Bölüm/Program Adı | Gastronomi ve Mutfak Sanatları Programı | Bölüm/Program Ad (İngilizce) | Gastronomy and Culinary Arts |
Web Adresi | E-posta | ||
Telefon | BelGeç. (Fax) | ||
Adres | Öğrenim Şekli | Tam Zamanlı | |
Amaç | 1. Gastronomi ve mutfak sanatları alanında; Bilimsel ve sektörel açıdan donanımlı genç yöneticiler yetiştirmek 2. Gastronomi ve mutfak sanatları bilimine hizmet edebilecek donanımlı, çağdaş bilimsel düşünceye sahip bilim adamı yetiştirmek 3. Yöresel ve ulusal alanda uygulanabilir projeler geliştirmek, proje uygulamalarını uluslararası alanda yaygınlaştırmak 4. Gastronomi ve mutfak sanatları alanı ile, turizm sektörüne, ülke istihdamına ve ekonomisine katkıda bulunmak. | Amaç (İngilizce) | |
Misyon | Fakültemiz mevcut fiziki ve bilimsel alt yapısını etkin kullanarak, dünyada oldukça önemli uzmanlık alanlardan biri olan Gastronomi ve Mutfak Sanatları alanında yönetim kademelerinde çalışacak, yenilikçi, çağdaş, bilimsel düşünceye sahip, stratejik kararlar alabilen, bilgilerini uygulamaya aktarabilen gençler yetiştirmeyi; sektöre yönelik projeler üreterek ülke ekonomisine ve istihdamına katkıda bulunmayı, bilimsel alanda sürekli iyileşmeyi ilke edinmiştir. | Misyon (İngilizce) | |
Vizyon | Fakültemiz, Gastronomi ve Mutfak Sanatları alanına nitelikli yöneticiler yetiştiren, uygulanabilir projeler geliştiren ve turizm bilimine sürdürülebilir katkılar sağlayan ulusal/uluslararası kurumsal bir marka olmayı vizyon olarak benimsemiştir. | Vizyon (İngilizce) | |
Kabul Koşulları | Kabul Koşulları (İngilizce) | ||
Dereceyi Alabilme Koşulları, Kuralları | Dereceyi Alabilme Koşulları, Kuralları (İngilizce) | ||
Program Genel Profili | Program Genel Profili (İngilizce) | ||
Genel Bilgi | Genel Bilgi (İngilizce) | ||
Mezunlar İçin İstihdam Olanakları | Mezunlar İçin İstihdam Olanakları (İngilizce) | ||
Sonraki Eğitim Olanakları | Sonraki Eğitim Olanakları (İngilizce) | ||
Mezuniyet Koşulları | Mezuniyet Koşulları (İngilizce) |
Gastronomi ve Mutfak Sanatları Lisansı
Lisans derecesi
Türkiye'deki ve yabancı ülkelerdeki yükseköğretim kurumlarından Kocaeli Üniversitesine dikey veya yatay geçiş yapmak isteyen öğrenciler için "Yükseköğretim Kurumlarında Ön Lisans ve Lisans Düzeyindeki Programlar Arasında Geçiş, Çift Anadal, Yandal ile Kurumlararası Kredi Transferi Yapılması Esaslarına İlişkin Yönetmelik" hükümleri uygulanır.
Erasmus programı kapsamında yurt dışında öğrenim gören öğrenciler için, gitmeden önce öğrenim anlaşmasındaki dersleri dikkate alınarak "tanınma belgesi" hazırlanır ve Kocaeli Üniversitesi tarafından tam akademik tanınma teyit edilir. Tam akademik tanınma yurtdışında yapılan eğitimin (sınavlar ve diğer değerlendirme şekillerinin dahil ederek) Kocaeli Üniversitesindeki karşılığı ile yer değiştirme anlamına gelir.
Sertifikaya dayanan (Informal) ve tecrübeye dayanan (Nonformal) öğrenmenin tanınması ile ilgili olarak Türkiye ve dışındaki Yükseköğretim Kurumlarında başlangıç aşamasındadır. Buna rağmen öğrencilerin kendi imkanları ile edindikleri Bilgisayar Becerileri ve Yabancı Dil Becerileri, Üniversitenin açmış olduğu muafiyet sınavları ile ölçülmektedir. Bu sınavlarda yeterli bir not alan öğrenciler, kayıt oldukları programın ilgili ders(ler)inden muaf olmaktadırlar.
