>
Dersin Adı | Dersin Kodu | Dersin Türü | Dersin Düzeyi | Dersin Yılı | Dersin Verildiği Dönem | AKTS Kredisi |
---|---|---|---|---|---|---|
Gıda Güvenliği ve Hijyen | GMS105 | Zorunlu | Lisans | 1 | Güz | 4 |
Doç. Dr. Dilek DÜLGER ALTINER
1) Hijyenin önemini kavrar.
Mikroorganizmaların (bakteriler, virüsler, küfler, mayalar, mantarlar, alg ve protozoonlar) genel özelliklerini kavrar ve açıklar.
2) Yararlı mikroorganizmaları ve gelişme ortamlarını kavrar ve açıklar.
Zararlı mikroorganizmaların gıdalara geçişini kavrar.
Gıda zehirlenmelerini açıklar ve korunma yollarını uygular.
3) Besin, mutfak, ekipman, personel hijyenini kavrar ve uygular.
Çöp/atık kontrolünü bilir ve uygular.
Haşere kontrolünü bilir ve uygular.
HACCP (Kritik Kontrol Noktalarının Tehlike Analizi) genel ilkelerini bilir.
Program Yeterlilikleri | |||||||||||
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | ||
Öğrenme Kazanımları | |||||||||||
1 | Orta | Düşük | Orta | ||||||||
2 | Orta | Orta | Orta | Orta | Orta | ||||||
3 | Yüksek | Yüksek | Düşük | Orta | Yüksek | Yüksek | Orta | Orta | Yüksek |
Yüz Yüze
Yok
BESLENMENİN TEMEL ILKELERİ
Hijyen bilgisi ve önemi, mikroorganizmaların sınıflandırılması ve gelişme ortamları, mikroorganizmaların neden oldukları hastalıklar ve korunmak için alınacak tedbirler, Besin, bina, ekipman ve personel hijyen kurallarından oluşmaktadır.
1) Anlatım
2) Soru-Cevap
3) Tartışma
Ara Sınav Notunun Başarıya Oranı |
30% |
---|---|
Yarıyıl Sonu Sınavının Başarıya Oranı |
70% |
Toplam |
100% |
Türkçe
İstenmemekte