>

Subtropik İklim Meyveleri

Bahçe Bitkileri

Ziraat Fakültesi
Lisans
Dersin Adı Dersin Kodu Dersin Türü Dersin Düzeyi Dersin Yılı Dersin Verildiği Dönem AKTS Kredisi
Subtropik İklim Meyveleri ZBB405 Zorunlu Lisans 4 Güz 3

Öğretim Elemanı Adı

Doç. Dr. Melekber SÜLÜŞOĞLU DURUL

Dersin Öğrenme Kazanımları

1) Suptropik meyve türlerini tanır. Sistematiğini öğrenir, ekonomik önemini bilir.
2) Suptropik meyve türlerinin morfolojik isteklerini bilir.
3) Suptropik meyve türlerinin fizyolojik isteklerini bilir.
4) Suptropik meyve türlerinin biyolojik isteklerini bilir, tozlayıcı seçimini öğrenir.Bahçe tesisi ile ilgili bilgi sahibi olur.
5) Suptropik meyve türlerinin çeşitlerini tanır, ekonomik çeşitleri bilir.
6) Suptropik meyve türlerinin derim kritelerini, derimini bilir.
7) Suptropik meyvelerin depolanması konusunda bilgi sahibi olur.

Program Yeterliliği İlişkisi

  Program Yeterlilikleri
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11
Öğrenme Kazanımları
1 Yüksek                    
2     Yüksek                
3     Yüksek                
4   Yüksek Yüksek                
5               Yüksek     Yüksek
6 Düşük                    
7 Düşük Orta         Yüksek Yüksek Yüksek    

Eğitim Şekli

Yüz Yüze

Ön Koşullar, Diğer Koşullar

Yok

Önerilen Destekleyici Dersler

İstenmemekte

Dersin İçeriği

Turunçgiller, nar, incir, zeytin gibi suptropik meyvelerin sistematiği, dünyada ve Türkiye’de üretimi ve ekonomik önemi, morfolojik, fizyolojik ve biyolojik özellikleri, ekolojik istekleri, yetiştirme teknikleri, bahçe tesisi, derim kriterleri, derim ve meyvelerinin muhafazası.

Haftalık Ders İzlencesi

1) Limonun sistematiği, Türkiye ve dünyada üretimi, ekonomik önemini
2) Limonun ekolojik istekleri, morfolojik, fizyolojik ve biyolojik özellikleri, bahçe tesisi, kültürel uygulamalar derim kriterleri, derim ve meyve muhafazası
3) Portakal, mandarin ve altıntopun sistematiği, Türkiye ve dünyada üretimi, ekonomik önemini
4) Portakal, mandarin ve altıntopun ekolojik istekleri, morfolojik, fizyolojik ve biyolojik özellikleri, bahçe tesisi, kültürel uygulamalar derim kriterleri, derim ve meyve muhafazası
5) Diğer turunçgil meyvelerinin sistematiği, Türkiye ve dünyada yetiştiriciliği, ekonomik önemini S
6) Diğer turunçgil meyvelerinin sistematiği, Türkiye ve dünyada yetiştiriciliği, ekonomik önemini
7) Kivinin ekolojik istekleri, morfolojik, fizyolojik ve biyolojik özellikleri, bahçe tesisi, kültürel uygulamalar derim kriterleri, derim ve meyve muhafazası
8) Ara sınav
9) Çay Yetiştiriciliği, ekolojik istekleri, morfolojik, fizyolojik ve biyolojik özellikleri, bahçe tesisi, kültürel uygulamalar derim kriterleri, derim ve meyve muhafazası
10) Narın sistematiği, Türkiye ve dünyada yetiştiriciliği, ekonomik önemini
11) Narın ekolojik istekleri, morfolojik, fizyolojik ve biyolojik özellikleri, bahçe tesisi, kültürel uygulamalar derim kriterleri, derim ve meyve muhafazası
12) Zeytinin sistematiği, Türkiye ve dünyada yetiştiriciliği, ekonomik önemini
13) Zeytinin ekolojik istekleri, morfolojik, fizyolojik ve biyolojik özellikleri, bahçe tesisi, kültürel uygulamalar derim kriterleri, derim ve meyve muhafazası
14) İncirin ekolojik istekleri, morfolojik, fizyolojik ve biyolojik özellikleri, bahçe tesisi, kültürel uygulamalar derim kriterleri, derim ve meyve muhafazası
15) Diğer suptropik meyveler
16) Final sınavı

Önerilen/İstenen Ders Kaynakları

Planlanan Öğrenim Faaliyetleri Ve Eğitim Yöntemi

1) Anlatım
2) Soru-Cevap
3) Tartışma
4) Alıştırma ve Uygulama


Değerlendirme Yöntemi ve Ölçütleri

Yarıyıl İçi Çalışmalarının Başarıya Oranı

50%

 

Sayı

Yüzde

Yarıyıl İçi Çalışmaları

Ara Sınav

1

50%

Uygulama

2

50%

 

Yarıyıl Sonu Sınavının Başarıya Oranı

50%

Toplam

100%

Dersin Eğitim Dili

Türkçe

Mesleki Uygulama

İstenmemekte