Temel Alan | Program Yeterlilikleri | Ulusal Yeterlilik Çerçevesi | |||||||||||||||||||||
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | ||||||||||||||
BİLGİ Kuramsal, Olgusal |
1 | 1 | BİLGİ Kuramsal, Olgusal |
||||||||||||||||||||
BECERİLER Bilişsel, Uygulamalı |
1 | 1 | BECERİLER Bilişsel, Uygulamalı |
||||||||||||||||||||
2 | 2 | ||||||||||||||||||||||
YETKİNLİKLER Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği |
1 | 1 | YETKİNLİKLER Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği |
||||||||||||||||||||
2 | 2 | ||||||||||||||||||||||
3 | 3 | ||||||||||||||||||||||
YETKİNLİKLER Öğrenme Yetkinliği |
1 | 1 | YETKİNLİKLER Öğrenme Yetkinliği |
||||||||||||||||||||
2 | 2 | ||||||||||||||||||||||
3 | 3 | ||||||||||||||||||||||
YETKİNLİKLER İletişim ve Sosyal Yetkinlik |
1 | 1 | YETKİNLİKLER İletişim ve Sosyal Yetkinlik |
||||||||||||||||||||
2 | 2 | ||||||||||||||||||||||
3 | 3 | ||||||||||||||||||||||
4 | 4 | ||||||||||||||||||||||
5 | 5 | ||||||||||||||||||||||
YETKİNLİKLER Alana Özgü Yetkinlik |
1 | 1 | YETKİNLİKLER Alana Özgü Yetkinlik |
||||||||||||||||||||
2 | 2 | ||||||||||||||||||||||
3 | |||||||||||||||||||||||
4 | |||||||||||||||||||||||
5 |
2023/2024 Ders Listesi | |||||||||||
1. YARIYIL | |||||||||||
Katalog No |
Ders Kodu |
Ders Adı | Zor/Seç | Ders Dili | Ders Türü | T | L | U | Ders Saat |
Kredi | AKTS |
9905013 | AIT101 | Atatürk İlkeleri ve İnkilap Tarihi I (UE) | Zorunlu Ders | Türkçe | e_ders | 2 | 0 | 0 | 2 | 2 | 2 |
9907106 | ENF101 | Temel Bilgi Teknolojileri Kullanımı (UE) | Zorunlu Ders | Türkçe | e_ders | 3 | 0 | 0 | 3 | 3 | 3 |
9901012 | TDB101 | Türk Dili I (UE) | Zorunlu Ders | Türkçe | e_ders | 2 | 0 | 0 | 2 | 2 | 2 |
9519047 | TUF103 | İngilizce Gramer I | Zorunlu Ders | İngilizce | Teorik | 2 | 0 | 0 | 2 | 2 | 4 |
9519001 | TUF101 | Genel Turizm | Zorunlu Ders | Türkçe | Teorik | 2 | 0 | 0 | 2 | 2 | 5 |
1901001 | GMS101 | Gastronomi ve Mutfak Sanatlarına Giriş | Zorunlu Ders | Türkçe | Teorik | 2 | 0 | 0 | 2 | 2 | 5 |
1901008 | GMS103 | Gıda Bilimi ve Teknolojisi | Zorunlu Ders | Türkçe | Teorik | 2 | 0 | 0 | 2 | 2 | 5 |
1901004 | GMS105 | Gıda Güvenliği ve Hijyen | Zorunlu Ders | Türkçe | Teorik | 2 | 0 | 0 | 2 | 2 | 4 |
Zorunlu Ders AKTS Toplamı | 30 | ||||||||||
1. YARIYIL AKTS TOPLAMI | 30 | ||||||||||
2. YARIYIL | |||||||||||
Katalog No |
Ders Kodu |
Ders Adı | Zor/Seç | Ders Dili | Ders Türü | T | L | U | Ders Saat |
Kredi | AKTS |
