>
Dersin Adı Dersin Kodu Dersin Türü Dersin Düzeyi Dersin Yılı Dersin Verildiği Dönem AKTS Kredisi
Gıda Güvenliği ve Hijyen GMS105 Zorunlu Lisans 1 Güz 4

Öğretim Elemanı Adı

Doç. Dr. Dilek DÜLGER ALTINER

Dersin Öğrenme Kazanımları

1) Hijyenin önemini kavrar. Mikroorganizmaların (bakteriler, virüsler, küfler, mayalar, mantarlar, alg ve protozoonlar) genel özelliklerini kavrar ve açıklar.
2) Yararlı mikroorganizmaları ve gelişme ortamlarını kavrar ve açıklar. Zararlı mikroorganizmaların gıdalara geçişini kavrar. Gıda zehirlenmelerini açıklar ve korunma yollarını uygular.
3) Besin, mutfak, ekipman, personel hijyenini kavrar ve uygular. Çöp/atık kontrolünü bilir ve uygular. Haşere kontrolünü bilir ve uygular. HACCP (Kritik Kontrol Noktalarının Tehlike Analizi) genel ilkelerini bilir.

Program Yeterliliği İlişkisi

  Program Yeterlilikleri
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
Öğrenme Kazanımları
1   Orta   Düşük   Orta        
2 Orta Orta   Orta   Orta   Orta    
3 Yüksek Yüksek   Düşük Orta Yüksek Yüksek Orta Orta Yüksek

Eğitim Şekli

Yüz Yüze

Ön Koşullar, Diğer Koşullar

Yok

Önerilen Destekleyici Dersler

BESLENMENİN TEMEL ILKELERİ

Dersin İçeriği

Hijyen bilgisi ve önemi, mikroorganizmaların sınıflandırılması ve gelişme ortamları, mikroorganizmaların neden oldukları hastalıklar ve korunmak için alınacak tedbirler, Besin, bina, ekipman ve personel hijyen kurallarından oluşmaktadır.

Haftalık Ders İzlencesi

1) GİRİŞ
2) Mikroorganizmalar hakkında genel bilgi
3) Gıda Bulaşmaları
4) Gıda Bulaşmaları-ıı
5) Gıda Bozulmaları ve Gıdaların Neden Olduğu Hastalıklar
6) Gıda Bozulmaları ve Gıdaların Neden Olduğu Hastalıklar
7) Gıdaların Muhafazası-I
8) Gıdaların Muhafazası-II
9) ARA SINAV
10) Personel Hijyeni
11) Personel Hijyeni-Bulaşma Kaynakları
12) Hijyen Eğitimi
13) HACCP Sistemi
14) Kalite Kontrol Sistemleri
15) Kalite Kontrol Sistemleri
16) final sınavı

Önerilen/İstenen Ders Kaynakları

Planlanan Öğrenim Faaliyetleri Ve Eğitim Yöntemi

1) Anlatım
2) Soru-Cevap
3) Tartışma


Değerlendirme Yöntemi ve Ölçütleri

Ara Sınav Notunun Başarıya Oranı

30%

Yarıyıl Sonu Sınavının Başarıya Oranı

70%

Toplam

100%

Dersin Eğitim Dili

Türkçe

Mesleki Uygulama

İstenmemekte