>
Dersin Adı Dersin Kodu Dersin Türü Dersin Düzeyi Dersin Yılı Dersin Verildiği Dönem AKTS Kredisi
Yiyecek-içecek Maliyet Kontrolü GMS210 Zorunlu Lisans 2 Bahar 5

Öğretim Elemanı Adı

Doç. Dr. Kazım Ozan ÖZER
Dr. Öğr. Üyesi Onur AKPINAR

Dersin Öğrenme Kazanımları

1) Standart sapma analizlerini yapabilmek
2) başabaş noktasını hesaplayabilmek
3) yiyecek içecek fiyatının oluşturulmasını bilmek

Program Yeterliliği İlişkisi

  Program Yeterlilikleri
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
Öğrenme Kazanımları
1 Orta Orta   Orta     Orta      
2 Orta Orta Orta Orta   Orta   Orta    
3 Orta   Orta Orta   Orta     Orta  

Eğitim Şekli

Yüz Yüze

Ön Koşullar, Diğer Koşullar

Yok

Önerilen Destekleyici Dersler

İstenmemekte

Dersin İçeriği

Maliyet kontrolü, , maliyet, harcama ve gider kavramlarını bilmek, maliyet sitemlerini ve maliyet kontrolü açısından işleyişlerini bilmek

Haftalık Ders İzlencesi

1) Yiyecek içecek işletmeleri, işleyişleri ve ve özellikleri
2) Maliyet, harcama, gider kavramı ve gider çeşitleri
3) Maliyet kontrol kavramı ve yiyecek içcek işletmeleri açısından önemi. Maliyet sistemleri ve bunların maliyet kontrolü açısından dğerlendirilmesi
4) Yiyecek içecek işletmelerinde maliyet kontrolünü zorlaştıran faktörler ve maliyet kontrol süreci
5) Satın alma ve satın alma süreci
6) Teslim alma ve depolama
7) Depolama (devam)and stok düzeylerinin hesaplanması
8) Vize - Ara sınav
9) Ürünlerin depodan çıkarılması ve hazırlık
10) Satış ve gelir kontrolü
11) Yiyecek işletmelerinde karşılaşılabilecek usulsüzlükler
12) Başabaş noktasının hesaplanması
13) Maliyet analiz yöntemleri ve standart sapma anlizi
14) Maliyet yüzdeleri ve yiyecek içecek fiyatlarının belirlenmesi
15) Üretim,Standart reçeteler ve standart porsiyonlar
16) final sınavı

Önerilen/İstenen Ders Kaynakları

Planlanan Öğrenim Faaliyetleri Ve Eğitim Yöntemi



Değerlendirme Yöntemi ve Ölçütleri

Ara Sınav Notunun Başarıya Oranı

20%

Yarıyıl Sonu Sınavının Başarıya Oranı

80%

Toplam

100%

Dersin Eğitim Dili

Türkçe

Mesleki Uygulama

İstenmemekte