9905014 | AIT102 | Atatürk İlkeleri ve İnkilap Tarihi II (UE) | Zorunlu Ders | Türkçe | e_ders | 2 | 0 | 0 | 2 | 2 | 2 |
9912002 | KYP102 | Kariyer Planlama | Zorunlu Ders | Türkçe | Kariyer Planlama | 2 | 0 | 0 | 2 | 2 | 0 |
9901013 | TDB102 | Türk Dili II (UE) | Zorunlu Ders | Türkçe | e_ders | 2 | 0 | 0 | 2 | 2 | 2 |
9519026 | TUF102 | Beslenmenin Temel İlkeleri | Zorunlu Ders | Türkçe | Teorik | 2 | 0 | 0 | 2 | 2 | 6 |
9519048 | TUF104 | İngilizce Gramer II | Zorunlu Ders | İngilizce | Teorik | 2 | 0 | 0 | 2 | 2 | 5 |
9519005 | TUF108 | Turizm İşletmeciliği | Zorunlu Ders | Türkçe | Teorik | 2 | 0 | 0 | 2 | 2 | 6 |
1901007 | GMS102 | Gastronomi ve Yemek Tarihi | Zorunlu Ders | Türkçe | Teorik | 2 | 0 | 0 | 2 | 2 | 5 |
1901009 | GMS104 | Gıda Coğrafyası | Zorunlu Ders | Türkçe | Teorik | 2 | 0 | 0 | 2 | 2 | 4 |
Zorunlu Ders AKTS Toplamı | 30 | ||||||||||
2. YARIYIL AKTS TOPLAMI | 30 | ||||||||||
3. YARIYIL | |||||||||||
Katalog No |
Ders Kodu |
Ders Adı | Zor/Seç | Ders Dili | Ders Türü | T | L | U | Ders Saat |
Kredi | AKTS |
9519050 | TUF201 | İngilizce İletişim Becerileri I | Zorunlu Ders | İngilizce | Teorik | 2 | 0 | 0 | 2 | 2 | 4 |
9519003 | TUF203 | Sunum ve Rapor Yazma Teknikleri | Zorunlu Ders | Türkçe | Teorik | 2 | 0 | 0 | 2 | 2 | 4 |
1901010 | GMS201 | Gastronomide Etik ve Sürdürülebilirlik | Zorunlu Ders | Türkçe | Teorik | 2 | 0 | 0 | 2 | 2 | 6 |
1901011 | GMS203 | Gıda Mevzuatı | Zorunlu Ders | Türkçe | Teorik | 2 | 0 | 0 | 2 | 2 | 5 |
1901013 | GMS205 | Yiyecek Hazırlama ve Pişirme Teknikleri I | Zorunlu Ders | Türkçe | Teori+Uygulama | 1 | 0 | 2 | 3 | 2 | 6 |
1901012 | GMS207 | Yiyecek-İçecek İşletmelerinde Yönetim ve Organizasyon | Zorunlu Ders | Türkçe | Teorik | 2 | 0 | 0 | 2 | 2 | 5 |
Zorunlu Ders AKTS Toplamı | 30 | ||||||||||
3. YARIYIL AKTS TOPLAMI | 30 | ||||||||||
4. YARIYIL | |||||||||||
Katalog No |
Ders Kodu |
Ders Adı | Zor/Seç | Ders Dili | Ders Türü | T | L | U | Ders Saat |
Kredi | AKTS |
9519049 | TUF202 | İngilizce İletişim Becerileri II | Zorunlu Ders | İngilizce | Teorik | 2 | 0 | 0 | 2 | 2 | 4 |
1901019 | GMS202 | Seminer | Zorunlu Ders | Türkçe | Teori+Uygulama | 1 | 0 | 1 | 2 | 2 | 5 |
1901015 | GMS204 | Tahıl Ürünleri Teknolojisi | Zorunlu Ders | Türkçe | Teorik | 2 | 0 | 0 | 2 | 2 | 5 |
1901017 | GMS206 | Yiyecek Hazırlama ve Pişirme Teknikleri II | Zorunlu Ders | Türkçe | Teori+Uygulama | 1 | 0 | 2 | 3 | 2 | 6 |
1901018 | GMS208 | Yiyecek İçecek Hizmetleri Pazarlaması | Zorunlu Ders | Türkçe | Teorik | 2 | 0 | 0 | 2 | 2 | 5 |
