>
Dersin Adı Dersin Kodu Dersin Türü Dersin Düzeyi Dersin Yılı Dersin Verildiği Dönem AKTS Kredisi
Gıda Mevzuatı GMS203 Zorunlu Lisans 2 Güz 5

Öğretim Elemanı Adı

Doç. Dr. Dilek DÜLGER ALTINER
Dr. Öğr. Üyesi Alican AKÇİÇEK

Dersin Öğrenme Kazanımları

1) Gıda Mevzuatı ve hazırlanma gerekçeleri, Gıda Mevzuatının temel prensipleri ve Gıda Ürünleri Kodeksleri bilgi sahibi olur.
2) Türk Gıda Kanunu hakkında bilgi sahibi olur
3) Türk Gıda Kodeksi Yönetmeliğini öğrenir
4) Tehlike analizi ve kritik kontrol noktaları sistemi: uygulanması, izlenmesi, dokümantasyon bilgi sahibi olur.

Program Yeterliliği İlişkisi

  Program Yeterlilikleri
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
Öğrenme Kazanımları
1 Yüksek Yüksek Orta Düşük Orta Yüksek Orta Orta Yüksek Orta
2 Orta Orta Yüksek Yüksek Orta Yüksek Orta Düşük Orta Yüksek
3 Orta Yüksek Orta Yüksek Düşük Orta Yüksek Orta Orta Yüksek
4 Orta Yüksek Orta Orta Yüksek Yüksek Orta Yüksek Orta Yüksek

Eğitim Şekli

Yüz Yüze

Ön Koşullar, Diğer Koşullar

Yok

Önerilen Destekleyici Dersler

İstenmemekte

Dersin İçeriği

Gıdaların üretimi, tüketimi ve denetlenmesine ilişkin yasal düzenlemeler, gıda üretim ve satış yerlerinin açılması, çalışması ve denetlenmesine ilişkin mevzuat, Türk gıda kodeksi,

Haftalık Ders İzlencesi

1) Yasa, mevzuat ve yönetmelik kavramları
2) Türk Gıda Mevzuatının temel ilkeleri
3) Türk Mevzuatına Giriş
4) Uluslararası Standartlar (EN, ISO, Codex Alimentarius Standartları)
5) Gıda Ürünleri ve İşlemleri için Standartları : Türk Standartları (TSE)
6) Gıda Mevzuatı
7) Gıda Mevzuatı ve Hazırlanma Gerekçeleri
8) Gıda Mevzuatının Temel Prensipleri
9) ARA SINAV
10) Türk Gıda Kanunu
11) TÜRK GIDA KODEKSİ
12) Türk Gıda Kodeksi Yönetmeliği
13) Gıdaların Üretimi, Tüketimi ve Denetlenmesine Dair Yönetmelik
14) Gıda Ürünleri Kodeksleri Üretim İzinleri
15) Gıda Ambalaj ve Etiketlemeyle İlgili Düzenlemeler
16) Tehlike Analizi ve Kritik Kontrol Noktaları Sistemi: uygulanması, izlenmesi, dokümantasyon

Önerilen/İstenen Ders Kaynakları

Planlanan Öğrenim Faaliyetleri Ve Eğitim Yöntemi



Değerlendirme Yöntemi ve Ölçütleri

Ara Sınav Notunun Başarıya Oranı

20%

Yarıyıl Sonu Sınavının Başarıya Oranı

80%

Toplam

100%

Dersin Eğitim Dili

Türkçe

Mesleki Uygulama

İstenmemekte