>

Yumuşak Çekirdekli Meyveler

Bahçe Bitkileri

Ziraat Fakültesi
Lisans
Dersin Adı Dersin Kodu Dersin Türü Dersin Düzeyi Dersin Yılı Dersin Verildiği Dönem AKTS Kredisi
Yumuşak Çekirdekli Meyveler ZBB308 Zorunlu Lisans 3 Bahar 3

Öğretim Elemanı Adı

Doç. Dr. Melekber SÜLÜŞOĞLU DURUL

Dersin Öğrenme Kazanımları

1) Yumuşak çekirdekli meyve türlerini tanır. Sistematiğini öğrenir, ekonomik önemini bilir.
2) Yumuşak çekirdekli meyve türlerinin morfolojik isteklerini bilir. s
3) Yumuşak çekirdekli meyve türlerinin fizyolojik isteklerini bilir.
4) Yumuşak çekirdekli meyve türlerinin biyolojik isteklerini bilir, tozlayıcı seçimini öğrenir.Bahçe tesisi ile ilgili bilgi sahibi olur.
5) Yumuşak çekirdekli meyve türlerinin çeşitlerini tanır, ekonomik çeşitleri bilir. es.
6) Yumuşak çekirdekli meyve türlerinin derim kritelerini, derimini bilir. K
7) Yumuşak çekirdekli meyvelerin depolanması konusunda bilgi sahibi olur.

Program Yeterliliği İlişkisi

  Program Yeterlilikleri
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11
Öğrenme Kazanımları
1 Yüksek                    
2   Orta Yüksek                
3     Yüksek                
4     Yüksek   Orta            
5   Yüksek                  
6             Yüksek        
7               Yüksek      

Eğitim Şekli

Yüz Yüze

Ön Koşullar, Diğer Koşullar

Yok

Önerilen Destekleyici Dersler

İstenmemekte

Dersin İçeriği

Elma, armut, ayva, trabzon hurması, muşmula gibi yumuşak çekirdekli meyvelerin sistematiği, dünyada ve Türkiye’de üretimi ve ekonomik önemi, pomolojik bakımından sınıflandırılması, morfolojik, fizyolojik ve biyolojik özellikleri, ekolojik istekleri, yetiştirme teknikleri, bahçe tesisi, derim kriterleri, derim ve meyvelerin muhafazası

Haftalık Ders İzlencesi

1) Elmanın sistematiği, Türkiye ve dünyada üretimi, ekonomik önemini
2) Elmanın ekolojik istekleri, morfolojik, fizyolojik ve biyolojik özellikleri, tozlayıcı seçimi
3) Elma çeşitleri, özellikleri, bahçe tesisi, kültürel uygulamalar derim kriterleri, derim ve meyve muhafazası
4) Armutun sistematiği, Türkiye ve dünyada üretimi, ekonomik önemini
5) Armutun ekolojik istekleri, morfolojik, fizyolojik ve biyolojik özellikleri, tozlayıcı seçimi
6) Armut çeşitleri, özellikleri, bahçe tesisi, kültürel uygulamalar, derim kriterleri, derim ve meyve muhafazası
7) Armut çeşitleri, özellikleri, bahçe tesisi, kültürel uygulamalar, derim kriterleri, derim ve meyve muhafazası
8) Ara sınav
9) Ayvanın ekolojik istekleri, morfolojik, fizyolojik ve biyolojik özellikleri, tozlayıcı seçimi
10) Ayva çeşitleri, özellikleri, bahçe tesisi, kültürel uygulamalar, derim kriterleri, derim ve meyve muhafazası
11) Yenidünya sistematiği, Türkiye ve dünyada yetiştiriciliği, ekonomik önemi, ekolojik istekleri, morfolojik ve fizyolojik özellikleri
12) Yenidünya biyolojik özellikleri, tozlayıcı seçimi, bahçe tesisi, kültürel uygulamalar, derim kriterleri, derim ve meyve muhafazası
13) Tarbzon hurmasının sistematiği, Türkiye ve dünyada yetiştiriciliği, ekonomik önemini
14) Trabzon hurmasının biyolojik özellikleri, tozlayıcı seçimi, bahçe tesisi, kültürel uygulamalar, derim kriterleri, derim ve meyve muhafazası
15) Muşmula sistematiği, ekonomik önemi, ekolojik istekleri, morfolojik, fizyolojik ve biyolojik özellikleri, bahçe tesisi ve kültürel uygulamlar, hasat ve muhafaza.
16) Final sınavı

Önerilen/İstenen Ders Kaynakları

Planlanan Öğrenim Faaliyetleri Ve Eğitim Yöntemi

1) Anlatım
2) Soru-Cevap
3) Tartışma
4) Alıştırma ve Uygulama


Değerlendirme Yöntemi ve Ölçütleri

Yarıyıl İçi Çalışmalarının Başarıya Oranı

50%

 

Sayı

Yüzde

Yarıyıl İçi Çalışmaları

Ara Sınav

1

50%

Uygulama

2

50%

 

Yarıyıl Sonu Sınavının Başarıya Oranı

50%

Toplam

100%

Dersin Eğitim Dili

Türkçe

Mesleki Uygulama

İstenmemekte