1901016 | GMS210 | Yiyecek-İçecek Maliyet Kontrolü | Zorunlu Ders | Türkçe | Teorik | 2 | 0 | 0 | 2 | 2 | 5 |
Zorunlu Ders AKTS Toplamı | 30 | ||||||||||
4. YARIYIL AKTS TOPLAMI | 30 | ||||||||||
5. YARIYIL | |||||||||||
Katalog No |
Ders Kodu |
Ders Adı | Zor/Seç | Ders Dili | Ders Türü | T | L | U | Ders Saat |
Kredi | AKTS |
9519029 | TUF301 | Bilimsel Araştırma Yöntemleri | Zorunlu Ders | Türkçe | Teorik | 2 | 0 | 0 | 2 | 2 | 4 |
1901021 | GMS301 | Mutfak Uygulamaları I | Zorunlu Ders | Türkçe | Teori+Uygulama | 1 | 0 | 2 | 3 | 2 | 4 |
Zorunlu Ders AKTS Toplamı | 8 | ||||||||||
9519042 | TUF303 | 2. Yabancı Dil Fransızca I | Seçmeli Ders Grup I | Fransızca | Teorik | 2 | 0 | 0 | 2 | 2 | 4 |
En Az 4 AKTS Ders Seçilebilir | Seçmeli Ders Grup I AKTS Toplamı | 4 | |||||||||
9519027 | TUF305 | Gastronomi Rehberliği | Seçmeli Ders Grup II | Türkçe | Teorik | 2 | 0 | 0 | 2 | 2 | 6 |
9519004 | TUF307 | Genel Muhasebe | Seçmeli Ders Grup II | Türkçe | Teorik | 2 | 0 | 0 | 2 | 2 | 6 |
9519007 | TUF309 | Girişimcilik | Seçmeli Ders Grup II | Türkçe | Teorik | 4 | 0 | 0 | 4 | 4 | 6 |
9519028 | TUF311 | Toplumsal Sorumluluk Projesi | Seçmeli Ders Grup II | Türkçe | Teorik | 2 | 0 | 0 | 2 | 2 | 6 |
1901027 | GMS303 | Mutfak Matematiği ve Terminolojisi | Seçmeli Ders Grup II | Türkçe | Teorik | 2 | 0 | 0 | 2 | 2 | 6 |
1901026 | GMS307 | Restoran İşletmeciliği | Seçmeli Ders Grup II | Türkçe | Teorik | 2 | 0 | 0 | 2 | 2 | 6 |
1901022 | GMS309 | Temel Pastacılık | Seçmeli Ders Grup II | Türkçe | Teori+Uygulama | 1 | 0 | 1 | 2 | 2 | 6 |
1901023 | GMS311 | Türk Mutfak Kültürü ve Uygulamaları | Seçmeli Ders Grup II | Türkçe | Teori+Uygulama | 1 | 0 | 1 | 2 | 2 | 6 |
1901029 | GMS313 | Yemek, Kültür ve Toplum | Seçmeli Ders Grup II | Türkçe | Teorik | 2 | 0 | 0 | 2 | 2 | 6 |
1901024 | GMS315 | Yöresel Mutfaklar | Seçmeli Ders Grup II | Türkçe | Teori+Uygulama | 1 | 0 | 1 | 2 | 2 | 6 |
En Az 18 AKTS Ders Seçilebilir | Seçmeli Ders Grup II AKTS Toplamı | 18 | |||||||||
5. YARIYIL AKTS TOPLAMI | 30 | ||||||||||
6. YARIYIL | |||||||||||
Katalog No |
Ders Kodu |
Ders Adı | Zor/Seç | Ders Dili | Ders Türü | T | L | U | Ders Saat |
Kredi | AKTS |
1901033 | GMS302 | Mutfak Uygulamaları II | Zorunlu Ders | Türkçe | Teori+Uygulama | 1 | 0 | 2 | 3 | 2 | 4 |
1901032 | GMS304 | Turizm ve Gastronomi Şehirleri | Zorunlu Ders | Türkçe | Teorik | 2 | 0 | 0 | 2 | 2 | 4 |
Zorunlu Ders AKTS Toplamı | 8 | ||||||||||
9519043 | TUF302 | 2. Yabancı Dil Fransızca II | Seçmeli Ders Grup III | Fransızca | Teorik | 2 | 0 | 0 | 2 | 2 | 4 |
