>
Dersin Adı Dersin Kodu Dersin Türü Dersin Düzeyi Dersin Yılı Dersin Verildiği Dönem AKTS Kredisi
Genel Meyvecilik ZBB201 Zorunlu Lisans 2 Güz 4

Öğretim Elemanı Adı

Doç. Dr. Melekber SÜLÜŞOĞLU DURUL

Dersin Öğrenme Kazanımları

1) Türkiye’de meyve yetiştiriciliğinin genel özeliklerini tanır.
2) Meyve türlerinin morfolojik özelliklerini tanır
3) Meyve biyolojisini ve koşullarını ayarlar.
4) Meyve türlerinin ekolojik isteklerini tanır.
5) Kültürel uygulamaları yapar
6) Meyve türlerinin hasadı, taşınması, sınıflandırılması ve depolanmasını (genel ilkeleri ile) uygular
7) Meyve türlerinin özel isteklerini tanır.
8) Meyve türlerinin fizyolojisini tanır.

Program Yeterliliği İlişkisi

  Program Yeterlilikleri
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11
Öğrenme Kazanımları
1 Yüksek Yüksek Yüksek   Orta Yüksek Düşük Düşük     Orta
2 Yüksek Orta Orta Yüksek              
3 Yüksek                    
4 Düşük                    
5   Orta   Orta   Yüksek       Yüksek Orta
6 Düşük Düşük Düşük Orta     Yüksek Yüksek Orta   Orta
7       Orta     Yüksek Yüksek   Orta  
8 Yüksek Yüksek Orta             Düşük  

Eğitim Şekli

Yüz Yüze

Ön Koşullar, Diğer Koşullar

Yok

Önerilen Destekleyici Dersler

İstenmemekte

Dersin İçeriği

Meyveciliğin tanımı, Türkiye’nin meyve yetiştiriciliği yönünden önemi ve meyveciliğin ülke ekonomisindeki yeri, meyve türlerinin meyve özelliklerine ve iklim isteklerine göre sınıflandırılması, meyvelerin genel biyolojik özellikleri, meyve türlerinin genel ekolojik istekleri ve sorunları, meyve yetiştiriciliğinde önemli fizyolojik olaylar, meyve ağaçlarında çiçek tomurcuğu oluşumu ve yerleri, çiçek tomurcuğu oluşumunu etkileyen faktörler, meyve dökümleri ve periyodisite, ekolojik koşullarla ve kültürel işlemlerle ilişkisi ve alınabilecek tedbirler, hasat ve hasat kriterleri, meyvelerin taşınması, sınıflandırılması ve depolanması.

Haftalık Ders İzlencesi

1) Meyveciliğin eknomik önemi ve meyve türlerinin sınıflandırılması
2) Meyveciliğin ekolojik istekleri (iklim elemanları)
3) Ekolojik istekler toprak faktörleri
4) Türkiye'de meyvecilik açısından bölgeler
5) Meyve türlerinin morfolojik özellikleri
6) Meyve ağaçlarında çiçek tomurcuğu oluşumu ve fizyolojisi
7) Meyve yetiştiriciliğinde önemli fizyolojik olaylar
8) Ara sınav
9) Döllenme biyolojisi ve tozlayıcı seçimi
10) Meyve dökümleri ve periyodisite, ekolojik koşullarla ve kültürel işlemlerle ilişkisi
11) Bitki büyümeyi düzenleyicileri ve kullanım alanları
12) Yıllık bakım işlemleri (sulama, gübreleme)
13) Yıllık bakım işlemleri , bitki koruma
14) Hasat ve hasat kriterleri
15) Meyve türlerinin genel özellikleri
16) Final sınavı

Önerilen/İstenen Ders Kaynakları

Planlanan Öğrenim Faaliyetleri Ve Eğitim Yöntemi

1) Anlatım
2) Soru-Cevap
3) Tartışma
4) Alıştırma ve Uygulama


Değerlendirme Yöntemi ve Ölçütleri

Yarıyıl İçi Çalışmalarının Başarıya Oranı

20%

 

Sayı

Yüzde

Yarıyıl İçi Çalışmaları

Ara Sınav

1

20%

Uygulama

2

80%

 

Yarıyıl Sonu Sınavının Başarıya Oranı

80%

Toplam

100%

Dersin Eğitim Dili

Türkçe

Mesleki Uygulama

İstenmemekte