibi olurlar.

Haftalık Ders İzlencesi

1) Spor ve beslenme, beslenme ile ilgili tanımlar ve beslenme bilgisine giriş.
2) Besin ögeleri kısaca tanıtılması; Besinlerin sindirimi; cho, yağ ve protein metabolizması.
3) Besin maddeleri; Karbonhidratlar, yağlar ve proteinler sözkonusu besin maddelerinin performansa etkileri.
4) Besin maddeleri; Vitaminler, mineraller ve su; sözkonusu besin maddelerinin performansa etkileri.
5) Su ve sıvı gereksinimi, Sıvı tüketiminin sporcu beslenmesi açısından önemi.
6) Enerji; 1. enerji sistemleri (aerob ve anaerob enerji sistemleri) 2. enerji hesaplama yöntemleri 3. sporcuların enerji gereksinimleri
7) Beslenmede davranış bozukluklar; - anoreksia nervosa - bulumia nervosa Beslenme bilgisi ve tipik alışkanlıklar
8) Ara sınav/Değerlendirme
9) Müsabaka dönemi sporcu beslenmesi; Müsabaka öncesi yemeğin zamanı, Müsabaka öncesi yemeğin miktarı, Müsabaka öncesi yemeğin içeriği, - yolculukta beslenme - ishal ve kabızlıkta beslenme
10) Ergojenik yardımcılar; Mekanik ve biyomekanik yardımcılar Fizyolojik yardımcılar Farmakolojik yardımcılar Psikolojik yardımcılar Beslenmeye bağlı yardımcılar
11) Doping kullanımı kısıtlı yada yasaklı maddeler
12) Menü planlama yöntemleri
13) Besinlerin alımları, saklama ve pişirme yöntemleri
14) Kilo almak ve kilo kaybetmek için çeşitli diyetler, egzersiz yöntemleri ve beslenme ile ilgili öneriler
15) Sporcularda kilo sorunları; - ideal kilonun bulunmasında kullanılan yöntemler ( vücut yağ oranının belirlenmesi) - kilo verme yöntemleri - kilo alma yöntemleri
16) Yarıyıl sonu sınavı

Önerilen/İstenen Ders Kaynakları

Planlanan Öğrenim Faaliyetleri Ve Eğitim Yöntemi

1) Anlatım
2) Soru-Cevap
3) Tartışma


Değerlendirme Yöntemi ve Ölçütleri

Ara Sınav Notunun Başarıya Oranı

40%

Yarıyıl Sonu Sınavının Başarıya Oranı

60%

Toplam

100%

Dersin Eğitim Dili

Türkçe

Mesleki Uygulama

İstenmemekte