En Az 4 AKTS Ders Seçilebilir | Seçmeli Ders Grup III AKTS Toplamı | 4 | |||||||||
1901034 | GMS306 | Diyet Mutfağı | Seçmeli Ders Grup IV | Türkçe | Teori+Uygulama | 1 | 0 | 1 | 2 | 2 | 6 |
1901041 | GMS308 | Gastronomi Okuryazarlığı | Seçmeli Ders Grup IV | Türkçe | Teorik | 2 | 0 | 0 | 2 | 2 | 6 |
1901040 | GMS310 | Osmanlı Mutfağı | Seçmeli Ders Grup IV | Türkçe | Teorik | 2 | 0 | 0 | 2 | 2 | 6 |
1901037 | GMS312 | Servis ve Protokol Kuralları | Seçmeli Ders Grup IV | Türkçe | Teorik | 2 | 0 | 0 | 2 | 2 | 6 |
1901036 | GMS314 | Soğuk Mutfak Sanatı | Seçmeli Ders Grup IV | Türkçe | Teori+Uygulama | 1 | 0 | 1 | 2 | 2 | 6 |
1901038 | GMS316 | Temel Sanat ve Estetik Bilgisi | Seçmeli Ders Grup IV | Türkçe | Teorik | 2 | 0 | 0 | 2 | 2 | 6 |
1901035 | GMS318 | Uluslararası Mutfak Uygulamaları - I | Seçmeli Ders Grup IV | Türkçe | Teori+Uygulama | 1 | 0 | 1 | 2 | 2 | 6 |
1901042 | GMS320 | Yemek Sosyolojisi | Seçmeli Ders Grup IV | Türkçe | Teorik | 2 | 0 | 0 | 2 | 2 | 6 |
1901039 | GMS322 | Yemek Stilistliği | Seçmeli Ders Grup IV | Türkçe | Teorik | 2 | 0 | 0 | 2 | 2 | 6 |
En Az 18 AKTS Ders Seçilebilir | Seçmeli Ders Grup IV AKTS Toplamı | 18 | |||||||||
6. YARIYIL AKTS TOPLAMI | 30 | ||||||||||
7. YARIYIL | |||||||||||
Katalog No |
Ders Kodu |
Ders Adı | Zor/Seç | Ders Dili | Ders Türü | T | L | U | Ders Saat |
Kredi | AKTS |
9519010 | TUF401 | İş Hukuku | Zorunlu Ders | Türkçe | Teorik | 2 | 0 | 0 | 2 | 2 | 4 |
1901044 | GMS401 | Mutfak Uygulamaları III | Zorunlu Ders | Türkçe | Teori+Uygulama | 1 | 0 | 2 | 3 | 2 | 4 |
Zorunlu Ders AKTS Toplamı | 8 | ||||||||||
9519044 | TUF401 | 2. Yabancı Dil Fransızca III | Seçmeli Ders Grup V | Fransızca | Teorik | 2 | 0 | 0 | 2 | 2 | 4 |
En Az 4 AKTS Ders Seçilebilir | Seçmeli Ders Grup V AKTS Toplamı | 4 | |||||||||
1901053 | GMS403 | Antik Mutfak Kültürü | Seçmeli Ders Grup VI | Türkçe | Teorik | 2 | 0 | 0 | 2 | 2 | 6 |
1901052 | GMS405 | Baharat ve Kahve Kültürü | Seçmeli Ders Grup VI | Türkçe | Teorik | 2 | 0 | 0 | 2 | 2 | 6 |
1901045 | GMS407 | Çiğ Beslenme | Seçmeli Ders Grup VI | Türkçe | Teori+Uygulama | 1 | 0 | 1 | 2 | 2 | 6 |
1901050 | GMS409 | Dünya Mutfaklarında Yeni Eğilimler | Seçmeli Ders Grup VI | Türkçe | Teorik | 2 | 0 | 0 | 2 | 2 | 6 |
1901046 | GMS411 | Füzyon Mutfak | Seçmeli Ders Grup VI | Türkçe | Teori+Uygulama | 1 | 0 | 1 | 2 | 2 | 6 |
1901047 | GMS413 | Gastronomide Duyusal Analiz | Seçmeli Ders Grup VI | Türkçe | Teori+Uygulama | 1 | 0 | 1 | 2 | 2 | 6 |
1901049 | GMS415 | Kafe ve Bar İşletmeciliği | Seçmeli Ders Grup VI | Türkçe | Teorik | 2 | 0 | 0 | 2 | 2 | 6 |
1901048 | GMS417 | Uluslararası Mutfak Uygulamaları - II | Seçmeli Ders Grup VI | Türkçe | Teori+Uygulama | 1 | 0 | 1 | 2 | 2 | 6 |
1901051 | GMS419 | Yiyecek İçecek İşletmelerinde Satış Yönetimi | Seçmeli Ders Grup VI | Türkçe | Teorik | 2 | 0 | 0 | 2 | 2 | 6 |
En Az 18 AKTS Ders Seçilebilir | Seçmeli Ders Grup VI AKTS Toplamı | 18 | |||||||||
7. YARIYIL AKTS TOPLAMI | 30 | ||||||||||
8. YARIYIL | |||||||||||
Katalog No |
Ders Kodu |
Ders Adı | Zor/Seç | Ders Dili | Ders Türü | T | L | U | Ders Saat |
Kredi | AKTS |
9519038 | TUF402 | İşletmede Mesleki Eğitim (İME) | Zorunlu Ders | Türkçe | İşletmede Mesleki Eğitim | 5 | 0 | 35 | 40 | 20 | 24 |
9519009 | TUF404 | Mezuniyet Projesi | Zorunlu Ders | Türkçe | Teorik | 0 | 0 | 2 | 2 | 2 | 6 |
Zorunlu Ders AKTS Toplamı | 30 | ||||||||||
8. YARIYIL AKTS TOPLAMI | 30 |
Üniversite Ortak Dersi |
Fakülte Ortak Dersi |
Bölüm/Program Dersi |
Sınavlar, ölçme ve değerlendirme Kocaeli Üniversitesi Önlisans ve Lisans Eğitim Öğretim Yönetmeliği esas alınarak yürütülür. Sunulan dersin içeriğine göre ve ilgili öğretim elemanı tarafından bilgi formunda belirtilmek koşulu ile ara sınav, final, kısa sınav, sunum, ödev, proje, portfolyo, uygulama gibi değişik ölçme araçları bu sürece dâhil edilebilir. Bu araçların başarıya etkisi %30 ile %70 arasında değişebilir. Bir öğrencinin final sınavına girebilmesi için teorik derslerde %70, pratik derslerde ise %80 devam zorunluluğunu yerine getirmiş olması önkoşulu aranmaktadır. Başarı notu, yarıyıl içi çalışmaları ve final notu esas alınarak saptanır. Devam zorunluluğunu bir kez yerine getiren öğrencinin o dersten kalması durumunda tekrar devam zorunluluğu aranmaz. Fakültenin ilgili kurulu tarafından kabul edilen geçerli bir mazereti olan öğrenciler için mazeret sınavı uygulanır. Daha detaylı bilgi için, ders listesi sayfasından derslere tıklayınız.
Harf notlarının 100 puan üzerinden karşılıkları ve katsayıları aşağıda gösterilmiştir.
Puan | Başarı Notu | Katsayı | Başarı Durumu |
---|---|---|---|
90-100 | AA | 4 | Mükemmel |
85-89 | BA | 3.5 | Pekiyi |
80-84 | BB | 3 | İyi |
75-79 | CB | 2.5 | Yeterli |
65-74 | CC | 2 | Geçer |
58-64 | DC | 1.5 | Koşullu |
50-57 | DD | 1 | Koşullu |
40-49 | FD | 0.5 | Başarısız |
<= 39 | FF | 0 | Başarısız |
D | 0 | Devamsız | |
E | 0 | Eksik | |
N | 0 | Girmedi | |
G | 0 | Geçer | |
K | 0 | Kalır | |
S | 0 | Süren Çalışma |